‘Na mijn studie HBO-ICT het liefst direct aan het werk’

Demi van Kesteren is van jongs af aan al geïnteresseerd in technologie. Na de havo wilde ze daar dus absoluut wat mee doen. Deze zomer hoopt ze haar studie HBO-ICT af te ronden, eerst werkt ze bij Cito aan haar afstudeeropdracht.

‘Wat ik heel gaaf vind, is dat ik zelf iets kan ontwikkelen met in principe alleen maar codes. Hoe dat tot stand komt en wat daar allemaal bij komt kijken, dat vind ik heel leuk’, vertelt de 21-jarige Demi van Kesteren over de keuze voor haar opleiding. Ze begon haar studie HBO-ICT aan de HAN, University of Applied Scienes met ‘nul kennis’ van het vak, zegt ze zelf. Na het eerste semester kon ze tot haar eigen verbazing al best wel veel zelf programmeren.

Meer handigheid

Het eerste half jaar van de studie is vrij algemeen opgezet. Daarna kiezen studenten ervoor richting management of development te gaan. Demi van Kesteren wist meteen wat ze wilde en koos voor het laatste. In het tweede jaar koos ze het profiel software development. ‘Ik vind het vooral leuk om zelf aan de slag te gaan. Dat vind ik telkens weer een uitdaging. Bovendien heb ik met deze richting meer handigheid gekregen in het ontwikkelen; je leert bijvoorbeeld hoe je software herbruikbaar kan maken’, aldus de studente.

Uitdagende afstudeeropdracht

Tijdens een eerdere stage bij een bedrijf in het onderwijs maakte Demi van Kesteren zijdelings kennis met Cito. Dat leek haar een leuke plek voor haar afstudeeropdracht. Dus ze schreef een brief, werd uitgenodigd en werkt sinds begin februari bij het Arnhemse onderwijsbedrijf aan een uitdagende opdracht, zoals ze het zelf omschrijft. ‘Cito ontwikkelt toetsen, examens en meetinstrumenten om het niveau van leerlingen op een objectieve manier in kaart te brengen. In het platform waarbij medewerkers en docenten werken aan nieuwe toetsen is het mijn taak om iets in te bouwen, waardoor het voor docenten en collega’s onderling makkelijker wordt om feedback te geven op elkaars werk. De medewerkers en docenten, die de toetsen maken, worden door hun collega’s bijvoorbeeld gecontroleerd op spelling en kwaliteit. Het is de bedoeling dat ze hun opmerkingen en correcties goed en accuraat binnen dat platform kunnen vermelden.’

Puzzelen

De afstudeeropdracht sluit perfect aan op wat ze geleerd heeft tijdens de opleiding. ‘Het is echt van alles wat: een beetje onderzoek doen, informatie verzamelen door interviews te houden met medewerkers en docenten om mijn bevindingen te valideren, bedenken hoe ik met de data om moet gaan en nadenken over hoe het prototype er straks uit komt te zien. Soms lijkt het heel simpel, maar het is af en toe best puzzelen. Dat vind ik ook heel leuk aan dit werk’, vertelt de hbo-studente.

Tot eind juni werkt Demi van Kesteren nog bij Cito aan het feedbacksysteem. Wat gaat ze daarna doen? ‘Ik vind het onderwijs boeiend. Stiekem hoop ik dat ik hier mag blijven werken’, vertelt ze eerlijk. Ze wil in elk geval meteen aan het werk. ‘Over doorstuderen heb ik wel even nagedacht, maar dat kan ik ook nog ooit doen naast mijn werk. Het liefst ga ik na mijn diploma meteen aan de slag als software developer.’

Gepubliceerd op
07 april 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!