Lieke is technisch projectleider in de voedingsmiddelenindustrie

Technisch projectleider in de voedingsmiddelenindustrie

Lieke Hermans werkt als technisch projectleider bij Fruity Line in Ochten in de Betuwe. Dit bedrijf maakt gebruik van high pressure processing techniek, waarbij groenten en fruit onder hoge druk koud geperst worden en lang houdbaar zijn. Lieke studeerde Voedingsmiddelentechnologie aan de Hoge Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Ze volgt nu de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Mensen die een flesje sap kopen hebben vaak niet in de gaten hoeveel stappen in het productieproces daaraan vooraf zijn gegaan, constateert Lieke Hermans (24) uit Maasbommel met een glimlach. Zo’n productieproces voor voedingsmiddelen interesseert haar al vanaf de middelbare school.

Als technisch projectleider bij Fruity Line in Ochten staat ze midden in het productieproces van koudgeperste groenten- en fruitsappen, smoothies en shots. ‘Het is een mooi, natuurlijk product dat met HPP-technologie wordt geconserveerd, waarbij voedingsstoffen en vitamines behouden blijven.’ 

Fruity Line 

Fruity Line is in 2008 opgericht en ging een jaar later van start met high pressure processing techniek, waarmee fruit en groenten koud geperst worden. ‘Fruit en groenten worden eerst geperst en gebotteld. De flessen sap worden vervolgens in een tunnel geschoven, die wordt gevuld met water. De druk in de machine kan oplopen tot zo’n 6.000 bar’, vertelt Lieke Hermans. ‘Onder deze druk worden alle bacteriën, schimmels en gisten uitgeschakeld, maar blijven alle voedingsstoffen en vitamines behouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van toegevoegde suikers, smaak- en geurstoffen.’ 

Het bedrijf is inmiddels Europees marktleider en produceert zo’n tweehonderd verschillende recepten voor klanten, zoals supermarkten, horeca en private labels. Fruity Line ontwikkelt die recepten zelf en telt 550 medewerkers. 

Lieke is technisch projectleider in de voedingsmiddelenindustrie

Afstudeerproject op werkvloer 

Lieke Hermans verdiepte zich voor haar afstudeerproject Werktuigbouwkunde in het verbeteren van de productielijn voor het verwerken van sinaasappels. Fruity Line verwerkt per jaar enorme hoeveelheden sinaasappels. In het hoogseizoen wordt een deel van het sap ingevroren om het later in het jaar te kunnen gebruiken.

Om de vezels in het vruchtensap te versnijden, wordt een speciale machine gebruikt die regelmatig voor problemen zorgde. Lieke Hermans analyseerde een seizoen lang elke dag het productieproces met het oog op preventief onderhoud. 

Meer capaciteit, minder afval 

In de machine zit onder meer een onderdeel met tweehonderd messen dat ronddraait, maar nogal eens vastliep. ‘Die messen draaien heel snel rond, met 9.000 omwentelingen per minuut. Door het aantal messen te verminderen naar 180 en door de operators, die de machine bedienen, beter te trainen op het houden van controles, voorkomen we nu breuk bij de messen’, vertelt Lieke Hermans.

‘Daarnaast hebben we ook een aantal andere aanpassingen gedaan. Alles bij elkaar kunnen we nu meer capaciteit verwerken, is er minder afval en zijn de onderhoudskosten aanzienlijk lager.’ 

Deeltijdstudie Werktuigbouwkunde 

Het afstudeerproject van deeltijdstudie Werktuigbouwkunde heeft Lieke Hermans met goed gevolg afgerond. In het najaar volgt ze nog enkele vakken en dan is ze klaar met de opleiding. Als middelbare scholier op de havo op het Pax Christi College in Druten volgt ze twee profielen: Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. ‘Natuur, gezondheid en techniek komen bij elkaar in de studie Voedingsmiddelentechnologie, vandaar dat ik zonder twijfel daarvoor koos.’ 

Studie Voedingsmiddelentechnologie 

De opleiding Voedingsmiddelentechnologie aan de HAS in Den Bosch vindt Lieke Hermans interessant, maar er ontbreekt voor haar nog iets. ‘Ik dacht: nu weet ik nog niet hoe die machines precies werken.’ Vandaar dat ze tijdens haar studie al rondkijkt naar een aanvullende technische studie. Dat wordt de deeltijdstudie Werktuigbouwkunde aan de HAN, University of Applied Sciences, in Arnhem.

‘Ik wil graag kunnen beredeneren waarom iets misgaat, bijvoorbeeld in een productielijn en wat er dan aan gedaan kan worden. Ik was op zoek naar meer diepgang’, verklaart Lieke Hermans. Naast werktuigbouwkunde krijgt ze op de HAN ook vakken als industriële automatisering en warmteleer. 

Lieke is technisch projectleider in de voedingsmiddelenindustrie

Eerste stage bij Fruity Line 

Als student Voedingsmiddelentechnologie loopt Lieke Hermans haar eerste stage in 2018 bij het bedrijf Fruity Line in Ochten. ‘Dat was op de afdeling Productontwikkeling. Daarna heb ik hier nog enkele jaren vakantiewerk gedaan.’

Afgestudeerd aan de HAS gaat ze een baan zoeken en werkt aan kleinere technische projecten bij Royal Lactalis Leerdammer in Schoonrewoerd en Wageningen. Het bedrijf wordt overgenomen en na anderhalf jaar gaat Lieke Hermans opzoek naar een nieuwe uitdaging en solliciteert bij Fruity Line. 

Hands on-mentaliteit 

Ze wordt aangenomen en in januari 2023 wordt ze technisch projectleider. ‘Wat me aanspreekt bij Fruity Line is de hands on-mentaliteit. Je kunt hier in een kort tijdsbestek veel doen en bereiken’, zegt Lieke Hermans. ‘En het werken met een vers product is heel leuk. Fruit en groenten gedragen zich altijd anders. Dat geldt zelfs voor verschillende rassen sinaasappels, daar moet je in het productieproces op inspelen.’ 

Technisch projectleider 

Als technisch projectleider overlegt Lieke Hermans met veel collega’s van verschillende interne afdelingen bij Fruity Line, met de mensen op de productievloer en werkt ze ook veel samen met externe bedrijven waar Fruity Line vaak al jaren mee samenwerkt. Daarbij komt haar kennis van werktuigbouwkunde goed van pas, of het nu om pure techniek gaat, het lezen van technische tekeningen of automatisering.

‘Als je een project begeleidt, moet je op niveau met de jongens kunnen brainstormen over hoe iets anders en beter kan. Het is bijvoorbeeld handig als je weet welke technieken en mogelijkheden er zijn om RVS, roestvrijstaal, te bewerken.’ 

Vrouw in techniek

Lieke Hermans denkt dat je je als vrouw werkzaam in de techniek altijd iets meer moet bewijzen. ‘Qua kennis twijfelen mensen misschien eerder, maar als je eenmaal over dat punt heen bent, gaat het prima. Ik ben gewend tussen de mannen te werken. Ze zijn recht door zee en directer dan vrouwen, daar hou ik wel van.’ 

Dat technologie complex is, vindt Lieke Hermans juist aantrekkelijk. ‘Techniek en technologie vernieuwen zich continu. Dat maakt het leuk en interessant.’ 

Meer weten?
Deeltijdstudie Werktuigbouwkunde aan de HAN
Gepubliceerd op
18 april 2024
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Raphael Drent
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!