Binnenkijken bij RobWelding

Wat is er leuker dan een kijkje nemen achter de schermen bij een technisch bedrijf waar je misschien ooit gaat werken? Drie leerlingen van twee scholen uit Kesteren maakten via School & Jobs beroepsoriëntatie kennis met de wereld van lasrobots bij het bedrijf RobWelding in Dodewaard. ‘Zelf een lasrobot besturen is heel leuk, maar ook best spannend.’

Tech Gelderland, RobWelding 2,

Scholieren Julian Hartjes en Senna van der Horst willen later graag ‘iets’ met techniek doen. Anneke Wiegers wil graag alles van lassen en mechatronica weten. Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. De drie scholieren zijn samen met docent/decaan Frenk Goverde op bezoek bij het bedrijf RobWelding in Dodewaard. Daar worden lasrobots op maat voor industriële bedrijven ontworpen, gebouwd en getest, waarna ze bij de klant worden geïnstalleerd.

‘Onze robots komen uit Zweden en wij maken er lasrobots van door onder meer een toorts op de robotarm te monteren’, zegt Jan Willem Jansen. Hij werkt als verkoper bij RobWelding en leidt de gasten rond.

Anneke en Senna volgen de opleiding Groen en zijn vierdejaars Gemengde Leerweg-leerlingen bij Helicon VMBO in Kesteren. Julian is vierdejaars VMBO TL(MAVO)-leerling van scholengemeenschap Pantarijn in Kesteren. Ze zitten alle drie in hun examenjaar en denken serieus na over een technische vervolgopleiding. De definitieve keuze maken ze in februari 2021. Via de School & Jobs bedrijfsbezoeken konden leerlingen van Helicon, Pantarijn en het Van Lodenstein College in Kesteren ‘proeven’ hoe het is om in een bedrijf te werken.

Robotica

‘Weten jullie waar de naam RobWelding voor staat?’, vraagt Jan Willem Jansen aan het begin van het bezoek. ‘Nee, het is niet de naam van de oprichter’, klinkt het met een glimlach als iemand dat oppert. ‘Welding is lassen’, weet Anneke. ‘Dat klopt. En Rob verwijst naar robotica’, verklaart Jan Willem Jansen. De lasrobots die RobWelding produceert zijn industriële robotarmen voorzien van heel veel slimme servomotoren. Die motoren zorgen ervoor dat de lasrobot precies doet wat een bedrijf wil en dat het veilig is om er mee te werken.

Het bedrijf in Dodewaard is in 2006 opgericht door Karel van Vlastuin, een ervaren lasspecialist. Hij zag dat lasrobots productieprocessen kunnen versnellen en verbeteren. Daar kunnen bedrijven, die veel laswerk hebben, hun voordeel mee doen. ‘Een lasrobot wordt niet moe, is nooit ziek en levert altijd dezelfde kwaliteit’, legt Jan Willen Jansen uit. ‘De vraag naar technisch personeel is groot. Het inzetten van een lasrobot kan daarbij helpen. Als bedrijf willen we technische kennis behouden voor de Nederlandse maakindustrie.’ RobWelding heeft vijftien medewerkers, van lassers, elektromonteurs, technisch tekenaars tot servicemonteurs en verkopers.

Pneumatiek

In de werkplaats van RobWelding wordt een installatie gebouwd met een lasrobot waar de achteras van een vrachtwagen in past. ‘Zo’n achteras moet stabiel in de mallen liggen als de lasrobot aan het werk is. In dit geval gebeurt dat met een op maat gemaakte combinatie van pneumatisch aangedreven mallen’, legt Jan Willem Jansen uit.

Anneke, Senna en Julian kijken hun ogen uit als de monteur, die de installatie bouwt, laat zien hoe het werkt. De installatie zucht en puft als de verschillende klemmen open en dicht gaan. Bij pneumatiek werk je met luchtdruk en schakeltechniek, waarmee apparaten worden aangedreven.

Elke lasrobot is anders, omdat elke klant andere wensen heeft, legt Jan Willem Jansen van RobWelding uit. ‘We bouwen een complete cel om een lasrobot heen, zodat die veilig kan werken. Als er verschillende lassen achter elkaar moeten komen, kunnen we ook een installatie met twee, drie of meer lasrobots langs een productielijn maken.’

Zelf besturen

In een hoek van de werkplaats staat een lasrobot, die de scholieren zelf mogen besturen. Ze krijgen van Jan Willem Jansen de programmeerunit overhandigd en een korte uitleg. Met de joystick maken ze voorzichtige bewegingen waarop de robot meteen reageert. Het is even wennen, want voor elk onderdeel van de robot moet je weer andere knopjes indrukken.

Julian concentreert zich als eerste op de grotere bewegingen van de robotarm. Zijn ogen glimmen als het apparaat doet wat hij wil. Senna glimlacht als hij de arm laat draaien. Anneke wil de lastoorts niet beschadigen en kiest voor kleine, preciezere bewegingen.

Het bedienen van de lasrobot is zonder twijfel het leukste onderdeel van het bedrijfsbezoek. ‘Dat was heel leuk, maar ook best spannend’, zegt Julian. ‘Ik heb veel geleerd vanmiddag, vooral dat er heel wat beveiliging op zo’n lasrobot zit.’ Senna knikt instemmend. Anneke vindt de pneumatiek mooi om te zien. Ze wil meer weten over mechatronica om aan het werk te gaan met lassen in de koeltechniek. ‘Mijn vader heeft een lasbedrijf, dat ik misschien later kan overnemen.’

Tech Gelderland, RobWelding 3

Gepubliceerd op
23 oktober 2020
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!