labbus

Studie Laboratoriumtechniek biedt veel mogelijkheden

Je eigen wangcellen bekijken onder de microscoop of een gouden muntje maken. Derdeklas vmbo’ers en havo-scholieren gaan de komende weken met chemische en biologische proefjes aan de slag. Dankzij de Labbus, die van 15 november tot en met 3 december naar scholen in de wijde regio rijdt. Dit is een van de activiteiten waarmee mbo-instelling Rijn IJssel en HAN 50 jaar laboratoriumopleidingen in Arnhem en Nijmegen vieren.

De Labbus van Rijn IJssel en de HAN rijdt niet alleen met materialen voor chemische en biologische proeven naar vmbo- en havo-scholen, de bus wordt bemand door enthousiaste docenten en studenten. Zij helpen bij het uitvoeren van de proefjes en geven informatie over de verschillende laboratoriumopleidingen die er zijn. ‘We laten scholieren zien hoe mooi chemie en biologie zijn’, zegt Mirthe Erkens, teamleider Laboratoriumtechniek bij Rijn IJssel.

Laboratoriumtechniek ervaren

twee studenten, jongen en meisje, laboratoriumtechniek,

De docenten en studenten in de Labbus begeleiden scholieren met interesse voor techniek bij het doen van acht proefjes. Denk aan het bekijken van je eigen wangcellen onder de microscoop, een toverdrank maken of het doen van een dopingtest. En bijvoorbeeld het schoonmaken van gebruikte muntjes, het maken van inkt, die langzaam verdwijnt en het aantonen van suiker in dranken. ‘Zo ervaren scholieren wat er allemaal mogelijk is met chemie en biologie’, meldt Erna Jansen. Zij verzorgt de communicatie van de Academie Toegepaste Wetenschappen en Biowetenschappen en Chemie (ATBC) van de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Meer dan DNA onderzoek

‘Veel scholieren, die naar een van onze open dagen komen, willen iets met onderzoek naar DNA. Dat hebben ze gezien in tv-programma’s zoals CSI en Silent Witness. Maar het aanbod van banen in die richting is gering. En laboratoriumtechniek is veel breder’, benadrukt Erna Jansen.

Mirthe Erkens wijst erop dat studenten een ruime keuze hebben als het om een baan gaat. ‘Onze studenten werken bij bedrijven, van medische bedrijven tot producenten van kunststoffen, ze werken bij ziekenhuizen, bij controlelabs, productielabs en bijvoorbeeld in de plantenlabs van Wageningen Universiteit & Research.’

Labbus trekt wijde regio in

De Labbus trekt de wijde regio in, want de laboratoriumopleidingen van Rijn IJssel in Arnhem en van Rijn IJssel en de HAN in Nijmegen trekken studenten uit heel Gelderland en daarbuiten. ‘De bus rijdt drie weken lang bijna elke dag naar een andere school, van Wijchen tot Barneveld en van Wageningen en Ede tot Groenlo’, somt Erna Jansen op.

Laboratoriumtechniek opleidingen

Rijn IJssel biedt drie mbo-opleidingen aan als het om laboratoriumtechniek gaat:

Bij de HAN kunnen studenten  twee toepasselijke hbo-opleidingen volgen:

twee studenten, meisjes, laboratoriumtechniek,Beide opleidingen zijn in Nijmegen in hetzelfde gebouw gehuisvest en werken nauw samen. ‘Studenten van het laatste jaar van de mbo-opleiding kunnen bijvoorbeeld via een doorstroomtraject al naar het hbo’, zegt Mirthe Erkens. De laboratoriumopleidingen van Rijn IJssel zijn in Arnhem gevestigd in het gloednieuwe Tech Plaza aan de Tivolilaan, onderdeel van de ENKA-campus.

Praktische manier van werving

Met de Labbus naar scholen in de regio toegaan, ziet Erna Jansen als een praktische manier van werving. ‘Het is voor scholieren hartstikke leuk op deze manier kennis te maken met laboratoriumtechniek. We hopen natuurlijk dat de volgende stap het bezoeken van een open dag is.’

Mirthe Erkens beaamt dit: ‘Niet op alle scholen is er aandacht voor techniek, waardoor de vele mogelijkheden in deze richting onbekend zijn. Met de Labbus gaan we naar de scholieren toe en laten we hen ervaren hoe leuk en boeiend werken in het laboratorium is.’

 

 

Gepubliceerd op
18 november 2021
Scholen
Rijn IJssel en HAN
Onderwerp
50 jaar labtechniek
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!