HAN-student Tim Vianen in het HAN-waterstoflab

'Ik wil met waterstoftechniek de energietransitie verder helpen'

Tim Vianen (19) uit Amersfoort is tweedejaars student Werktuigbouwkunde aan de HAN. Binnen zijn opleiding volgt hij de themaroute Waterstoftechniek. Niet zo gek, want Tim is al jaren gebiologeerd door de mogelijkheden van waterstoftechnologie. Zo doorliep hij speciaal het vwo op een technasium, omdat hij daar projectmatig onderwijs kon invullen met waterstofprojecten. Vervolgens koos hij voor de HAN in Arnhem vanwege de themaroute Waterstoftechniek.

Of het gaat om een hijskraan op waterstof, of zonneparken die waterstof produceren: Tim Vianen boog zich er in de afgelopen jaren allemaal al eens over. De waterstofvraagstukken waaraan hij werkt binnen de huidige themaroute Waterstoftechniek zijn ingepast in zijn studie Werktuigbouwkunde aan de HAN. 

H2Lab van de HAN 

In het H2Lab van de HAN op Industriepark Kleefse Waard bijt Tim zich momenteel – samen met medestudenten – vast in de ontwikkeling van een alkaline elektrolyser die waterstof kan genereren. Dat mechanisme is niet nieuw, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. In de kosten en levensduur bijvoorbeeld.

Tim legt uit: ‘Waterstof genereren met PEM- (Proton Exchange Membrane) of AEM- (Anion Exchangfe Membrane) elektrolyse wordt veel onderzocht. Wij zijn bezig om de klassieke methode te verbeteren, namelijk die van alkaline elektrolyse.’

HAN-student Tim Vianen in het HAN-waterstoflab

Oplossing zoeken 

Tim Vianen en zijn medestudenten vormen de derde groep die aan deze opdracht werkt. De basis ligt er dus al, de nieuwe groep studenten geeft een vervolg aan de nieuwe ontwikkeling.

Tim geeft een voorbeeld van een probleem waar ze tegenaan lopen: ‘Een bepaalde stof die de reactie in de brandstofcel sneller laat verlopen, werkt vernietigend op de koppelingen, waar de vloeistof doorheen moet. Wij zoeken naar een oplossing daarvoor.’ 

Samenwerking verschillende disciplines 

Het mooie is, vindt Tim, dat hij samenwerkt met studenten vanuit verschillende disciplines, zoals werktuigbouw, industrieel product ontwerpen en elektrotechniek.

‘Gecombineerd met de kennis uit andere onderzoeken komen we uiteindelijk samen tot grotere oplossingen, die de energietransitie verder helpen. Niets wat je doet, is voor niets. De vooruitgang gaat snel en is enorm. Dingen die een tijd geleden nog onbereikbaar waren, kunnen we nu wél toepassen. Dat ik deel uitmaak van deze ontwikkelingen en er bovenop zit, dat vind ik hartstikke mooi!’ 

Snelle ontwikkelingen 

De snelheid van de ontwikkelingen en de nog te ontginnen mogelijkheden van waterstoftechnologie maken de studie Werktuigbouwkunde voor Tim zo interessant. Daarbij heeft zijn vader eenzelfde fascinatie voor waterstof, het werd vanuit thuis dus ook nog eens aangewakkerd.

Het enthousiasme en de bevlogenheid van Tim werken niet alleen aanstekelijk, ze vallen ook op. Buiten het H2Lab, bij de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie (NWBA) bijvoorbeeld. Zij ondersteunen ook de themaroute waterstoftechniek van de HAN.  

HAN-student Tim Vianen in het HAN-waterstoflab

Waterstofambassadeur 

Tim maakte vorig jaar kennis met de NWBA en werd meteen lid. Onlangs benaderden twee bestuursleden van de NWBA hem of hij oren had naar het samen met hen oprichten van een jongerentak van de associatie. Zo wordt hij dus een ware waterstofambassadeur.

De NWBA bundelt krachten van overheden, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen om zo de ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie en brandstofcellen te bevorderen.  

Lancering Jong NWBA 

Zo’n jongerentak oprichten lijkt Tim Vianen geweldig. ‘Nu ga ik dus de eerste jongerenorganisatie op het gebied van waterstoftechnologie in ons land helpen optuigen. Ik heb een kenniscentrum voor ogen waar alle jonge studenten die onderzoek doen op dit gebied van elkaar kunnen leren.’

‘Op de Vakbeurs Energie deze maand is de officiële lancering van ‘Jong NWBA’. Daar ga ik ook een presentatie geven. Jongeren zijn hard nodig, willen we de energietransitie succesvol maken. Het wordt ons aan alle kanten duidelijk hoe nijpend de situatie is. Ik denk dat we allemaal samen, met ieder onze eigen bijdrage, de puzzel kunnen oplossen.’ 

Ontdek de opleiding
Werktuigbouwkunde studeren aan de HAN
Gepubliceerd op
13 oktober 2023
Tekst
Floortje Dekkers
Fotografie
Gerard Burgers
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!