Mepal

5. Productontwerp en ondernemerschap iets voor jou?

Innovatie begint met het verzinnen van iets nieuws, iets dat past bij een behoefte / afzetmarkt, en dit doorvertalen naar een ontwerp… Dit is de wereld van nieuwe producten bedenken, ontwerpen en maken. Het gaat om design en functionaliteit. Tekenen, rekenen, construeren en je materiaalkennis creatief toepassen. Denk aan handzame design-objecten zoals een meubelstuk, een lamp, een huishoudelijk product, een fiets of een klein elektrisch apparaat. Of interieurbouw, bijvoorbeeld het interieur van een luxe jacht. Het gaat erom dat jouw creatie in productie kan worden genomen en een verkoopsucces wordt. Hieronder vind je een selectie van bedrijven waar dit centraal staat. Bekijk de filmpjes. Hopelijk helpen deze je om er achter te komen wat er bij je past!

Mepal

De kunststof lunchboxes, drinkbekers, bakjes en bestek van Mepal… Wie kent ze niet? Ze worden al decennia lang in het Gelderse Lochem ontworpen en geproduceerd.

Absolute Cycling

De productontwerpers van dit Arnhemse ontwerpbureau hebben een speciale fietscomputer ontwikkeld. De device tracks zeer nauwkeuriger de locatie van de fietser, ook als deze zich in een tunnel of bos bevindt. Daarnaast meet het je hartslag en brengt het je route in kaart. Directeur-eigenaar Harm Giessen heeft industrieel product ontwerpen gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De designer combineert een stoer ontwerp met functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Denk jij dat het een succes wordt?

Fillip Studios

Roos Meerman en Tom Kortbeek zijn ambitieuze productontwerpers en hebben samen een design studio in Arnhem. Een van de producten die ze hebben ontwikkeld, is de Kozie. Kozie is een muzikale knuffel voor demente mensen.

Plantics

Onderzoekers die bij toeval een echte biologische vervanger van plastic hebben ontdekt, zijn een in Arnhem een bedrijf begonnen. Plantics is ‘plastic’ dat 100% biologisch afbreekbaar is en volledig herbruikbaar is.

BE-O Bottle

Dit Nijmeegse bedrijf is ‘on a mission’. Vrijwel al het plastic dat je om je heen ziet, wordt gemaakt van aardolie. Mensen pompen aardolie uit de grond en maken er plastic producten van die schadelijk zijn voor mens en dier omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Hier moet een einde aan komen, vinden ze bij BE-O Bottle. De productontwikkelaars hebben een drinkfles gemaakt en op de markt gebracht, welke gemaakt is van rietsuiker. 100% natuurlijk en 100% recyclebaar.

Heesen Yachts

Bij Heesen Yachts, met vestigingen in Winterswijk en Oss, worden luxe jachten ontworpen en gebouwd. Heesen Interior, in Winterswijk, is de locatie waar de schepen worden voorzien van hoogstaand interieur. Hier worden ontwerpers en interieurbouwers gevraagd.

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!