Marin

7. Mobiliteit en transport iets voor jou?

Wereldwijd moeten we met steeds meer mensen wonen, werken en verplaatsen in een krappe ruimte. De vervuilende verbrandingsmotoren van vervoersmiddelen moeten vervangen worden door CO2-neutrale oplossingen, files moeten worden bestreden en met een toenemende drukte worden veiligheid en efficiëntie steeds belangrijker. De technische wereld van mobiliteit en transport gaat enerzijds over het ontwikkelen van voertuigen en vaartuigen, en anderzijds over het onderhouden en repareren ervan. Tevens maken we de koppeling met transport en logistiek (via weg en water). Hieronder vind je een selectie van bedrijven die in de mobiliteit en transport actief zijn. Bekijk de filmpjes. Hopelijk helpen deze je om er achter te komen wat er bij je past!

Marin

Marin staat voor Maritiem Research Instituut Nederland. Het is een onderzoeksinstituut met veel kennis van scheepsbouw en uitgebreide testvoorzieningen om (op schaal) ontwerpen te testen alvorens deze in productie worden genomen.

Defenture

Dit bedrijf, gevestigd in Tiel, ontwerpt en bouwt gepantserde legervoertuigen.

VDL Weweler

Bij dit Apeldoornse bedrijf worden veren en assen gemaakt voor trailers, trucks en bussen die o.a. bij VDL in Eindhoven worden gebruikt voor de eindproducten.

Hyster

Bouwt zogeheten materials handling-equipment, denk aan heftrucks en containertrucks. De fabriek in Nijmegen is het wereldwijde centrum voor het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van Hyster Big Trucks. Ook worden er Hyster-vorkheftrucks met een grote capaciteit geproduceerd alsmede Hyster-containertrucks voor lege en beladen containers en de Hyster ReachStacker.

Nooteboom

Bouwt (custom-made!) diepladers en opleggers voor speciaal truckvervoer. Koninklijke Nooteboom Trailers is een Nederlandse constructeur van getrokken materieel voor het uitzonderlijk vervoer. Nooteboom Trailers is onderdeel van de Nooteboom Group, waartoe ook Nooteboom Trailer Service en Nooteboom Global Trailer Center behoren. De drie bedrijven hebben de hoofdzetel in Wijchen. De firma heeft meer dan 400 medewerkers in dienst.

Autogarages en schadeherstelbedrijven

In Gelderland zijn tal van dealers en garagebedrijven. Of het nu gaat om ronkende verbrandingsmotoren of elektrische aandrijvingen, vroeg of laat moeten voertuigen voor reparatie of onderhoud naar de garage.

Logistics Valley

Regio Rivierenland, Regio Nijmegen en Regio Liemers Achterhoek vormen samen de Logistics Valley. Verschillende logistiek dienstverleners, verladers van wereldklasse en innovatieve start-ups en scale-ups zijn hier gevestigd. Samen met o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen worden nieuwe logistieke concepten ontwikkeld. ICT speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. En samen zorgt men voor een goede infrastructuur en voldoende talent met kennis van logistiek.

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!