Studenten CMD vloggen over hun studie

Hoe ontwerp je een huisstijl? Waaraan voldoet een goed marketingplan? Wat is de invloed van internetgebruik op de samenleving? Deze vragen leer je zelf te beantwoorden tijdens de opleiding Communication & Multimedia Design aan de HAN. Dieuwertje Regeer (18) en Danell Veneman (18) volgen deze opleiding en vloggen erover om andere studenten te motiveren hetzelfde te doen.

Video’s maken was altijd al een hobby van Dieuwertje Regeer. Daar wilde ze later wel iets mee doen. ‘Maar ik wilde wel een brede opleiding om mijn baankans te vergroten’, licht ze toe. Vanaf de derde klas havo bezocht ze drie jaar op rij de open dagen van de HAN, University of Applied Sciences. Daarna wist ze zeker dat ze de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) wilde gaan doen. Ook Danell Veneman was geïnteresseerd in video en zocht na zijn havo-diploma een brede opleiding. ‘Ik wilde een creatieve studie, iets met grafisch design, maar dan wel een studie waar ik nog alle kanten mee uit kan.’ De opleiding CMD sluit daar perfect op aan.

Tech Gelderland. Dieuwertje Regeer, student Communication & Multimedia Design aan de HAN

Specialisatie

Dieuwertje Regeer zit inmiddels in haar tweede studiejaar. Na het eerste jaar moest ze een profiel kiezen. ‘Alle studenten van de opleiding worden hetzelfde opgeleid, maar je profiel bepaalt op welk onderdeel je je net iets meer specialiseert’, legt ze uit. Zij koos voor het profiel Experience Design, waarbij ze leert oplossingen te zoeken voor een probleem. Die oplossing kan bijvoorbeeld een game of een escaperoom zijn. Studiegenoot Danell Veneman is net begonnen aan de studie en kiest aan het eind van dit schooljaar zijn profiel. ‘Dat wordt Interaction Design’, weet hij al. ‘Daarin komt veel theorie aan bod, bijvoorbeeld over waarom je bepaalde keuzes maakt om de eindgebruiker te bereiken. Dat vind ik interessant.’

Vrij vloggen

Beide studenten zijn enthousiast over de veelzijdigheid van hun opleiding. Dus toen er een oproep kwam aan eerstejaars- en tweedejaars studenten om te vloggen over je leven op de HAN om toekomstige studenten via YouTube, Instagram en op open dagen te inspireren en te informeren, grepen ze die kans allebei meteen aan.
Dieuwertje Regeer: ‘Ik was altijd al bezig met video, dus dit leek me superleuk. We zijn heel vrij in wat we filmen en mogen er zelf invulling aan geven. Dat vind ik met name zo leuk.’ Ook studiegenoot Danell Veneman waardeert de vrijheid die hij krijgt. ‘Ik probeer in mijn vlogs veel informatie te geven die volgens mij belangrijk is als je begint aan de opleiding. Hoe is een les opgebouwd? Hoe zien de boeken eruit? Dat soort dingen’, legt hij uit.

Tech Gelderland. Danell Venema, student Communication & Multimedia Design aan de HAN

Persoonlijk inkijkje

Eén keer per maand leveren ze een vlog aan die vaak één hele studieweek beslaat. Dat de twee CMD-studenten daarbij ook veel van hun persoonlijke leven laten zien, vinden ze geen probleem. Danell Veneman laat zien dat hij een baantje heeft bij de supermarkt en regelmatig wandelt. ‘Ik heb geen geheimen en bovendien wil ik geen saaie vlog’, vertelt hij daarover.
Ook Dieuwertje Regeer laat moeiteloos zien hoe haar week eruitziet. Alle opnames monteren en muziek erbij zoeken, was voor de twee studenten geen probleem. Door deze opdracht zijn ze er wel nog handiger in geworden, geven ze aan. Als ze hun vlog klaar is, laten ze die voor publicatie eerst aan hun ouders zien. ‘Dan krijgen ze meteen een mooi beeld van waar ik zoal mee bezig ben’, lacht Danell Veneman.

Bekijk de vlogs van Dieuwertje:

Bekijk de vlogs van Danell:

Gepubliceerd op
21 april 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!