WUR, Joey Fennema, Fenitas, blauwe wafels blue spirulina,

Natuurlijke kleurstoffen om je eten te verfraaien

School kon de nu 27-jarige Joey Fennema nooit zoveel schelen. Totdat hij bij de HAN de opleiding vond die bij hem paste: Sport, Gezondheid en Management. Dat was de basis voor zijn bedrijf Fenitas waar hij 100 procent natuurlijke kleurstoffen verkoopt aan zowel consumenten als bedrijven.

Hbo Sport, Gezondheid en Management

WUR, Joey Fennema, Fenitad, portret Joey,‘Ik wist na de havo niet welke vervolgstudie ik wilde doen. Eigenlijk interesseerde mij alleen sport’, vertelt Joey Fennema. Hij startte met de opleiding Sport, Gezondheid en Management aan de HAN, University of Applied Sciences. ‘Het liefst wilde ik iets in de voetbalwereld doen. Het stuk management leek me ook interessant, maar al snel kwam ik erachter dat de vakken over gezondheid veel leuker waren.’

Gezondheidsvakken: ‘gezond blijven’

Wat was er dan zo leuk aan die gezondheidsvakken? ‘Het ging over preventie. Hoe voorkom je dat mensen ziek worden? Hoe zorg je ervoor dat mensen zo lang mogelijk gezond blijven? Die thema’s spreken mij aan. Misschien kwam dat wel, omdat ik zelf lange tijd ziek ben geweest en er alles aan deed om weer gezond te worden’, concludeert Joey Fennema.

Als 12-jarige ging hij op familiebezoek in Zuid-Afrika, maar kwam ziek terug. Hij herstelde, maar werd in de jaren daarna regelmatig ziek. Uiteindelijk bleek hij een virus bij zich te dragen en herstelde hij volledig met de juiste medicatie.

Leefstijlbegeleiding

Voor zijn favoriete vak Leefstijlbegeleiding kreeg hij een opdracht van school om een half jaar lang iemand te begeleiden bij het afvallen. ‘Eigenlijk is dat de basis geweest voor mijn huidige bedrijf. Ik zegde mijn bijbaantje bij de supermarkt op en begon ook na dat half jaar mensen te begeleiden naar een gezond gewicht.’ De student-ondernemer bouwde een website, startte een Instagram account en zocht online inspiratie voor zijn bedrijf.

Afronding opleiding

Ondertussen was hij nog altijd vastbesloten om zijn studie af te ronden. Via de minor Nutrition & Health aan de Wageningen University & Research was het zijn plan om na zijn HAN-studie aan de WUR te starten met een universitaire opleiding. ‘Dat plan is later wat bijgesteld’, zegt Joey Fennema met een lach, want het ondernemersbloed bleef stromen. Hij studeerde af in zijn eigen bedrijf op de onderzoeksvraag: Heeft het afbeelden van vrouwen met een perfect lichaam invloed op het zelfbeeld van vrouwen?

Fulltime ondernemen

Met het HAN-diploma op zak wilde Joey Fennema vol gaan voor zijn bedrijf. ‘Ik was zelf veel bezig met gezonde voeding, maar merkte dat die er niet altijd even fraai uitziet. Met natuurlijke kleurstoffen kun je dat veranderen. Instagram staat vol met mensen die hun eten ermee opleuken. Die kleurstoffen kon je in Nederland echter niet kopen. Daarom besloot ik dat te gaan importeren uit Azië en hier te verkopen.’Kiezen, WUR, Joey Fennema, Fenitas, zakjes kleurstoffen,

Het kostte hem anderhalf jaar voorbereiding, maar uiteindelijk kon hij medio 2020 van start met de verkoop. En niet zonder succes. De zakjes met onder andere Pink Pitaya poeder, Blue Spirulina poeder of Butterfly Pea poeder vliegen de deur uit richting consumenten, lunchrooms, restaurants of supermarkten. ‘Het gaat goed’, zegt de fulltime ondernemer tevreden. ‘Onlangs kreeg ik de eerste buitenlandse bestellingen.’

 

 

Gepubliceerd op
16 december 2021
School
HAN - University of Applied Sciences
Opleiding
Hbo Sport, Gezondheid en Management
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!