Gerjan van Donselaar Ausems Vastgoed Arnhem

Bouwen aan veelzijdige carrière

Gerjan van Donselaar startte na de havo met een studie ICT. Niks voor hem, bleek al na een half jaar. Veel te statisch, zo’n hele dag achter de computer. Hij stopte toen covid opkwam en wilde niet meteen een andere studie oppakken. Via een uitzendbureau belandde hij tijdelijk in de bouw. Dat zette hem op zijn huidige carrièrespoor. Inmiddels is hij derdejaars student Bouwkunde aan de HAN en werkt hij parttime bij zijn stagebedrijf Ausems Vastgoed in Arnhem.

De liefde voor de bouwwereld kwam niet uit de lucht vallen. De vader van Gerjan van Donselaar is bouwkundig ingenieur en thuis werd altijd veel geklust. Zo bouwden ze samen een schuur achter het huis.

Zijn uitzendbaan vervulde Gerjan met plezier. Na een tijd alleen slopen en straten, wilde hij zijn praktisch inzicht graag weer combineren met zijn technische knobbel en koos voor de opleiding Bouwkunde aan de HAN Academie Built Environment (ABE). 

Bouwadviesbureau 

De student Bouwkunde liep twee keer tien weken stage. De eerste keer in de uitvoering op een bouwplaats. De tweede keer werd zijn stageplek een week voor de start gecanceld. Gerjan dacht praktisch en zocht meteen bij een bedrijvenmarkt naar een ander stagebedrijf.

Daar trok adviesbureau Ausems Vastgoed zijn aandacht, als vreemde eend in de bijt tussen veelal aannemers en ingenieursbureaus. Lang verhaal kort: het klikte en na een uitgebreid gesprek ter plaatse kon Gerjan de maandag erop al aan de slag. 

Gerjan van Donselaar Ausems Vastgoed Arnhem

Van sprinklerinstallatie tot duurzaamheidskeurmerk 

‘Bouwkunde gaat vooral over beton en stenen’, legt Gerjan uit. ‘Bij Ausems heb ik ook te maken met andere aspecten, zoals installatietechniek. Het is een veelzijdig adviesbureau, we inventariseren onder meer panden om de staat ervan in kaart te brengen, we brengen advies uit in de vorm van meerjaren onderhoudsplannen, we voeren energie- en duurzaamheidonderzoeken uit en checken of installaties voldoen aan geldende wet- en regelgeving.’ 

Interessante afwisseling 

De projecten hebben een korte doorlooptijd, vaak van een aantal weken. Daardoor werkt Gerjan aan meerdere projecten tegelijk en varieert de aard van zijn werkzaamheden nogal. Bovendien komt kennis opgedaan in het ene project soms ook bij een ander project van pas.

‘De ene keer ben ik bezig met cijferwerk en de financiële kant van vastgoed, dan weer denk ik na over oplossingen voor een luchtbehandelingssysteem of een sprinklerinstallatie of ik adviseer klanten over het behalen van een duurzaamheidskeurmerk. Die afwisseling maakt het voor mij extra interessant.’ 

Praktijkervaring opdoen 

Gerjan grijpt graag kansen die bij Ausems voorbijkomen. Zo volgde hij op eigen initiatief een experttraining over het BREEAM duurzaamheidkeurmerk en zat hij afgelopen zomer ‘ineens’ bij een interim project op de Amsterdamse Zuidas.

‘Toen dacht ik wel: zo snel kan het gaan. Van een afgeketste stageplek tot een werkplek in een van de grootste zakencentra van Nederland’, blikt Gerjan terug.

‘Ik vind het belangrijk en interessant om binnen mijn vakgebied te werken tijdens mijn studie. Dat geeft me de mogelijkheid om veel praktijkervaring op te doen en nu al carrièrestappen te maken.’ 

Gerjan van Donselaar Ausems Vastgoed Arnhem

Extra onderzoeksprojecten 

Alsof studeren en parttime werken nog niet druk genoeg is, doet Gerjan mee aan het Honoursprogramma van de HAN. Buiten het reguliere programma werkt hij met studenten uit verschillende disciplines samen aan onderzoeksprojecten voor extra studiepunten. Een bestuursfunctie bij de studievereniging maakt het plaatje compleet.

‘Misschien neem ik soms wel een beetje veel hooi op mijn vork. Maar ik heb er vooral veel plezier in, haal graag het maximale uit mijn studietijd. Mijn toekomstbeeld heb ik nog niet helder. Ik sta open voor allerlei soorten werk in de bouwwereld.’ 

Werken in de techniek
Ontdek de hbo-opleiding Bouwkunde aan de HAN
Gepubliceerd op
22 februari 2024
Tekst
Floortje Dekkers
Fotografie
Gerard Burgers
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!