Aventus waterstoftrekker

Furore tot in India

De landbouwsector fascineerde Stefan Plomp al van jongs af aan. Inmiddels is hij in de afrondende fase van zijn opleiding Technicus mobiele werktuigen, richting Agrotronica, bij Aventus in Apeldoorn. Vooraf had hij nooit kunnen bedenken dat een studieopdracht hem helemaal tot in India zou brengen…

Passie voor landbouw

De passie voor landbouw zat er al vroeg in bij Stefan. ‘Ik kom uit Lathum. In groep 8 wilde ik uit mezelf iedere zaterdag bij een melkveebedrijf met vier melkrobots gaan werken. Geweldig vond ik dat. Dat deed ik vijf jaar. Daarna begon ik bij een jong loonwerk- en grondverzetbedrijf. Ik hielp het mee opbouwen, inmiddels werken we daar met acht man.’

Stefan wilde na de mavo niet naar de havo, maar koos voor mbo niveau 4. In september gaat hij door naar de HAN om Technische bedrijfskunde te studeren.

Waterstoftrekker

‘We kregen de opdracht om een gazonmaaier om te bouwen naar een elektrische variant’, vertelt Stefan. ‘Maar dat sprak ons niet zo aan. We wilden liever met een landbouwvoertuig aan de slag.’

Het moest een waterstoftrekker worden, besloot Stefan samen met vijf collegastudenten. School ging akkoord en kocht een dieseltrekker van het merk Solis.

‘We moesten alles zelf uit- en onderzoeken, want hiervoor hebben we geen studieboeken op de plank liggen. Ook voor docenten was het nieuw. Behalve de techniek, kwam er voor ons veel meer bij kijken. Het vraagt om managementvaardigheden, marketing skills en goed geolied teamwork.’

Via Tech in motion en H2Trac kwamen de jongens in contact met onder andere studenten van de HAN die meedachten.  

Aventus waterstoftrekker

Producent onder de indruk 

Het project bleef niet onopgemerkt; medewerkers van de Solisfabriek in India bleken zeer geïnteresseerd. ‘In India bouwen ze wel aan een elektrisch voertuig, maar nog niet in de staat waarin wij dat doen’, legt Stefan uit.

De Indiërs kwamen in mei vorig jaar naar Nederland. Ze wilden alles weten over de elektrische aandrijving en de toepassing van waterstof op de trekker. Ze waren onder de indruk, met name van de elektromotor. Die zit in het wiel om zo min mogelijk rendement te verliezen. 

Daarna volgde een uitnodiging van Solis om in hun fabriek te komen kijken. Dat idee liet de studenten niet meer los. Na maanden van regelen en voorbereiden, was het afgelopen januari zo ver en vertrok de groep voor twaalf dagen naar India.

Tijdens het bezoek aan de fabriek kregen ze een rondleiding en deelden de studenten al hun bevindingen met de directie en de ingenieurs ter plaatse. De jongens hadden antwoord op alle vragen die werden afgevuurd. Zelf kregen ze een unieke inkijk in de bouw van het merk. 

Onvergetelijke ervaring 

Naast het fabrieksbezoek dompelden ze zich onder in de plaatselijke cultuur en was er ook nog tijd voor toeristische trekpleisters als de Taj Mahal en Agra Fort.

‘Het was alles bij elkaar een onvergetelijke ervaring! Mooi om zo’n andere cultuur mee te mogen maken. Vooral de gastvrijheid en de enorme interesse in ons project blijven me bij’, aldus Stefan. 

Docenten die meereisden, waren onder de indruk van de groei die ze zagen bij de studenten. Deze trip liet hen weer zien hoe belangrijk het is om over grenzen heen te kijken en nieuwe dingen te ontdekken. Ze noemen het project ‘een voorbeeld van innovatie en samenwerking;.

Het inspireert niet alleen henzelf, maar ook anderen.’ De jongens willen hun opgedane kennis graag delen. Stefan: ‘Het is geen commercieel product, meer een lesmodel. We willen laten zien dat het kan; rijden met een machine die geen CO2 uitstoot.’ 

Aventus waterstoftrekker

Meewerken aan toekomstbestendigheid  

Inmiddels is Stefan druk met zijn afrondende stage bij Agrometius in Utrecht, een bedrijf in precisielandbouw. Ook weer machtig interessant, vindt Stefan.

‘In Nederland lopen we voorop met techniek en efficiëntie in de landbouw. Ik wil graag meewerken aan het verder toekomstbestendig maken van de sector. Zodat ook volgende generaties kunnen blijven boeren. Ons trekkerproject past hier binnen. Wel uniek, ik ben trots op wat we gedaan hebben!’

Een volgende groep studenten is nu bezig om een waterstofcel erbij te bouwen en ervoor te zorgen dat de trekker met de zomervakantie op waterstof kan rijden. 

Mbo-opleiding op het Aventus
Technisch specialist voertuigen en landbouwtechniek
Gepubliceerd op
04 april 2024
Tekst
Floortje Dekker
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!