Walnotenkaas Joyce Polman

‘Vegan kaas van walnoten is heel nieuw product’

Koen Verstegen (26) is vierdejaars student Foodtechnologie aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp met als specialisatie Food Innovation Management. In opdracht van De Nootsaeck adviesgroep ontwikkelt hij met vier andere studenten een vegan kaas gemaakt van walnoten. ‘Een heel nieuw product met plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten.’

Koen kiest voor de opleiding voedingsmiddelentechnologie

Als kind bestudeert Koen al de ingrediëntenlijstjes op verpakkingen van etenswaren. Daar was ik nieuwsgierig naar.’ Scheikunde vindt hij op de middelbare school ‘superleuk’. Vandaar dat hij in Nijmegen aan de Radboud Universiteit scheikunde gaat studeren. Na enige tijd gooit hij het roer om en kiest voor de studie voedingsmiddelentechnologie. ‘Ik hou ervan met eten bezig te zijn. Vooral vegetarische en veganistische producten vind ik interessant.’

Bij een bezoek aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) spreekt het Koen aan dat er bij de opleiding Foodtechnology veel aandacht is voor duurzaamheid. ‘En de opleiding trekt veel internationale studenten.’

Derdejaarsstudenten kiezen een specialisatie: Food Innovation Management of Foodsafety & Health. ‘Bij Food Management Innovation richten we ons bijvoorbeeld op de eiwittransitie: de productie van plantaardige eiwitten, zoals in noten, ter vervanging van dierlijke eiwitten, in vlees of melk’, vertelt Joyce Polman, docent foodtechnologie bij HVHL.

Specialisatie Food Innovation Management

student FoodtechnologieKoen kiest als specialisatie Food Innovation Management. In opdracht van De Nootsaeck Adviesgroep werkt hij met nog vier studenten aan de ontwikkeling van kaas gemaakt met walnotenperskoek. De perskoek blijft over wanneer uit de walnoten olie is geperst. ‘De walnotenperskoek zit vol plantaardige eiwitten en wordt nu verwerkt in diervoeders’, verklaart Joyce Polman. ‘Onze studenten onderzoeken welke producten je ervan kan maken, die lekker, voedzaam, veilig en verkoopbaar zijn.’

Na diverse smaaktesten concluderen de studenten dat de walnotenperskoek te veel tot een bittere smaak leidt. ‘Daarom hebben we besloten de kaas van pure walnoten te maken’, meldt Koen. ‘Het is een heel nieuw product geworden: een romige, verse vegan kaas.’

Hij volgt nu, in de eerste helft van het vierde jaar een minor Filosofie. ‘Iets compleet anders. Hierna ga ik op zoek naar een afstudeerproject. Waarschijnlijk iets in plantaardig vlees en zuivel. Die markt explodeert.’

Gepubliceerd op
04 november 2021
Opleiding
Food Technology
School
Van Hall Larenstein
Student
Koen Verstegen
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!