Cleantech Battle: biobased geluidswal duurzaamste idee
Het winnende team studenten laat via Zoom hun blijdschap zien. Op de foto van links naar rechts: Jeroen Joon, wethouder gemeente Apeldoorn en juryvoorzitter, Martin Snijder, voorzitter Werkgroep Onderwijs Cleantech en presentator Cleantech Battle 2021, Annemarie Moezelaar-Vels, eigenaar DJM Bedrijfsdiensten en jurylid, en Arko van Brakel, algemeen directeur bij de Cleantech Regio en presentator Cleantech Battle 2021. (Foto: Martin Boomkamp)
Het project Infrawall, een geluidswal van 100 procent herbruikbare materialen krijgt veel lof van de jury van de Cleantech Battle. De materialen zijn ook nog eens biobased, waardoor de CO2-footprint tot 80 procent vermindert in vergelijking met een reguliere geluidswal. Het ontwerp van Lisa Boas, Johan Duyndam, Mathijs Remmers en Samantha Tukker, tweedejaarsstudenten Industrieel Product Ontwerpen van de HAN, zorgt ervoor dat het regenwater dat van de weg in de berm terecht komt, kan worden gebruikt in de landbouw met hulp van zelf opgewekte zonne-energie. In de geluidswal is bovendien een wal van planten verwerkt om te zorgen voor meer biodiversiteit. Het is het meest complete circulaire idee oordeelt de jury goed voor de hoofdprijs van 3000 euro toe. De provincie Gelderland heeft al toegezegd een pilot van de Infrawall te plaatsen langs de A348.
Mathijs Remmers, lid van het winnende team, is blij met de prijs die hij met trots toevoegt aan zijn cv. Daarnaast heeft het project Infrawall zijn kijk op duurzaamheid veranderd: ‘Voorheen gebruikte ik vaak aluminium of staal in mijn ontwerpen. Maar voortaan ga ik onderzoeken of het ook met een biobased materiaal kan, want ik weet nu dat er duurzame alternatieven zijn.’
Duurzame technologie
De Cleantech Battle is een initiatief van de Cleantech Regio, een samenwerking van onderwijs, overheid en het bedrijfsleven in de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Bedrijven uit de regio leggen hun vragen op het gebied van duurzame technologie voor aan de Werkgroep Onderwijs Cleantech van mbo-school Aventus Apeldoorn, die ze weer uitzet bij verschillende onderwijsinstellingen in Oost-Nederland. De vijf deelnemende teams van de Cleantech Battle 2021 pitchten hun idee met een korte film, waarna de driekoppige jury hen kritische vragen stelde. Elk idee werd getoetst aan de hand van vier criteria: innovativiteit, toepasbaarheid, duurzaamheid en businesscase.
LCPV-dak en blauwalgbestrijding
Een groot glazen dak betekent ook vaak hoge airco-kosten. Energie opvangen met zonnepanelen betekent weer minder lichtinval. Mathijs Pieters van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de HAN ontwikkelde daarom een LCPV-dak, waarbij een lichtdoorlatende lens tussen de glaspanelen het zonlicht concentreert op efficiënte zonnepanelen die bevestigd zijn aan een met het licht meebewegende arm. ‘Zo wordt de ruimte prettig verlicht, wordt de energie opgevangen en gaan de airco-kosten omlaag’, legt Mathijs Pieters uit. De jury vindt het een mooie bijdrage aan de energietransitie en kende de tweede prijs van 2000 euro toe.
De derde prijs is door de jury toegekend aan een zelfsturend vlot dat blauwalg bestrijdt. Sytse de Vries, student Mechatronica van Hogeschool Saxion, ontwierp een vlot dat werkt op zonne-energie en dat het water zuivert en zuurstof toevoegt, waardoor blauwalg geen kans meer krijgt. ‘Deze machine kan juist ingezet worden voordat het zwemseizoen begint’, noemt de Saxion-student als voordeel. De jury roemde het idee vanwege de internationale toepasbaarheid, maar maakte de kanttekening dat het nog wel moet worden doorontwikkeld. Sytse de Vries ontving 1000 euro voor zijn innovatie.
Waterstof en Smart Parts
Jasper Heutinck, student Financial & Control van de HAN mocht het spits afbijten met zijn waterstofinvesteringsselectiemodel. Waterstofinvesteringen zijn technisch grotendeels haalbaar, maar vaak wordt de beslissing genomen op basis van de kosten. Het onafhankelijk ontwikkelde investeringsmodel geeft openheid en maakt waterstofinvesteringen economisch inzichtelijk, aldus de HAN-student. Het idee van Jasper Heutinck drong niet door tot de beste drie.
Niek Westerveld, Niek van Rijn en Youri Wiertz van de opleiding Smart Technology van Aventus Apeldoorn namen deel met hun project Smart Parts, waarbij ze met een online handleiding consumenten stimuleren om hun kapotte wasmachine zelf te repareren in plaats van weg te doen en een nieuwe te kopen. Daarnaast behoort een website waarop de consument zelf onderdelen van de wasmachine kan bestellen tot het idee van het team. Ook dit idee viel niet in de prijzen.
Meer weten? Kijk op de website van Cleantech Regio voor meer informatie over de Cleantech Battle.