Ampleon

10. Computers, programmeren en ICT iets voor jou?

Vind je computers en programmeren interessant? Wil je dingen ‘smart’ kunnen maken? Dan is deze technische wereld van bits en chips, die snel in ontwikkeling is, misschien iets voor jou! Bekijk de filmpjes. Hopelijk helpen deze je om er achter te komen wat er bij je past!

NXP

Wereldwijde speler op het gebied van halfgeleiders (elektronische chips). Hoewel het hoofdkantoor in Eindhoven staat, is het productiecentrum gevestigd in Nijmegen. In Nijmegen worden chips ontwikkeld, getest en op grote schaal geproduceerd. De fabriek is de grootste NXP-fabriek van Europa. De chips van NXP zijn in auto’s en mobiele telefoons terug te vinden. Ze zorgen ervoor dat auto’s veiliger worden doordat ze met elkaar communiceren en op termijn autonoom (dus zonder chauffeur) kunnen rijden. Met de smart-connectivity-chiptechnologie van NXP worden bluetooth- of wifiverbindingen mogelijk gemaakt en kunnen we tegenwoordig contactloos betalen.

Ampleon

Net als NXP, is Ampleon een wereldspeler op het gebied van halfgeleiders (elektronische chips). In Nijmegen staat het hoofdkantoor. Met de chips van Ampleon worden mobiele telefoonverbindingen en bijvoorbeeld radar- en air-control verbindingen mogelijk gemaakt.

Modderkolk

Ontwerpt en bouwt systemen voor de industrie, watermanagement en de zorg. Gevestigd in Wijchen. Het gaat om elektrotechnische installaties en systeemintegratie. Denk aan operatiekamers in ziekenhuizen die voorzien zijn van tal van apparaten en systemen.

Samen met het Koning Willem I College in Den Bosch heeft Modderkolk z’n eigen bedrijfsschool opgezet. Hier leren MBO-ers alles over besturingstechniek, aandrijftechniek en meet- en regeltechniek. Meteen een baan, en theorie en praktijk in balans.

Alewijnse

Dit Nijmeegse bedrijf ontwerpt en bouwt elektro- en automatiseringssystemen. Het onderscheidt twee divisies: Alewijnse Marine en Alewijnse Industrie.
Alewijnse Marine werkt in de gehele maritieme sector, zowel in nieuwbouw als refit- en ombouwprojecten, met een sterke focus op superjachten, marineschepen en overheidsvaartuigen, baggerij, offshore, transport, tugs en werkschepen.

Alewijnse Industrie richt zich op procesoptimalisaties en industriële automatisering, met name in de voedingsindustrie en waterzuivering.
Alewijnse is het walhalla voor elektrotechnici en ict-ers. HBO-ers en MBO-ers kunnen er zo aan de slag! Lees ook dit artikel, over een vrouw die werkzaam is in de mannenwereld van Alewijnse.

Olmia Robotics

Dit bedrijf, gevestigd in Tiel, produceert en programmeert cobots, robotarmen die kunnen samenwerken met mensen en heel simpel programmeerbaar zijn.

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!