Battle of the boats trekboot

Acht teams van start in Battle of the Boats Rivierenland

Acht teams bestaande uit leerlingen van openbare regionale scholengemeenschap (o.r.s.) Lek en Linge en het Koningin Wilhelmina College (KWC) in Culemborg en regionaal onderwijs centrum (r.o.c.) Rivor in Tiel doen mee aan de Battle of the Boats Rivierenland volgend jaar april. Dat klinkt ver weg, maar de teams zijn al aan de slag met het ontwerpen van een boot, waarbij ze al hun creativiteit kunnen gebruiken.

In samenwerking met een (bouw)bedrijf maken ze vervolgens een schaalmodel. Het echte vaartuig wordt van 19 tot en 22 april volgend jaar door het team gebouwd. De Battle of the Boats is op 23 april in Parc de Triomphe in nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg.

Het doel van de Battle of the Boats is leerlingen te laten kennismaken met de wereld van techniek. ‘De deelnemers ontdekken wat er technisch mogelijk is, nu en in de toekomst. En ze ervaren wat het betekent om samen te werken aan een concreet doel’, zegt coördinator Cécile van den Boogaard. De Battle of the Boats Rivierenland is begin oktober van start gegaan.

Ties Granzier

YouTuber Ties Granzier, bekend van zijn zelfgebouwde ductapeboot, wenst de scholieren in Rivierenland succes. Hij is volgend jaar april van de partij bij de Battle of the Boats.

De teams bestaan uit maximaal zes leerlingen en een begeleidende docent. Ze kunnen al hun creativiteit in het ontwerp van hun vaartuig stoppen als het gaat om het model en de materialen, die ze willen gebruiken. Die materialen moeten wel duurzaam zijn. Dat wil zeggen: gerecyclede materialen of materialen die opnieuw te gebruiken zijn.

Er zijn nog een paar spelregels: het vaartuig mag maximaal 4 meter lang zijn, maximaal 3 meter breed en niet dieper het water ingaan dan driekwart meter. Ook belangrijk: de boot moet met vier mensen aan boord blijven drijven. Het vaartuig mag bovendien alleen met spierkracht en/of windkracht worden aangedreven. Dus sportiviteit komt ook om de hoek kijken.

Samenwerking bedrijven

Elk team gaat samenwerken met een (bouw)bedrijf dat de scholieren met raad en daad terzijde staat. De deelnemende bedrijven zijn: Bouwbedrijf Van Dillen, Heijmans Bouw Parijsch en de Coöperatie van Makers uit Culemborg en Bouwbedrijf De Vree & Sliepen uit Tiel. ‘Het is een onwijs gaaf project. Teamwerk is heel belangrijk en met techniek is veel mogelijk’, zegt Jaap de Wind van Bouwbedrijf Van Dillen. ‘Normaalgesproken bouwen we huizen, geen boten. Voor ons is dit project ook een uitdaging.’

Voor de Battle of the Boats Rivierenland werken de scholen, de bedrijven, de gemeente Culemborg en Hub Rivierenland samen. De bedrijven, waaronder Fruitdelta Rivierenland sponsoren het techniekevenement.

Tech Gelderland Battle Of The Boats - Park in wijk Parijsch
Gepubliceerd op
23 oktober 2020
Deelnemende scholen
Openbare regionale scholengemeenschap (o.r.s.) Lek en Linge en het Koningin Wilhelmina College (KWC)
Deelnemende bedrijven
Bouwbedrijf Van Dillen, Heijmans Bouw Parijsch en de Coöperatie van Makers uit Culemborg en Bouwbedrijf De Vree & Sliepen uit Tiel
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!