HAN Solarboatteam tijdens race in Monaco met op de achtergrond de finish.

Tweede plaats in Monaco Energy Boat Challenge voor HAN Solarboat

Jaarlijks racet de HAN Solarboat mee tijdens de Energy Boat Challenge. Zonnebootteams vanuit de hele wereld reizen dan af naar Monaco om het in deze wereldkampioenschappen voor zonneboten tegen elkaar op te nemen.

In Monaco streden dit jaar 13 internationale zonnebootteams tegen elkaar in drie verschillende categorieën. De Endurance race (waarvan de resultaten dubbel meetellen in het eindklassement), de Slalom en de Championship race.

Drie categorieën

Voor de Endurance race hadden teamgenoten Jurian Rademaker en Martijn Groot Jebbink van Qconcepts een doordachte strategie bedacht die erg goed bleek te werken. Hierdoor wist de HAN Solarboat zich al direct goed in het klassement te plaatsen door de tweede plek te pakken. Ook bij de slalomrace werd de HAN Solarboat, met een verschil van slechts 0,78 seconden, tweede.

Piloot Klaasjan Wagenaar in actie op het water tijdens de race

Piloot Klaasjan Wagenaar tijdens de race

Tijdens het laatste onderdeel – de Championship race – toonde piloot Klaasjan Wagenaar zijn ongeëvenaarde racevaardigheden. De boot gleed over de hydrofoils door het parcours, waarmee ze Solar Boat Twente wisten te verslaan. Bovendien behaalden ze zelfs een overwinning in één van de best-of-three races tegen de uiteindelijke winnaar: Sunflare uit Drachten.

De uitslag

Nederland wist in Monaco uitermate goed te presteren. De top 4 werd volledig beheerst door Nederlandse solarboatteams. Uit Gelderland deed naast de HAN Solarboat ook het Solarboatteam van Hogeschool Van Hall Larenstein en Aeres VMBO & MBO mee. Zij wisten in het eindklassement de 4e plek te behalen.

Het HAN Solarboatteam met de in ontvangst genomen prijs.

Het HAN Solarboatteam

Het team

De HAN Solarboat is een samenwerking van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Qconcepts uit Doetinchem. Met een opleiding Werktuigbouwkunde, Embedded Sytstems Engineering, Elektrotechniek of Industrieel Product Ontwerpen kun je bij de HAN Solarboat aan de slag als stagiair. Ook kunnen studenten ervoor kiezen hun 2e-jaars semesterproject uit te voeren bij de HAN Solarboat. Verder is er de dinsdagavondclub waarbij studenten welkom zijn om vrijblijvend mee te klussen aan de boot.

Young Solar Boat

Door middelbare scholieren wordt er jaarlijks gewerkt aan de Young Solarboat. De scholieren leren over techniek en werken zelfstandig aan de boot om er uiteindelijk nationale races mee te varen.

Meer over opleidingen in de techniek?

Op Tech Gelderland vind je alles over de verschillende soorten opleidingen in de techniek. Ben jij geïnteresseerd? Neem dan snel een kijkje!

Gepubliceerd op
11 juli 2023
Tekst
Lieneke Makaske
Fotografie
Monaco Energy Boat Challenge
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!