‘Programmeren is net puzzelen’

Phoenix Contact in Zevenaar is wereldwijd marktleider en innovator op het gebied van industriële elektro- en automatiseringstechniek. Stagiair Thomas Oostrik: ‘Complexe dingen automatiseren en bedienen vanaf je computer en dat zelf ontwikkelen vind ik heel leuk.’

Thomas Oostrik en stagebegeleider Jan-Willem Steenbergen bij Phoenix Contact

Vanuit de vestigingen in Duitsland, China, de Verenigde Staten en de vele wereldwijde saleskantoren maakt Phoenix Contact ruim 60.000 producten voor elektrisch schakelen. ‘Van voedingen en klemmen tot complete machinebesturingen en bijbehorende software. Wij leveren componenten waarmee je kunt schakelen’, vertelt Jan-Willem Steenbergen, technical consultant bij het Zevenaarse saleskantoor, dat zich helemaal richt op de Nederlandse markt. In zijn dynamische functie ondersteunt Jan-Willem Steenbergen zijn collega’s in de buitendienst, zet hij zijn kennis in om samen met klanten aan projecten te werken en geeft hij trainingen aan zowel klanten als mbo’ers en hbo’ers.

Pure logica

Programmeren is net puzzelen, zegt Steenbergen. ‘Een machine analyseren en kijken wanneer de mechanische knijper wel of niet dicht mag, dat vind ik mooi. Want uitsluitend in de juiste volgorde en in het juiste tempo loopt een machine heel soepel. Een operator drukt eenvoudig op een knopje, maar de wereld achter de machine is pure logica’, vindt de technical consultant.
Sinds begin februari is Steenbreker ook begeleider van stagiair Thomas Oostrik, vierdejaarsstudent van de mbo-opleiding Smart Industry van het Graafschap College in Doetinchem. Oostrik liep in zijn tweede leerjaar ook al stage bij het Zevenaarse bedrijf en wilde graag op herhaling. Ook Jan-Willem Steenbergen en zijn collega’s wilden de Aaltenaar graag terug. ‘Thomas liet toen al werk zien waarvan wij onder de indruk waren. Hij heeft op een machinebesturing een app ontwikkeld, zodat de machine kan communiceren met de telefoon en vice versa. Superknap voor een tweedejaars.’

Embedded systems

Oostrik heeft nu een nieuwe uitdagende stageopdracht gekregen, vertelt Jan-Willem Steenbergen. ‘Wij verkopen producten, maar soms kennen klanten niet precies alle toepassingsmogelijkheden van deze producten. Thomas werkt aan de verbetering van de communicatie tussen twee embedded systems; een embedded system is een elektronisch systeem in een apparaat of machine. Als het hem lukt, dan kunnen wij straks aan onze klanten voorbeelden laten zien waarvoor zij onze producten kunnen gebruiken en hoeven ze dat zelf niet uit te zoeken.’
Hoewel Thomas pas net begonnen is aan zijn opdracht heeft hij er zelf volop vertrouwen in. ‘Ik heb online een programma gevonden dat ik ga aanpassen, zodat het op een embedded system kan draaien. Dat programmeren en cross-compileren, zodat het voor een ander platform kan worden gebruikt, kost wel even tijd’, vertelt de 19-jarige stagiair over zijn aanpak.

Smart Industry

Na zijn diploma vmbo metalektro koos Thomas Oostrik voor de destijds gloednieuwe opleiding Smart Industry, waarbij je wegwijs wordt gemaakt in de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van onder andere robotica, besturingstechniek en embedded systems. Tijdens zijn opleiding maakte hij al eens een weerstation, waarbij de wateropname en temperatuur via sensoren kunnen worden afgelezen op een dashboard, en fabriceerde hij een zelfrijdende auto. ‘Ik wil altijd weten hoe iets in elkaar zit om het daarna zelf te maken’, vertelt de leergierige stagiair.
Bij Phoenix Contact zijn ze gecharmeerd van de opleiding Smart Industry. Daarom is het bedrijf een samenwerking aangegaan met het Graafschap College om studenten een stageplek te bieden.
Via speciale detacheringsbureaus en LinkedIn promoot Phoenix Contact zijn technische vacatures. Maar er komen vaak maar weinig reacties op en de functies zijn daarom moeilijk in te vullen. ‘We zoeken mensen met kennis op het gebied van industriële elektrotechniek, industriële automatisering of industriële aansluittechnieken. Dan moet je denken aan een opleiding mbo, niveau 4 elektrotechniek of industriële automatisering aangevuld met een hbo-opleiding technische bedrijfskunde of hbo elektrotechniek, industriële automatisering of embedded system engineering’, verduidelijkt Liane de Jong van de afdeling Human Resources.

En Thomas, wat gaat hij doen als hij deze zomer zijn diploma heeft gehaald? ‘Ik wil meer leren over programmeren, dus ik wil hierna nog hbo ICT gaan doen. Maar ik heb het hier goed naar mijn zin, dus wie weet ooit…’, aldus de stagiair.

Gepubliceerd op
24 februari 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!