Proefjes doen in het lab tijdens het Beta Tournament

Vmbo’ers op ontdekking in het laboratorium

Een praktische opdracht uitvoeren door een dag lang biologie-, scheikunde- en natuurkundeproefjes te doen in echte laboratoria. Dat is wat vierdejaars vmbo-gt-leerlingen doen op het Bèta Tournament. Het is een wedstrijd en tegelijk een ontdekking om te ervaren wat een chemisch of biologisch analist doet. Het eerste Bèta Tournament in de regio Arnhem Nijmegen is op 7 februari 2024 bij Rijn IJssel in Arnhem.

Chemiedocent Boyan Artz, werkzaam bij mbo-instelling Rijn IJssel in Arnhem, nam vorig jaar een kijkje bij het Bèta Tournament in Eindhoven en was meteen enthousiast.

‘Werken in een laboratorium, dat is een wereld die veel scholieren niet kennen. Dat je analist kunt worden en allerlei onderzoeken kunt doen, weten ze vaak niet. Het Bèta Tournament is een leuke manier om met die wereld kennis te maken. Om te ontdekken dat analist ook een vak is dat je kunt kiezen.’ 

Opdracht van bedrijf 

Het Bèta Tournament bestaat uit een praktijkdag annex biologie-, scheikunde- en natuurkundewedstrijd voor vierdejaars scholieren van vmbo-gt-opleidingen (voorbereidend middelbaar onderwijs, gemengde theoretische leerweg).

Het draait om een opdracht van een bedrijf die om een praktische oplossing vraagt. De scholieren krijgen uitleg over de opdracht en gaan daarna aan de slag in de hypermoderne chemie- en biologielaboratoria op Tech Plaza van Rijn IJssel. 

Proefjes doen in het lab tijdens het Beta Tournament

Iets ‘cools’ voor vmbo’ers 

Het idee voor het Bèta Tournament ontstond enkele jaren geleden bij chemiedocent Bas van Rijen en zijn collega’s van mbo Summa Laboratorium. Daar wordt begin februari de vierde editie van het Bèta Tournament gehouden.

‘Vmbo’ers vroegen ons om iets cools, iets speciaal voor hen te bedenken’, vertelt Van Rijen. ‘Zo kwamen we op het idee om een praktisch probleem uit het bedrijfsleven aan te pakken, waarbij biologie-, scheikunde- en natuurkundeproeven helpen om een oplossing te vinden.’ 

Aan de eerste editie van het Bèta Tournament in de regio Eindhoven deden zo’n 45 scholieren meer, vorig jaar waren dat er ruim honderd. 

Proefjes doen in het lab tijdens het Beta Tournament

Werken in een laboratorium 

Op veel vmbo’s kiezen scholieren vaak voor economische vakken, constateert Artz. ‘Leerlingen kunnen op het vmbo vaak niet praktisch bezig zijn met techniek. Zo weten ze niet dat er veel vraag is naar chemisch en biologisch analisten, die in een laboratorium werken en daar allerlei proeven doen.’ 

Bij analist of laborant denken veel mensen aan werken in een ziekenhuis, weet Van Rijen uit ervaring. ‘Maar het werkveld is veel breder, denk ook aan farmaceutische bedrijven, aan de voedingsmiddelenbranche en de plasticindustrie.’ 

Workshops docenten 

Voor vmbo-docenten, die hun leerlingen begeleiden naar het Bèta Tournament, is er een programma met verschillende workshops. De workshops gaan onder meer over het geven van praktisch biologie-, scheikunde- en natuurkundeonderwijs, maar ook over hoe het mbo het bedrijfsleven bij de lespraktijk betrekt en hoe je als onderwijsorganisaties het gat met de praktijk in het bedrijfsleven kunt overbruggen.  

Proefjes doen in het lab tijdens het Beta Tournament

 

Bèta Tournament Arnhem 

Het eerste Bèta Tournament in de regio Arnhem Nijmegen wordt op woensdag 7 februari bij Rijn IJssel gehouden. De deelnemende teams bestaan uit drie scholieren. Voor het winnende team is een prijs van 300 euro beschikbaar. Er hebben zich al zeven teams aangemeld, onder meer van het Mondial College uit Nijmegen en het Elzendaal College in Boxmeer.  

Proefjes doen in het lab tijdens het Beta Tournament

 

Meedoen met een team van je school?  

Aanmelden kan tot 26 januari 2024 via de website.

 De organisatie van het Bèta Tournament is in handen van Rijn IJssel in Arnhem en het Montessori College Eindhoven, Summa Laboratorium in Eindhoven en Fontys Lerarenopleiding in Tilburg. 

7 februari 2024
Meld je aan voor het Bèta Tournament
Gepubliceerd op
21 december 2023
Tekst
Francien van Zetten
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!