Opleidingen laboratoriumtechniek

Het tech-domein Mens & Gezondheid richt zich op het beter en gezonder maken van mensen. Het gaat hierbij onder meer om biomedisch onderzoek: ziekteverwekkers opsporen en nieuwe medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten ontwikkelen. Met een witte jas aan en veiligheidsbril op proeven doen in het lab. Er is in de regio op elk onderwijsniveau aanbod op het gebied van laboratoriumtechniek. Bij ROC Rijn IJssel in Arnhem of Nijmegen word je opgeleid tot allround laborant, bio-medisch analist of chemisch-fysisch analist. Afhankelijk van de richting die je hebt gevolgd, kun je gaan werken op een kwaliteitslab waar je controles uitvoert. Of je vindt een baan op een onderzoekslaboratorium waar je checks doet naar het toepassen van nieuwe stoffen. Denk aan een farmaceutisch bedrijf waar je toeziet op de kwaliteit van medicijnen. Je kunt ook aan de slag in een ziekenhuislaboratorium waar je bloed-, urine-, dna- of weefselmonsters test.

Van mbo naar hbo


Een overstap van een mbo-opleiding naar de laboratoriumtechniekopleiding van de HAN is voor de meeste studenten eenvoudig. In Nijmegen maken mbo’ers en hbo’ers van dezelfde testlaboratoria gebruik. Verschil in aanpak is er wel: de hbo’er krijgt bij de opleiding biologie & medisch laboratoriumonderzoek (BML) meer theorie en wordt klaargestoomd om projectverantwoordelijkheid te dragen. Mbo’ers krijgen meer praktijklessen en voeren de testen uit.
Op universitair niveau kun je via de opleidingen moleculaire levenswetenschappen (MLW) of de Engelstalige molecular life sciences (MLS) de verdieping opzoeken. Je leert uit te pluizen wat er op moleculair niveau gebeurt als iemand ziek wordt. Kennis van chemische stoffen wordt daarbij getoetst op biologische vraagstukken. Veel MLW’ers kiezen ervoor promotieonderzoek te doen, sommigen gaan in de biofarmaceutische industrie als onderzoeker aan de slag.
Anderen beginnen een eigen bedrijf. Het aantal biomedische start-ups op Mercator Science Park en de Novio Tech Campus te Nijmegen, maar ook op het Pivot Park in Oss, is de afgelopen jaren hard gegroeid.
Over data-analyse gesproken: vind je biologische vraagstukken oplossen interessant, maar geef je de voorkeur aan computergestuurde analyses en simulaties, oriënteer je dan op de hbo-opleiding bio-informatica.

Gepubliceerd op
21 januari 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!