Energie-Ontwerp Challenge voor scholieren bij Connectr Office op IPKW

Originele oplossingen voor files op het energienet

Hoe voorkom je filevorming op het energienet? Voor dit actuele probleem bedachten zo’n dertig havo- en vwo-scholieren van het Kandinsky College, het Candea College en het Liemers College in pakweg tien weken een oplossing. Ze volgden workshops over de werking van het energienet, werken met een hololens, out-of-the-box-denken en ze deden onderzoek. Hun ideeën presenteerden ze op 17 december tijdens de finale van de Energie Ontwerp Challenge.

‘Origineel en interessant’, klinkt het diverse keren uit de mond van medewerkers van energienetbeheerder Alliander. Zij zitten samen met de scholieren en hun docenten op de tribune in het Connectr Shared Office op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem bij de presentaties van de acht scholierenteams aan het eind van de Energie Ontwerp Challenge.  

Een zwembad naast je school, waarin het water wordt verwarmd door zonne-energie, die je niet kwijt kunt op het energienet. Kleine windmolens bij woonwijken en vliegwielen waarmee je energie opwekt om die met behulp van luchtdruk op te slaan.

De circa dertig havo- en vwo-scholieren, die vanaf september meedoen aan de Energie Ontwerp Challenge, komen met originele ideeën, schetsen, apps, een 3D-filmpje en berekeningen op de proppen. 

Ondergrondse energieputten 

Voor de jury, bestaande uit Leon Verhoeven van SEECE en Tisja Kuiper van netbeheerder Alliander is het een hele klus om het beste idee te kiezen. Ze spreken aan het eind van de middag hun waardering uit voor alle teams. Kuiper: ‘Jullie hebben je verdiept in complexe problemen en daar oplossingen voor bedacht. Er zitten heel wat originele ideeën bij.’  

De presentaties van de acht teams zijn door de jury beoordeeld op technische en financiële haalbaarheid, creativiteit, schaalbaarheid en milieueffecten.  

Het plan van Jurre, Kato, Leon en Lotte van het Candea College voor ondergrondse opslagputten, waarin je energie met behulp van water en massa kunt opslaan, voldoet daar volgens de jury het beste aan.

Er gaat weinig energie verloren bij deze methode, die volgens de scholieren 95 procent rendement oplevert. Voordelen zijn ook dat je de putten niet ziet, dat ze niet afhankelijk van het weer zijn en dat ze geen geluidsoverlast geven, somt Mette op. 

Energie-Ontwerp Challenge voor scholieren bij Connectr Office op IPKW

Netcongestie? Wat is dat? 

Mohamad, Badri, Aiham en Mahmoud zitten in 5 havo op het Kandinsky College in Nijmegen en doen als team mee aan de Energie Ontwerp Challenge voor hun profielwerkstuk. Ze bedachten het plan om naast hun school een zwembad te bouwen, waarvan het water in de zomer opgewarmd wordt met zonne-energie, die niet aan het net geleverd kan worden.

‘Dit project is leuk en uitdagend’, zegt Mahmoud. ‘Het werkt anders dan op school. Je komt op verschillende locaties en spreekt experts, dat maakt het interessant.’ Badri glimlacht en zegt:  

‘Hiervoor wist ik niet wat netcongestie was. Nu wel. Het is een groot probleem als bedrijven of huizen niet op het energienet kunnen worden aangesloten.’ 

Energietransitie zichtbaar maken 

De energietransitie zichtbaar maken voor scholieren en hen aan het denken zetten over innovatieve oplossingen voor energievragen, dat is het doel van deze eerste Energie Ontwerp Challenge, benadrukt Jan Oosting van SEECE (Sustainable Elektrical Energy Center of Expertise).

‘We zijn heel benieuwd naar de ideeën van jongeren’, zegt Irene Xiang van Alliander. Ze is blij met de originele oplossingen die de scholieren hebben bedacht voor hun eigen omgeving, zoals de wijk waar ze wonen of op hun school. ‘Daar gaan we zeker naar kijken.’ 

