ROC Nijmegen, Tech@doptie

Leerwerkplaats van Tech@doptie

Waarom kies je in een winkel een saucijzenbroodje in plaats van een broodje gezond? Wat doe je aan sport? Dit zijn vragen, die derdejaars studenten Verpleegkunde bij ROC Nijmegen hebben bedacht tijdens de leerwerkplaats van Tech@doptie voor het onderzoek naar obesitas (ernstig overgewicht) bij kinderen en jongeren. ‘Een onderzoekende houding is belangrijk. Onze verpleegkundigen krijgen te maken met zorgtechnologie, die volop in ontwikkeling is.’

Overgewicht bij jongeren is een actueel probleem, weten Guusje (19) en Jara (19) uit Beek-Ubbergen. De derdejaars Verpleegkunde buigen zich op de vierde verdieping van het gebouw van ROC Nijmegen naast het station over welke vragen belangrijk zijn voor het Gezond Onderweg-onderzoek van onderzoekscentrum OnePlanet in Wageningen.

OnePlanet doet dat samen met Tech@doptie, een samenwerkingsverband van mbo-scholen, het hoger onderwijs en de Radboud Universiteit.  

Ongezond eetgedrag

‘Onze vragen richten zich op het ongezonde eetgedrag van jongeren’, verklaart Guusje. ‘Wat is de invloed van de omgeving op een jongere? Waarom kiest iemand in een winkel voor een saucijzenbroodje in plaats van een broodje gezond?’, verduidelijkt Jara. 

Ze constateert dat ongezonde etenswaren vaak goedkoper zijn dan gezond eten. Dat is een antwoord, maar daar gaat het in hun onderzoek niet om, voegt ze meteen aan toe. ‘Het ligt in onze aard meteen een oplossing te bedenken, maar het doel is de goede vragen te stellen.’ Guusje knikt: ‘We hebben een aantal vragen op een rij gezet, die gaan we online aan mensen stellen en van de uitkomsten maken we een verslag.’

Dat verslag wordt gepresenteerd aan medestudenten en mensen van OnePlanet en andere opleidingen, die verder gaan met het onderzoek. 

ROC Nijmegen, Tech@doptie

Opleiding Verpleegkunde 

Guusje en Jara zijn enthousiast over de opleiding Verpleegkunde, die ze zien als goede basis voor een verdere opleiding. Ze vinden het fijn dat ze veel stagelopen en zo ervaren welke mogelijkheden verpleegkunde biedt.

Guusje werkte onder meer in de ouderenzorg, de psychiatrie en in een ziekenhuis. ‘Dat was allemaal superleuk. Vooral in het ziekenhuis zie je hoeveel afdelingen er zijn en hoe je door kunt groeien. Na deze opleiding wil ik graag hbo Verpleegkunde gaan doen.’

Jara is er nog niet uit of ze verpleegkundige wil worden. Ze liep stage in een ziekenhuis, bij ouderen met dementie en bij revalidatiezorg in de Sint Maartenskliniek. ‘Het is een interessante opleiding en je doet veel werkervaring op, dat is leuk.’  

Practoraat Tech@doptie

Het onderzoek naar obesitas bij kinderen en jongeren is één van de drie onderzoeken waar de mbo-studenten Verpleegkunde via het practoraat Tech@doptie aan werken. Andere studenten verdiepen zich in technologische oplossingen voor de Ziekte van Parkinson of in de toepassing van zorgtechnologie in verpleeghuizen.

Het practoraat Tech@doptie ontwikkelt en ondersteunt met praktisch onderzoek het toepassen van technologie in de zorg. Het is een samenwerkingsverband van de mbo-instellingen ROC Nijmegen en Rijn IJssel in Arnhem, die samenwerken met diverse zorg- en welzijnsorganisaties.  

