‘Jongeren kiezen weer voor techniek’

De groei van het aantal studenten bij de technische opleidingen van ROC Nijmegen bedraagt dit schooljaar 7 procent ten opzichte van vorig jaar. ‘Dat is een verrassende groei gezien over de hele linie. Alle opleidingen tellen meer studenten. Met een opvallende uitschieter van 17 procent bij de opleidingen voor elektrotechnicus, installatietechnicus, timmerman en schilder’, meldt Folkert Potze, directeur Techniek opgetogen.

Het lijkt erop dat het beeld van techniek en technologie aan het veranderen is, mensen zien dat er heel veel mogelijkheden zijn. Èn dat je een ongelofelijk grote kans maakt op een leuke en goed betaalde baan, constateert Folkert Potze. Als directeur Techniek van het ROC Nijmegen is hij heel blij met de gemiddelde groei van 7 procent van het aantal studenten dat dit schooljaar voor een technische opleiding heeft gekozen. Het gaat alles bij elkaar om ruim 940 nieuwe studenten. 

Een andere trend is dat zo’n 1.500 studenten ervoor hebben gekozen door te studeren, bijvoorbeeld van niveau 2 naar niveau 3. Dat is een groei van 2,4 procent. In de praktijk blijkt dat een mbo-opleiding techniek steeds vaker de springplank vormt naar een technische hbo-opleiding. Mbo-studenten beschikken over technische skills en hebben via hun stages kennisgemaakt met werknemersvaardigheden. Ruim 70 procent van bijvoorbeeld de middenkader studenten aan ROC Nijmegen studeert door op het hbo. 

Opvallende uitschieter: Gebouwde omgeving

Een opvallende en substantiële uitschieter noemt Potze de stijging van 17 procent meer studenten bij de opleidingen voor wat in vakkringen ‘Gebouwde omgeving’ heet. ‘Dat zijn de opleidingen voor timmerman, metselaar, elektrotechnicus, installatietechnicus en schilder. Het gaat om de mensen die ervoor zorgen dat onze huizen en andere gebouwen worden gebouwd, dat alles – van waterkraan tot verwarming – goed functioneert en dat het wordt onderhouden. En vergis je niet: daar komt heel veel moderne techniek kijken, denk alleen maar aan de energietransitie.’ 

ROC Nijmegen telt zo’n zestig technische opleidingen, die opleiden van niveau 1 tot en met niveau 4. Het zijn opleidingen variërend van assistent installatie- en constructietechniek, technisch projectbegeleider in de bouw, allround timmerman en monteur elektrotechnische installaties tot diverse middenkader opleidingen. Het gaat om studenten die een fulltime opleiding (BOL) of een leer-werktraject (BBL) volgen. 

Bewuste keus voor techniek

Het goede is, dat verreweg de meeste nieuwe studenten vanuit het vmbo bewust kiezen voor een technische vervolgopleiding, vindt Potze. Dat heeft volgens hem alles te maken met de steeds betere samenwerking tussen het ROC Nijmegen en de vmbo-scholen in de regio, die de afgelopen jaren op gang is gekomen als het gaat om techniekonderwijs. 

Hij noemt het JuniorTechnovium waar leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en het vmbo en ander voortgezet onderwijs technische projecten doen, Sterk Techniekonderwijs, dat voorgezet onderwijs en middelbaar technisch onderwijs aan elkaar koppelt en de samenwerking met technische bedrijven in Nijmegen en omgeving. ‘Daardoor maken leerlingen eerder kennis met techniek en technologie. Het is hartstikke mooi om te zien dat jongeren weer voor techniek durven te kiezen.’

Stageplaatsen bij technische bedrijven

Het technische bedrijfsleven zit te springen om goed opgeleide technisch medewerkers. Mensen met kennis van innovatieve techniek en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Mensen ook, die tijdens hun opleiding al hebben geleerd samen te werken met vakmensen uit andere disciplines. Daar is bij alle technische opleidingen aandacht voor. Studenten werken er in groepjes aan speciale projecten. Studenten leren dat ook wanneer ze stagelopen bij een technisch bedrijf. 

Wat Potze positief heeft verrast, is dat alle studenten van de technische opleidingen een stageplaats hebben gevonden in deze lastige tijd met corona. ‘Gelukkig zijn onze studenten ook nu welkom bij technische bedrijven in de regio. Dat is voor de studenten heel belangrijk. Voor de bedrijven ook, want zij krijgen de kans contact te maken met toekomstige medewerkers.’

De aandacht die er al geruime tijd is voor techniek als sleutel om oplossingen te bedenken en te maken voor maatschappelijke uitdagingen, werkt volgens Potze ook mee aan een positiever imago van techniek en technologie. ‘Denk aan de energietransitie. Jongeren willen daar graag hun steentje aan bijdragen. Zeker als dat kan met een interessante, goedbetaalde baan.’

 

Gepubliceerd op
11 december 2020
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!