
IPO-student Julia ontwerpt slimme tafel met display voor basisonderwijs
Julia heeft al meerdere projecten en stages gedaan met ‘kinderen’ als doelgroep. “Omdat ik hier met plezier aan heb gewerkt en veel van heb geleerd sprak de opdracht van het lectoraat me ook erg aan. Wat vast stond aan het concept was dat het een tafel met een display moest zijn voor in het basisonderwijs.”
Tijdens de eerste onderzoeken kwam Julia erachter dat er een aantal problemen zijn in het huidige basisonderwijs: het lerarentekort, de klassen die steeds groter worden en de behoeftes en interesses van de leerlingen die steeds verder uit elkaar komen te liggen. “Voor de leerkracht wordt het hierdoor steeds lastiger om elke leerling de individuele aandacht te geven die nodig is”, begreep ze. “Met deze problemen ben ik aan de slag gegaan door middel van onderzoeken, uitwerken en evalueren. Zo heb ik de vormgeving en de functies ontworpen en is de SMART-Table ontstaan die leerlingen en leerkrachten ondersteunt in het basisonderwijs.”
Hoe heb je gegevens verzameld in coronatijd om je idee verder uit te werken?
“Dit was voor mij echt een uitdaging. De eerste weken kon ik nog wel fysiek afspreken met mensen”, vertelt ze. “Dus ben ik naar een basisschool gegaan voor een interview met een lerares. Daarnaast heb ik afgesproken met studenten Logopedie voor een co-creatie sessie. Daarin hebben we gebrainstormd over ideeën voor de SMART-Table. Toen kwam ineens die de tweede lockdown en ben ik alles digitaal gaan doen. Ik heb meerdere digitale interviews gehouden en woonde digitaal ook evaluatiesessies bij met experts op het gebied van basisonderwijs. Fysiek afspreken is natuurlijk de beste manier voor informatie inwinnen, maar ik ben erachter gekomen dat dit digitaal ook prima te doen is!”
Wat heb je de afgelopen maanden geleerd van je afstudeerstage?
“Als ik zo terugkijk op de afgelopen maanden heb ik veel geleerd. Ten eerste heb ik geleerd dat veel samenwerken met stakeholders en de doelgroep gedurende het project erg veel oplevert. Door interviews, co-creatiesessies en evaluatiesessies heb ik veel informatie kunnen krijgen over het onderwerp waar ik zelf nooit op was gekomen. Ik neem deze ervaring dan ook zeker mee naar volgende projecten.”
Daarnaast is Julia erachter gekomen dat ze veel meer kan dan dat ze in eerste instantie dacht. “Ik heb mezelf een aantal nieuwe methodes en digitale programma’s aangeleerd. Zo kon ik op een duidelijke manier laten zien hoe de SMART-Table werkt en wat het doet. De reacties hierop waren dan ook positief!”
Ben je ook moeilijkheden tegengekomen? Zo ja, hoe ben je hiermee omgegaan?
“De grootste uitdaging was om vrijwel alles online te regelen. Ik kon nergens fysiek heen. Dit is gelukkig allemaal goed opgelost. Daarnaast heb ik af en toe moeite met beslissingen maken en vertrouwen hebben in mezelf. Ik wacht soms te lang op bevestiging van bijvoorbeeld mijn begeleiders, terwijl dat niet altijd nodig is. Ik moet zeggen dat ik hier het afgelopen jaar veel van heb geleerd en nu sneller vertrouwen heb in mijn onderzoeken en ontwerpbeslissingen.”
Wat vond je het leukste van je afstudeerstage?
“Het leukste onderdeel van mijn afstudeerstage vond ik het neerzetten van grafische producten zoals 3D-modellen, video’s en Photoshop bestanden waarmee visueel duidelijk wordt hoe het product eruitziet en hoe het werkt. Ik heb me hier veel in verdiept en vond dit leuk om mee bezig te zijn. Het samenwerken met de doelgroep en stakeholders vond ik ook leuk en leerzaam. Het is interessant om hun visie en ervaringen voor het product te weten te komen en de slimme tafel hiermee te verbeteren.”
Welke belangrijke adviezen heb je het lectoraat meegegeven?
“De belangrijkste aanbeveling is dat er iemand met het product aan de slag gaat met een achtergrond in de Elektrotechniek of Embedded Systems Engineering. De SMART-functies die ik heb bedacht zijn erg handig, maar moeten technisch gezien nog een stuk verder uitgewerkt worden. Daarnaast zou ik aanraden om samen te werken met bedrijven die schoolmeubelen produceren en bedrijven die online schoolcontent creëren. Het ontwerp van de tafel en de inhoud van het display kunnen dan geoptimaliseerd worden. De bedrijven zouden financieel een grote ondersteuning kunnen bieden.”
Hoe was je begeleiding en welke meerwaarde heeft dit voor je gehad?
“Mijn begeleiding vanuit het Lectoraat Architecturen in Health en vanuit school vond ik erg fijn. Door de coronatijd heb ik niet op het lectoraat zelf gewerkt en heb ook nauwelijks contact gehad met andere onderzoekers bij het lectoraat. Het contact wat ik had was echter goed en iedereen gaf aan te willen helpen dus dat was ook fijn voor eventuele vragen. Vooral omdat ik het fijn vind om enige feedback te krijgen op mijn werk. Ik merkte dat ik hierdoor veel zekerder in het project stond en altijd wist wat te doen. Nogmaals mijn complimenten aan mijn begeleiders!”
En je bent geslaagd?
“Jazeker! Met trots kan ik zeggen dat ik mijn afstudeerstage heb afgesloten met een 8,3!” Van harte gefeliciteerd! Een prachtige waardering.
Wat is het volgende wat je gaat doen en vooral na je studie Industrieel Product Ontwerpen?
“Ik ben momenteel bezig met sollicitaties. Mede door deze afstudeerstage ben ik erachter gekomen dat ik het grafisch/visuele gedeelte van mijn studie erg leuk vind. Hier wil ik mee verder gaan. Functies waarin je veel aan de slag kunt gaan met 3D-tekenprogramma’s, zoals Solidworks en Adobe programma’s (Photoshop, Illustrator en Premiere pro) spreken me het meeste aan. Daarnaast vind ik het praktische gedeelte van de studie, zoals het bouwen van een prototype, ook erg leuk. Als ik dit ook nog zou kunnen doen bij mijn toekomstige baan zou het top zijn!”
Mooi vooruitzicht Julia, houd dat vast! Tot slot, waarom heb je ooit gekozen om Industrieel Product Ontwerpen te gaan studeren aan de HAN in Arnhem?
“Dank je. En ja, ik wist eigenlijk al vrij snel dat ik Industrieel Product Ontwerpen wilde gaan studeren, omdat ik in mijn jeugd altijd al bezig was met het bedenken en ontwerpen van creatieve oplossingen voor problemen. Deze studie sloot daar perfect bij aan! In eerste instantie was ik gaan kijken naar een vergelijkbare opleiding in Rotterdam.”
“Toen kwam ik er echter achter dat een klasgenootje van mij dezelfde studie wilde gaan doen maar dan in Arnhem. Daarom ben ik ook in Arnhem gaan kijken. Eigenlijk was ik gelijk overgehaald. Oorspronkelijk kom ik uit Den Bosch en Arnhem deed me erg aan deze Brabantse hoofdstad denken. Arnhem is ook een gezellige knusse stad met leuke mensen! Achteraf ben ik dan ook super blij dat ik in Arnhem ben gaan studeren. Ik had me geen leukere studententijd kunnen voorstellen”, zegt Julia met een betekenisvolle smile!