HAN BioCentre Isolatiemateriaal van biobased plastics 3

Isolatiemateriaal maken van biobased plastics

Als je echt richting een biobased economie wil, moet je verschillende disciplines bij elkaar brengen, is de gedachte achter de nieuwe minor Biobased Innovations van de HAN, University of Applied Sciences. Studenten Esmeralda van Willegen en Reinke Veeger namen het afgelopen semester deel aan de nieuwe minor en vertellen over hun project waarbij multidisciplinaire samenwerking voorop staat.

‘Als we een duurzaam huis bouwen, lukt het nog niet om isolatiemateriaal te vinden dat volledig duurzaam is. Zou dat misschien mogelijk zijn van biobased én bioafbreekbaar plastics zoals PBS (polybutyleen succinaat)?’, vertelt Robert Huls van Save Plastics dat van verschillende soorten afvalplastic producten maakt voor de weg- en waterbouw.

HAN BioCentre

Het HAN BioCentre ontwikkelde in samenwerking met het Arnhemse bedrijf deze vraag tot een concrete opdracht voor de kersverse minor Biobased Innovations die in september werd geïntroduceerd. Esmeralda van Willegen en Cun IJsseldijk, studenten Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN, werkten samen met Daan Franssen, student Chemie aan de HAN, en Reinke Veeger, student Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, aan deze opdracht onder begeleiding van Save Plastics en onderzoekers en docenten van de HAN.

Zelf wol maken

Na uitvoerig literatuuronderzoek gingen de studenten aan de slag in de praktijk. Esmeralda van Willegen (23): ‘We kwamen erachter dat je PBS kunt uittrekken tot een lang draad als je het opwarmt. Het is dus sterk elastisch. Bij daling van de temperatuur neemt het weer een vaste vorm aan en zo kun je er een soort wol van maken’, vertelt de derdejaarsstudente Industrieel Product Ontwerpen. ‘Aan de hand van verschillende testopstellingen hebben we zo geprobeerd zelf wol te maken.

HAN BioCentre Isolatiemateriaal van biobased plastics 2

Met een boormachine en een lijmpistool waarop we een cartridge met PBS hadden gemaakt, produceerden we zelf draden van 0,04 millimeter’, vult Reinke Veeger (22) aan. Ze is vierdejaarsstudent Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft vanwege het unieke circulaire en multidisciplinaire karakter voor de minor in Arnhem gekozen.

Biologisch afbreekbaar

De chemiestudent in de projectgroep, Daan, hield zich bezig met onderzoek naar de afbraak van PBS, de snelheid daarvan en door welke factoren dat wordt beïnvloed. ‘Als je dat weet, kun je namelijk ook kijken of je die factoren kunt aanpassen om het materiaal nog duurzamer inzetbaar te maken’, licht Esmeralda van Willegen toe. Samen met Reinke Veeger heeft zij zich bezig gehouden met het testen van de thermische isolatie van de zelfontwikkelde wol gemaakt van PBS.

De studenten werden begeleid door docenten en onderzoekers van de HAN met Robert Huls van Save Plastics als vraagbaak zoals hij het zelf noemt: ‘Studenten hebben geen oogkleppen op, denken niet in hokjes en maken juist andere keuzes dan mensen die al jarenlang actief zijn in het vak. Dat vind ik juist zo leuk en daarom laat ik ze heel vrij.’ Die vrijheid heeft goed uitgepakt want uiteindelijk kwam de groep tot de voorlopige voorzichtige conclusie dat PBS geschikt lijkt als isolatiemateriaal maar dat er nog wel verder onderzoek nodig is naar de isolerende eigenschappen en ook naar de biologische stabiliteit.

Multidisciplinaire samenwerking

De samenwerking met studenten van andere disciplines was een vrij nieuwe ervaring voor Reinke Veeger en Esmeralda van Willegen: ‘In het begin merkten we dat ieder in zijn eigen vaktaal praat en was goed communiceren echt van belang om elkaar duidelijk te maken wat je bedoelt. Maar uiteindelijk vonden we daarin onze weg en maakten we dankbaar gebruik van elkaars kennis.’HAN BioCentre Isolatiemateriaal van biobased plastics

Lees meer over deze minor:
Nieuwe minor Biobased Innovations bij de HAN
Gepubliceerd op
10 februari 2022
Onderwerp
Biobased plastics
School
HAN BioCentre
Bedrijf
Save Plantics
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!