Kiezen, HAN, Automotive, A12 Slim Reizen, docent Nina Veders met twee studenten,

Werken aan slimme oplossingen fileproblemen

Vijftien studenten van de HAN, University of Applied Sciences, werken aan innovatieve oplossingen om fileproblemen voor medestudenten in en om Arnhem terug te dringen. Als het nieuwe collegejaar in augustus van start gaat, moet dat leiden tot minder fileleed en betere doorstroming.

De opdrachten zijn een onderdeel van het project A12 Slim Reizen, een project van HAN Automotive, binnen de minor Advanced Mobility. ‘De officiële opdracht luidt: lever een product op dat tijdens de introductieperiode voor het schooljaar 2022/23 gebruikt kan worden om (aankomende) studenten en medewerkers te motiveren hun reisgedrag aan te passen om de files op de A12 duurzaam te ontlasten’, verklaart Nina Veders, projectbegeleider en onderzoeker aan de HAN.

Wat is het probleem?

In duo’s zijn de studenten aan de slag gegaan om het probleem te analyseren. ‘Technologische oplossingen zijn er genoeg, maar we wilden eerst volledig inzage hebben in de oorzaken van files en wat het gedrag van mensen onderweg is. Vandaar eerst deze grondige analysefase’, gaat ze verder. ‘Hier zijn drie heel kansrijke proposities uit voort gekomen. Die worden nu door de studenten verder uitgewerkt, zodat ze straks met succes geïmplementeerd kunnen worden.’

Podcast

Eén van de gekozen proposities is de podcast. Devin Isiklar, vierdejaars student Automotive en Dannick Punte, derdejaars Embedded Systems Engineering, zitten samen in de Advanced Mobility Minor. Zij kozen voor de podcast, omdat je hiermee snel veel mensen kunt bereiken. ‘Podcasts worden steeds populairder’, zegt Devin Isiklar. ‘We interviewen voor de podcasts studenten, medewerkers van de HAN, maar ook externe specialisten op het gebied van mobiliteit.

We willen de luisteraar in korte tijd ervaringen en heel praktische en werkbare informatie geven, zodat hij of zij daardoor beter weet wat voor alternatieve oplossingen er op het gebied van mobiliteit allemaal zijn.’ Devin Isiklar en Dannick Punte streven ernaar om elke week een podcast op te nemen en die via Spotify uit te zenden. De eerste podcast ging over carpooling; elk mogelijk alternatief komt op deze manier onder de aandacht.

Game

De tweede propositie is een game, die gemaakt wordt door Tamara Wijnker en Rick Verkuijlen, allebei vierdejaars studenten. Tamara studeert Business IT & Management; Rick Software Engineering. ‘Het gaat hierbij vooral om de bewustwording. We dagen studenten en medewerkers uit om de meest unieke manier van reizen te bedenken, daar een foto van te maken en die te uploaden in de game.Kiezen, HAN, Automotive, A12 Slim Reizen, Tamara neemt foto van fiets,

Daar wordt dan op gestemd en hoe ludieker je vondst, hoe meer coins je krijgt. Die coins kun je weer inwisselen tegen leuke dingen zoals een biertje, een broodje, een korting op thuisbezorgd of zoiets. Dat moeten we nog verder uitbouwen. We bieden het daarna aan alle onderwijsinstellingen aan, zodat die het kunnen gebruiken in de introductieperiode, om aankomende studenten te helpen een ludieke en alternatieve vervoersmethode te gaan gebruiken.’

Roosteren

De derde propositie die onderzocht wordt, is het flexibel met roosters omgaan. Lucas Verhofstad, vierdejaars Civiele Techniek, onderzoekt met zijn groep een aantal aspecten: ‘We kijken of je e-learning kunt optimaliseren. Dus niet alleen puur online lesgeven, maar ook of je hybride en andere vormen kunt verbeteren. Daarnaast gaan we onderzoeken of we de begintijden van de colleges kunnen aanpassen in de roosters.

Kiezen, HAN, Automotive, A12 Slim Reizen, vooraan Lucas Verhofstad, staande foto

In Bulgarije kennen ze bijvoorbeeld ochtendsessies en middagsessies, waardoor je de aantallen studenten kunt verdelen over de ochtend en de middag. In Nijmegen zijn de begintijden van hbo- en mbo-onderwijs al uit elkaar getrokken, dat hielp de drukte in het ov te verminderen.

Als derde onderzoek gaan we kijken of we de studenten op postcode kunnen groeperen, zodat ze met minder reistijd op andere locaties lessen kunnen krijgen. Nyenrode doet dat bijvoorbeeld ook al. En in het verlengde hiervan gaan we ook onderzoeken of je zelfstandige hubs kunt oprichten, dus leslocaties her en der verspreid.’

Studeren bij de HAN
HBO Embedded Software Engineering
Studeren bij de HAN
HBO Civiele Techniek
Gepubliceerd op
17 maart 2022
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!