
‘Vakmanschap wordt niet bepaald door je geslacht’
Wat ze later zou worden? Daar had Dori Tromp (25) uit Nijmegen nooit een beeld van. Na haar vwo wist ze dan ook niet welke vervolgstudie ze moest kiezen. Na de enthousiaste verhalen van haar nichtje over de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke vorming ging ze ook die kant op. Maar in het derde jaar merkte ze dat het werk niet bij haar paste. Ze rondde de opleiding af, ging aan het werk en dacht ondertussen na over wat ze nu precies wilde.
Een timmercursus die ze samen met haar moeder volgde, maakte de creativiteit in haar los die er eigenlijk altijd al zat. ‘Vroeger was ik altijd al bezig met knutselen, fröbelen en boomhutten bouwen, maar ik had er nooit aan gedacht daar wat mee te doen. Door die timmercursus wist ik zeker dat ik iets met mijn handen wilde doen.’
Verwachtingen
De 25-jarige Nijmeegse koos voor de mbo-opleiding Meubelbouwer & interieurbouwer, niveau 3, omdat hout haar meer aanspreekt dan een ander materiaal. Om die studiekeuze te maken, moest ze naar eigen zeggen nog wel een drempel over. ‘Mijn vriendinnen hebben allemaal gestudeerd, waren bezig met hun master of met het kopen van een huis en ik begon net aan een nieuwe opleiding. Dat betekende wel een heel ander leven. Maar inmiddels ben ik zo blij dat ik dit gedaan heb.
Het is geweldig om iets moois te maken met mijn handen. Soms zeggen mensen: vind je het niet zonde met jouw niveau? Anderen zeggen juist dat ze zo’n stap ook wel hadden willen maken. Weet je, je denkt als vwo-leerling niet aan een beroep als meubelmaker, omdat je meer kan en de verwachting van de buitenwereld ook is dat je een hbo- of wo-opleiding doet. Maar ik ben er nu achter dat je gewoon moet doen wat je echt leuk vindt’, vertelt Dori Tromp.
Maatwerk en precisiewerk
Inmiddels is de studente in haar tweede studiejaar en loopt ze vier dagen per week stage. Die ene dag in de week op school leert ze over werkgereedschap, arbo-regels, soorten hout en de verschillende soorten bewerkingen. ‘Op stage doe ik werkervaring op. Ik kom er steeds meer achter wat ik wel en niet leuk vind: een groot bedrijf is niets voor mij en maatwerk en precisiewerk juist wel weer’, vertelt Dori Tromp over de mannenwereld, waarin ze haar mannetje staat.
‘Op school zijn meiden in de minderheid, maar is het totaal geen issue. Op de werkvloer merk ik dat mannen soms nog wel moeten wennen aan een vrouw naast zich. Maar wij kunnen dit werk net zo goed. Vakmanschap wordt immers niet bepaald door je geslacht.’