Bouwbedrijf De Vree en Sliepen

2. Bouw & infra iets voor jou?

De wereld van bouw en infra gaat over het inrichten van landschappen en ruimten, en de gebouwde omgeving. Denk aan het ontwerpen van woningen, winkelcentra, ziekenhuizen of bijvoorbeeld trein- en busstations. Slimme woonoplossingen bedenken, installaties verzorgen of interieur ontwerpen zijn specialisaties die hier ook bij horen. Net als grote complexe constructies, zoals bruggen, waterkeringen, dijken, sluizen en waterzuiveringsinstallaties. Wegenbouw en kennis van asfalt is een vak apart, ook onderdeel van bouw en infra. Je kunt je in je werk focussen op ontwerpen, rekenen, construeren en moduleren. Dan zit je vooral op kantoor, aan de tekentafel en werk je met de computer. Als je dit te theoretisch vindt of als je gewoon liever voor de uitvoering zorgdraagt, dan biedt de bouwwereld natuurlijk legio mogelijkheden. Je kunt als uitvoerder of projectmanager ter plekke de bouw organiseren. Bouwhelm op, bouwtekeningen in de hand, en de bouw leiden. Of je kunt de machines besturen en met je handen voor de feitelijke uitvoering zorgen. Wat je ook kiest, voor al deze facetten geldt dat de vraag naar technici groot is. Hieronder vind je een selectie van bedrijven die in de bouw en infra actief zijn. Bekijk de filmpjes. Hopelijk helpen deze je om er achter te komen wat er bij je past!

Bouwbedrijf De Vree en Sliepen

Een allround Tiels bouwbedrijf dat woningen ontwerpt en bouwt, bestaande huizen renoveert, en de projectleiding + uitvoering verzorgt van bijvoorbeeld de verbouwing van een winkelcentrum, ziekenhuis of schoolgebouw. Tevens levert het bedrijf innovatieve woonoplossingen, bijvoorbeeld om ouderen of gehandicapten zelfstandig thuis te laten wonen. De Vree en Sliepen herbergt een sociale werkplaats, zet in op circulair bouwen en past de modernste (3D-ontwerp) technieken toe.

WIDO

Dit bedrijf, gespecialiseerd in hijsoplossingen (zoals bouwkranen), heeft vestigingen in Ressen, Nijmegen en Doetinchem. WIDO is de partij die grote installaties op of van hun plek kan takelen, zware objecten (zoals een robotarm of productiemachine) kan verplaatsen of de complete verhuizing ervan kan verzorgen. Het bedrijf verhuurt ook kranen waarmee het dak van een hoog gebouw kan worden bereikt. Handig, bijvoorbeeld bij het reinigen van daken of het aanbrengen van zonnepanelen op flatgebouwen.

Van Dorp

Van Dorp uit Zevenaar is uitgegroeid tot een technisch dienstverlener met 20 vestigingen door heel Nederland. Er werken 1250 mensen, veelal technici. Het gaat om installatietechniek voor gebouwen en infrastructurele projecten.

Dusseldorp

Dit bedrijf, met vestigingen in o.a. Arnhem, Doetinchem en Lichtenvoorde, richt zich op drie gebieden:

  1. Wegenbouw. Denk aan het ontwerpen en (her)inrichten van openbare ruimten, of het uitvoerend aanleggen van wegen en rioleringen.
  2. Slopen & recyclen. Of het nu gaat om woonwijken of industriële complexen, Dusseldorp sloopt en voert het puin af. Met mobiele bewerkings- en reinigingsinstallaties worden vervuilde stromen opgewaardeerd naar hoogwaardige bouwstoffen.
  3. Milieutechniek. Het gaat hier om bodemonderzoek doen en vervuilde grond saneren, bijvoorbeeld als er bodemverontreiniging is ontstaan door een ongeluk met gevaarlijke stoffen.

Metaglas

Dit Tielse bedrijf ontwerpt, produceert en monteert custom-made oplossingen van glas en metaal. Denk aan ramen, deuren en schuifpuien voor woningen en bedrijfspanden, en bijvoorbeeld balkonbeglazing of glazen trappen. Metaglas levert Dutch Design, werkt veel in opdracht van architecten, bouwbedrijven en (vermogende) particulieren. Kenmerkend voor de producten van Metaglas is dat het ruimtelijkheid vergroot: de constructies van glas zorgen voor veel lichtinval en transparantie.

Arcadis

Arcadis, met hoofdkantoor in Arnhem, is een wereldwijd opererend ontwerp- en consultancy organisatie op het gebied van de gebouwde omgeving. De ingenieurs van Arcadis ontwerpen gebouwen en constructies. Vaak zijn de projecten groot en complex: denk aan een nieuw treinstation, een uitbreiding van een luchthaven, het maken van een brug, waterkering of waterzuiveringssysteem.

Architectenbureaus

De grootste firma’s die internationaal aanzien genieten, bevinden zich buiten Gelderland. We hebben het dan over EGM, INBO, OMA en UN Studio. Maar als het gaat om Gelderse architecten die huizen, woontorens, winkelcentra of aanbouw bij een ziekenhuis ontwerpen of bijvoorbeeld aan interieurdesign doen, dan herbergt de provincie tal van architectenbureaus.

Royal Eijkelkamp

Bij Royal Eijkelkamp uit Giesbeek weten ze alles van watermanagement, grondwatermetingen en bodemonderzoek.

Strukton

Strukton is een groot bedrijf. Hoofdkantoor staat in Utrecht, maar ook in Elst (Gld) bevindt zich een bedrijfspand en menig project wordt in Gelderland uitgevoerd. Strukton houdt zich bezig met de aanleg en het onderhoud van infrastructurele verbindingen. Denk aan spoorvervoer en wegen. Of het aanleggen van dijken. Tevens worden er bij Strukton technische installaties ontworpen, gebouwd en onderhouden. Bijvoorbeeld voor gebouwen in de zorg, de industrie of mobiliteitsknooppunten.

Koninklijke BAM Groep

BAM is een groot bedrijf met meerdere vestigingen. Het gaat om allerhande bouwprojecten, van woningbouw tot infrastructurele werken. Bij BAM Bouw & Techniek ín Apeldoorn gaan bouw en installatietechniek hand in hand.

Witteveen & Bos

Witteveen & Bos is een advies- en ingenieursbureau. Ze adviseren en helpen wereldwijd klanten bij het oplossen van de complexe uitdagingen van deze tijd. Vanuit een netwerk van 22 kantoren in 10 landen werken ruim 1.200 ingenieurs en adviseurs aan een betere leefomgeving voor iedereen, nu en later. Hoofdkantoor staat in Deventer (Overijssel), maar er is ook een vestiging in het Gelderse Wageningen. Veelal gaat het om civieltechnische projecten (grootschalige weg- en waterbouwkundige opdrachten).

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!