Energie-Ontwerp Challenge voor scholieren bij Connectr Office op IPKW

Anders leren denken 

De scholieren hebben verschillende workshops gevolgd, zijn bij Alliander en bij de HAN geweest, waar ze verschillende technische experts hebben gesproken. Mohamad en Badri noemen de masterclass Out-of-the-box-denken interessant. ‘We hebben een andere manier van denken geleerd om problemen aan te pakken’, vertelt Mohamad. 

De scholieren hebben ook naar de milieubelasting en de financiële haalbaarheid van hun idee gekeken. Het team van Lars, Emma, Phoebe en Jesse kiest daarom voor het lokaal opwekken van stroom met kleinere windmolens bij woonwijken.

Neil, Dana, Eik en Aury vinden opslag van energie in chemische batterijen veel te milieuvervuilend. Daarom denken ze aan het ontwikkelen van vliegwielen waarmee je energie kunt opwekken, die je met behulp van luchtdruk kunt opslaan. 

Elke woonwijk zelfvoorzienend 

Noud, Lars en Klaas denken dat elke woonwijk zelfvoorzienend moet worden. Ze verwijzen naar een nieuwbouwwijk in Lent waarvoor dat al geldt. ‘Alle huizen hebben daar zonnepanelen. Misschien dat er buurtbatterijen moeten komen om energie op piekmomenten op te slaan.’ 

Maartje, Wes, Darius en Dries hebben de app Joltica bedacht waarop mensen hun energieverbruik kunnen zien, de prijzen van energie, vragen kunnen stellen over energiegebruik en nog veel meer.

‘Zo beseffen mensen beter hoe duur energie is.’ Izzi, Seth, Adriaan en Angela vinden dat iedereen een dynamisch energiecontract moet krijgen, zodat de marktwerking ervoor zorgt dat mensen bewuster en zuiniger worden met het gebruik van energie. ‘En zo stimuleer je ook de opslag van energie en wordt het voor mensen aantrekkelijker zelf batterijen aan te schaffen.’ 

Kerncentrales bouwen 

Mette, Storm en Benjamin denken dat het bouwen van kerncentrales een oplossing kan zijn om fossiele brandstoffen te vervangen en wellicht ook energie opgewekt met vibraties. ‘De Technische Universiteit Twente doet onderzoek naar trilling van het wegdek, bijvoorbeeld om daar de straatverlichting op te laten branden.’ 

Een volgende keer zouden de presentaties wel wat korter kunnen, geen tien, maar zeven of vijf minuten’, constateren Mohammad, Badri, Aiham en Mahmoud aan het eind van de middag. ‘De presentaties waren interessant, maar het duurde te lang.’

Ze willen alle vier een vervolgopleiding met ict gaan doen. ‘Dat is heel breed en je kunt er problemen mee oplossen, ook als het om de energietransitie gaat’, zegt Mahmoud. Energie uit waterstof lijkt Badri interessant. ‘Misschien ga ik na de havo wel werktuigbouwkunde doen met ict.’ 

Technische mensen nodig

Het doel van de Energie Ontwerp Challenge is om scholieren, die een vervolgopleiding gaan kiezen, te laten ervaren wat er allemaal voor technische en technologische mogelijkheden zijn om de energietransitie mogelijk te maken.

Daar zijn heel veel mensen met een technische of technologische opleiding voor nodig. Netbeheerders, maar ook andere bedrijven betrokken bij de energietransitie, zijn dringend op zoek naar technici, maar ook mensen met kennis van bijvoorbeeld ict.

Vandaar dat netbeheerder Alliander bij de Energie Ontwerp Challenge samenwerkt met de HAN Academie Engineering & Automotive, SEECE en scholen voor voortgezet onderwijs, in dit geval het Kandinsky College in Nijmegen, het Candea College in Duiven en het Liemers College in Zevenaar. 

Aan de slag met energie
Ontdek de Energie Ontwerp Challenge
Gepubliceerd op
21 december 2023
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Gerard Burgers
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!