Mark van de Pol is tweedejaars student Smart Building van ROC Rivor en Marco Hendriks is docent Elektrotechniek en stagebegeleider.

Combinatie van verschillende vakgebieden

In de bouw wordt steeds duurzamer en efficiënter gewerkt. De nieuwe mbo-4-opleiding Smart Building bij ROC Rivor in Tiel speelt daarop in: studenten volgen lessen bouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek en ICT. Mark van de Pol, tweedejaars student Smart Building, vertelt enthousiast over wat hij op school en in de praktijk bij technische bedrijven in Rivierenland leert.

Mark (17) uit Opheusden is blij dat hij bij de eerste groep studenten van de nieuwe mbo-opleiding Smart Building op ROC Rivor hoort. De opleiding ging in augustus 2022 van start. Mark is nu tweedejaars student en heeft stages bij twee technische bedrijven in Rivierenland achter de rug. Dat was leuk en leerzaam.

‘Je leert dingen die je op school hebt gehad in de praktijk en nog veel meer. Je doet echt van alles tijdens zo’n stage en leert een bedrijf goed kennen.’ 

Brede opleiding 

De combinatie van verschillende vakken, zoals elektrotechniek, werktuigkundige installaties, bouwkunde en ICT maakt van Smart Building een brede opleiding voor het middenkaderpersoneel van de toekomst in de bouw en de installatiesector.

Mark waardeert de veelzijdigheid van de opleiding. ‘Als bouwer moet je ook kunnen meedenken over de installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp. Het is ook mooi, dat je met deze opleiding verschillende kanten op kunt.’ 

Mark van de Pol is tweedejaars student Smart Building van ROC Rivor en Marco Hendriks is docent Elektrotechniek en stagebegeleider.

Van havo via vmbo naar mbo

Mark zat op de havo, maar stopte daarmee tijdens de coronaperiode. ‘In de derde klas kregen we veel online les met weinig uitleg. Dat ging helemaal niet. Vandaar dat ik naar het vmbo ben gegaan en daarna naar deze mbo-opleiding. Nu kan ik me echt richten op wat ik in de toekomst wil gaan doen.’ 

Net als zijn vader, die projectleider is bij een bouwbedrijf, wil Mark in de bouw gaan werken. Het liefst als werkvoorbereider. De ontwikkelingen gaan snel in de bouw, weet hij. Er wordt steeds meer technische kennis van duurzame installaties gevraagd en de bouw werkt steeds efficiënter.

‘Bij Smart Building leren we de nieuwste technieken, zoals 3D-tekenen en werken met het BIM-model, waarin alle partijen in de bouw samenwerken.’ 

Elektrotechniek en installatiewerk

De eerste stage van tien weken aan het eind van het eerste jaar heeft Mark bij Van Ommeren Elektrotechniek en Installatiewerk gedaan. ‘Dat was leuk, samen met echte vakmensen op pad. Daar heb ik van alles gedaan. Loodgieterswerk, maar ook elektra aangesloten en warmtepompen en airco’s geplaatst, vertelt de student enthousiast.

‘Het installatiewerk vond ik leuker dan ik had gedacht’ De samenwerking is het bedrijf ook goed bevallen, want één dag in de week werkt Mark bij Van Ommeren. 

Renovatie van woning 

Polman Bouwbedrijf in Kesteren was het tweede stageadres waar Mark meewerkte aan de renovatie van een woning. ‘Eerst hebben we de hele kap van de woning gesloopt. Daarna is de hele kap weer opgebouwd met aan allebei de kanten een grote dakkapel van 12 meter breed. Het buiten werken in de praktijk was ook leuk.’  

Bij zo’n grote klus krijg je als stagiair bijna alle facetten van het werken in de bouw mee, constateert Marco Hendriks, docent Elektrotechniek bij ROC Rivor en stagebegeleider van Mark. ‘De twee bedrijven waar Mark stage heeft gelopen zijn allebei enthousiast over hem. Het is een fijne jongen in de omgang, hij is intelligent en gemotiveerd.’  

Mark van de Pol is tweedejaars student Smart Building van ROC Rivor en Marco Hendriks is docent Elektrotechniek en stagebegeleider.

Samenwerking bedrijfsleven

De mbo-opleiding Smart Building is er gekomen op initiatief van het Platform Techniek Rivierenland, ROC Rivor en vier regionale bedrijven: De Vree en Sliepen in Tiel, Dormakaba in Dodewaard, Duin Energieadvies in Geldermalsen en Van Dillen Bouwgroep in Culemborg. De bedrijven zitten te springen om goed technisch opgeleide medewerkers.  

Mark ziet Smart Building als bouwopleiding van de toekomst. Hij is ook blij dat hij voor deze opleiding in Tiel terecht kan. ‘Anders had ik naar Oss of Doetinchem gemoeten.’ 

Meeloopdag met excursie en workshop 3D tekenen

Platform Techniek Rivierenland organiseert samen met ROC Rivor Meeloopdagen voor leerlingen met interesse in de Smart Building-opleiding. Dit is een combinatie van een excursie bij een aangesloten bedrijf en een workshop 3D-tekenen bij ROC Rivor.

Zo krijgen scholieren een goede indruk van de opleiding. Leerlingen, die dit jaar of volgend jaar examen gaan doen op vmbo of havo of twijfelen of ze na havo 3 verder willen met theoretische vakken zijn welkom.  

Na deze opleiding kunnen studenten gaan werken en/of doorstuderen op het hbo. Wanneer het mbo-stagebedrijf blij is met de stagiair, krijgt die mogelijk al een baan aangeboden én bestaat de kans dat het bedrijf de hbo-opleiding voor de medewerker/deeltijdstudent betaalt. In dit brede werkveld zijn volop kansen voor ontwikkeling. 

ROC Rivor
Meeloopdagen voor opleiding Smart Building
Gepubliceerd op
25 januari 2024
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Erik van 't Hullenaar
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!