Trouw Nutrition

3. Voeding en natuur iets voor jou?

In de technische wereld van voeding en natuur richt je je op het ontwikkelen van voedsel voor mens en dier. De groeiende wereldbevolking vraagt om efficiëntere productiemethoden en hogere opbrengsten. Tegelijkertijd is er de vraag om gezondere voeding en moeten we ervoor zorgen dat het verbouwen van voedsel minder belastend wordt voor het milieu. Hieronder vind je een selectie van bedrijven die in de voeding en natuur actief zijn. Het gaat om producenten van voeding enerzijds en leveranciers van machines voor de levensmiddelenindustrie anderzijds. Bekijk de filmpjes. Hopelijk helpen deze je om er achter te komen wat er bij je past!

Kraft Heinz

De grootste Ketchup-fabriek van Europa staat sinds 1958 in Elst. Hier zetten machine operators zich in om de beste sauzen te produceren. In het research laboratorium in Nijmegen worden smaakjes ontwikkeld door analisten en laboranten.

 

Mead Johnson

Producent van waspoeders, vaatwastabletten, vloeibare handzeep, babyvoeding en bijvoorbeeld Durex condooms. Het bedrijf is gevestigd in Nijmegen. Hier wordt melkvoeding voor baby’s ontwikkeld en geproduceerd.

Trouw Nutrition

Dit bedrijf, gevestigd in Putten, is gespecialiseerd in voeroplossingen. Het gaat om voeding (‘korrels en brokken’), voedingssupplementen en mineralen voor runderen, varkens, paarden en pluimvee.

Banken Champignons

Kweker en distributeur van paddenstoelen. Hoewel de paddenstoelen vooral in Polen en België worden geproduceerd, staat het hoofdkantoor in Wijchen. Het kweken van champignons is een belangrijke bron van inkomsten. Tegelijkertijd ontwikkelt de firma ook afgeleide producten. Denk aan champignons met extra vitamine D of de vlees vervangende ChampBurger en ChampNuggets. Naast food ontwikkelaars die nieuwe eindproducten ontwikkelen, zijn er microbiologen nodig om tot optimale compost te komen. Tijdens de teelt kan de oogst namelijk sterk variëren door o.a. infecties. Biologen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doen onderzoek naar de optimale samenstelling van compost waar champignons op groeien.

Moba

Bedrijf uit Barneveld dat machines en gerobotiseerde systemen produceert voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren.

Greefa

Bedrijf uit Tricht dat technische systemen (machinaal en gerobotiseerd) ontwerpt en produceert voor het efficiënt sorteren en verpakken van groenten en fruit.

Kaak Group

Deze firma ontwerpt, bouwt en installeert broodbakmachines en productielijnen voor industriële bakkerijen.

Friesland Campina

In Wageningen, dichtbij de Universiteit Wageningen, is het innovation center van food-producent Friesland Campina gevestigd. Hier doen biologen, chemici en voedingstechnologen onderzoek naar nieuwe zuivelproducten. Niet alleen boter, kaas, melk en yoghurt, maar er wordt bijvoorbeeld ook specialised nutrition – voeding op basis van zuivel – voor baby’s en sporters ontwikkeld.

Royal Barenbrug

Dit bedrijf is toonaangevend in de wereld als het gaat om recreatie- en voedergrassen. Het bedrijf ontwikkelt grassoorten die geschikt zijn voor heel veel verschillende soorten klimaten en toepassingen. Gras met een hoge voedingswaarde voor vee, aantrekkelijk groen en zacht gras voor parken en tuinen, langzaam groeiend gras voor grasvelden, en extra sterk gras voor sportvelden en recreatievelden. Stadions van voetbalclubs zoals Ajax, Feyenoord en Manchester United, zijn voorzien van het gras van Barenbrug.

Van Kempen Koudetechniek

Van Kempen uit Tiel is ontwikkelaar en installateur van koel- en vriessystemen, met name voor de voedsel- en bloemenketen.

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!