
Minder voedselverspilling door analyseren data

Joske Meeuwsen: Foto Raphael Drent
Door afval van bedrijfskantines goed te monitoren en te analyseren, verzamel je veel data (gegevens). Als je met die kennis een slim model maakt, kun je beter voorspellen wat mensen gaan eten en kan er efficiënter worden gewerkt. ‘Op die manier voorkom je voedselverspilling’, zegt Joske Meeuwsen. Voor haar masterscriptie Food Technology aan Wageningen University & Research (WUR) werkte ze onder meer samen met Wastewatchers.
Dit bedrijf verzamelt data over eetgewoonten en gebruikt die om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Eigenlijk zorg je ervoor dat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd’, verklaart Joske Meeuwsen. Ze werkte mee aan het rekenmodel, waarmee de vraag in bedrijfskantines beter voorspeld wordt. ‘Dit is geen standaardonderwerp, de meeste studenten Food Technology studeren af op een onderwerp dat rechtstreeks te maken heeft met voedselproductie.’
Food Technology: praktische studie
Wat Joske Meeuwsen aanspreekt in Food Technology is dat het een praktische en afwisselende studie is. ‘Het gaat over eten, iets dat je dagelijks ziet en gebruikt.’ Op het vwo was ze goed in wiskunde en scheikunde, ze dacht aan levensmiddelentechnologie, maar twijfelde of ze naar de universiteit wilde. ‘Al dat onderzoek en wetenschappelijke stukken schrijven, heb ik daar wel zin in, vroeg ik me af. Vandaar dat ik eerst een jaar Communicatie & Media ben gaan studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit was omdat ik ook marketing heel interessant vond op de middelbare school. Communicatie & Media was het toch niet voor mij. Statistiek vond ik het leukste vak.’
Joske Meeuwsen besloot het roer om te gooien. Ze bezocht een open dag bij de WUR en een meeloopdag bij Food Technology. ‘Dat was meteen heel leuk. Dus besloot ik de bachelor te gaan doen. Het is wel een studie waarbij je veel lange dagen op de universiteit maakt. Je hebt bijvoorbeeld veel werkcolleges, waarbij je groepsopdrachten in het lab uitvoert. Het eerste onderzoek dat ik deed was het analyseren van een maaltijdsalade.’
In het eerste jaar waren er nog enkele algemene vakken, zoals wiskunde. ‘In het tweede jaar had elk vak met eten te maken: food chemistry, food physics, food technology, food microbiology, enzovoort’, somt Joske Meeuwsen op. Ze vertelt ook over onderzoek naar een productgroep, bijvoorbeeld, yoghurt of ketchup. ‘Dan onderzoek je of je daar een ander product mee kunt maken. We hebben yoghurtblokjes gemaakt, door er meer eiwit aan toe te voegen.’
Na haar bachelor volgde de master Food Technology, waarbij je uit negen verschillende specialisaties kunt kiezen. Denk aan Product Design & Ingredient Functionality, Food Fermentation & Biotechnology en Food Digestion & Health. Joske Meeuwsen koos voor Sustainable Food Process Engineering. ‘De WUR staat wereldwijd goed aangeschreven en is bekend om de aandacht voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld hoe je duurzaamheid kunt verbeteren in de voedselketen. Daarbij kijk je naar verschillende processen en hoe je die kunt verbeteren. Daar komt veel rekenwerk bij kijken.’
Verpakking kinderkoekjes
Joske Meeuwsen verdiepte zich ook in de duurzaamheid van verpakkingen. Ze liep stage bij De Kleine Keuken in Austerlitz, een bedrijf dat biologische kindervoeding produceert. ‘Ik wilde graag weten hoe het zit met de duurzaamheid van de verpakkingen. Hoe ziet het beleid eruit en wat gebeurt er in de praktijk? Als je naar kinderkoekjes kijkt, zie je dat ze per portie zijn verpakt. Dat komt omdat deze koekjes mee naar school worden genomen en zo vers blijven. Het is goed om deze achtergrond te weten, zodat je dit als producent kunt uitleggen aan de klant.’
Het recyclen van verpakkingen is een actueel onderwerp. Joske Meeuwsen bezocht onder meer een congres over de recyclebaarheid van plastic verpakkingen. ‘De moeilijkheid is dat verpakkingen vaak uit verschillende soorten plastics bestaan, waardoor ze moeilijk opnieuw te gebruiken zijn. Dat is een lastig verhaal, maar het is goed en interessant om daar eens in te duiken. Zo kon ik nieuw beleid schrijven waarmee de recyclebaarheid van verpakkingen wordt verbeterd.’
Ze is net afgestudeerd en nu zoekt Joske Meeuwsen een baan. ‘Corona maakt het best lastig om te solliciteren. Inwerken is nu moeilijk, dus vragen de meeste bedrijven mensen met minstens drie jaar ervaring. Ik zoek iets in productontwikkeling of kwaliteitscontrole. Gelukkig zijn er heel veel bedrijven in de levensmiddelensector, dus het komt vast goed.’