Onderzoekscentrum OnePlanet betrekt middelbaar onderwijs, hoger onderwijs, de Radboud Universiteit en gezondheidsinstellingen, zoals ziekenhuizen, bij het werken aan praktische oplossingen voor een gezond en duurzaam leven.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is de initiatiefnemer voor het programma GO! (Gezond Onderweg) dat zich richt op kinderen en jongeren met obesitas (ernstig overgewicht). 

Maatschappelijk probleem 

Dit is een groeiend maatschappelijk probleem, omdat deze kinderen en jongeren vaak last krijgen of hebben van bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte, astma, gewrichtspijn of diabetes (suikerziekte) type 2.

Het programma GO! en GO! Digital coacht kinderen en jongeren in Gelderland naar een leefstijl met gezonde voeding, meer beweging en voldoende rust en ontspanning.

‘Onze studenten werken mee aan de leerwerkplaatsen van OnePlanet voor verschillende onderzoeken’, zegt docent/onderzoeker Verpleegkunde Matijs van der Linden van ROC Nijmegen.  

ROC Nijmegen, Tech@doptie, Lina (links) en Lisa in winkel ROC NIjmegen

Onderzoekende houding

‘Onze verpleegkundigen staan in de eerste lijn aan het bed in ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatieklinieken en kennen de praktijk’, verklaart Van der Linden.

‘Het is belangrijk dat ze een onderzoekende houding hebben, omdat ze te maken krijgen met zorgtechnologie die volop in ontwikkeling is. Als verpleegkundige moet je daarmee kunnen werken en je moet het nut en de noodzaak kunnen uitleggen aan patiënten.’ 

Invloed van omgeving

Studenten Lisa (18) uit Bemmel en Lina (18) uit Malden richten zich met hun onderzoeksvragen op de omgeving van kinderen en jongeren met obesitas. ‘We hebben ook vragen voor hun ouders gemaakt. Kinderen en jongeren kijken wat hun vrienden doen en wat ze op social media zien’, zegt Lina.

Lisa vervolgt: ‘Social media hebben slechte én goede invloed. We vragen ons af of jongeren gaan bewegen door motivatie van buitenaf, extrinsieke motivatie heet dat. Een app op je telefoon kan je bijvoorbeeld motiveren om te bewegen.’  

Gastlessen van deskundigen

Voordat de studenten met hun vragen aan het werk gingen, hebben ze diverse gastlessen gehad van deskundigen uit de praktijk. ‘Van een kinderarts en van iemand die meedoet aan het GO!-project’, vertelt Lisa. Ze vindt het onderzoeksproject uitdagend en leuk.

‘We moesten zelf een onderwerp kiezen, nadenken wat je wil bereiken en hoe je dat doet.’ Lina knikt: ‘Het is anders dan andere projecten. Het was veel puzzelen, maar we komen eruit.’  

Meer dan patiënten wassen

Lisa heeft voor de opleiding Verpleegkunde gekozen, omdat ze fijn vindt om voor mensen te zorgen en het interessant vindt om meer te weten over hoe het menselijk lichaam functioneert en over ziektebeelden. Voor Lina geldt dit ook, ze is blij dat ze voor deze ‘allround-opleiding’ heeft gekozen.

Lisa benadrukt: ‘Verpleegkunde is zeker niet alleen maar patiënten wassen, wat veel mensen denken.’ Lina vervolgt: ‘Verpleegkundigen mogen ook intramusculaire injecties geven bijvoorbeeld, of een katheter aanleggen bij een patiënt.’ 

Ze twijfelt ze verpleegkundige wil worden of doorleert voor ok(operatiekamer)-verpleegkundige. ‘Daar moet je veel precisiewerk doen en daar hou ik wel van.’

Lisa wil graag in een ziekenhuis gaan werken. ‘Beginnen op Interne Geneeskunde, daar leer je veel en dan doorgroeien.’ 

ROC Nijmegen
Lees meer over Tech@doptie
Gepubliceerd op
21 maart 2024
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Linda Verweij
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!