

Gezond voedsel maken is gaaf
Tweedejaars hbo studenten

Derk Rensen (rechts) en Wouter Meuleman
Wouter Meuleman en Derk Rensen zijn tweedejaars student aan de Hogeschool van Hall Larenstein (HVHL) in Velp. Ze volgen er de Engelstalige, vierjarige opleiding Food Technology. ‘Engels als voertaal was wel even wennen’, zegt Wouter Meuleman. Hij begon aan de opleiding na afronding van zijn mbo-opleiding tot meubelmaker. Derk Rensen deed de tweetalige havo: ‘Engels was voor mij natuurlijk.’ Allebei zijn ze ‘into food’, met name het bedenken en maken van gezonde en goede producten.
Vakken opleiding Food Technology
De opleiding Food Technology is breed van opzet, waarbij vakken als biologie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde onmisbaar zijn voor het bedenken, maken en verbeteren van producten. ‘We zijn nu bezig met sensorisch onderzoek. Dat is het op basis van statistiek interpreteren van testdata’, zegt Wouter Meuleman. ‘Elk product wordt getest wat betreft chemische samenstelling, kleur- en smaakbeleving en de structuur, dat is het mondgevoel. We leren nu hoe je zo’n onderzoek doet en de data verwerkt’, vult Derk Rensen aan.
Op bedrijfsbezoek
De studenten gaan regelmatig op bedrijfsbezoek met de hele groep. ‘Nou ja groep’, zegt Wouter Meuleman lachend. ‘We zijn dit studiejaar maar met zeven studenten wegens Covid 19, waaronder iemand uit Italië en iemand uit Ghana. Inmiddels vormen we een hecht clubje, ook met de docenten. De persoonlijke aandacht vind ik heel prettig aan deze opleiding.’
Voorafgaand aan of tijdens een bedrijfsbezoek verdiepen de studenten zich in het maakproces van het bedrijf. ‘We zijn dit jaar bij de kaasmaker, de bierbrouwer en de bakker geweest. Voor we naar de kaasmakerij gingen, hebben we ons bezig gehouden met hoe fermentatie van melk scheikundig in zijn werk gaat’, schetst Derk Rensen.
Gezond eiwitrijk ijs
In hun eerste jaar maakten ze ijs in opdracht van het vak Productontwikkeling. ‘Niet zomaar ijs. Veganistisch, lactose- en glutenvrij proteïne-ijs’, zegt Wouter Meuleman trots. ‘En het was erg lekker.’ Hij ontwikkelde het product door tot zijn eigen ijs op basis van melkeiwit. De student wil verder met dit product en schrijft nu met hulp van de opleiding aan zijn bedrijfsplan.
Volgend studiejaar moeten de tweedejaars een richting kiezen. Je kunt met Food Technology namelijk veel kanten op: productontwikkeling, voedselveiligheid of food processing om producten te verbeteren. Derk Rensen en Wouter Meuleman gaan zich specialiseren in productontwikkeling. Wouter Meuleman richt zich op de samenstelling van producten, met name sportvoeding. Derk Rensen is vooral geïnteresseerd in het productieproces en hoe je dat optimaliseert. ‘Het is ontzettend gaaf als mensen producten eten, die jij hebt bedacht’, zegt Wouter Meuleman. Derk Rensen: ‘Of producten gebruiken, waarbij jij aan het productieproces hebt bijgedragen.’