Winnaar Girls' Day-actie wil automonteur worden

Britt Weltevreden, winnaar van de Girls' Day-actie van Tech Gelderland, wil automonteur worden. ‘Ik vind autotechniek interessant en doe graag iets met m’n handen.’ Als Britt de automotive-werkplaats van Rijn IJssel in Arnhem inloopt, beginnen haar ogen te glimmen. Ze heeft een cheque (1.000 euro) gewonnen voor een laptop. En het zit er dik in dat ze na haar vmbo-opleiding een van de automotive-opleidingen gaat volgen in het nieuwe Tech Plaza van Rijn IJssel.

Vloggersduo de TekNikkies en Alex Dorgelo, projectleider van Tech Gelderland, verrasten Britt en haar moeder met de winst. Kijk en lees mee hoe dat eraan toe ging.

Britt Weltevreden (14) en haar moeder Melanie Heufkens hebben net van De TekNikkies gehoord dat Britt de winnaar is van de Girls’ Day-actie van Tech Gelderland. Ze zijn nog een beetje beduusd van de cheque ter waarde van 1.000 euro voor de aanschaf van een laptop. Alex Dorgelo heeft Britt de cheque overhandigd en vloggersduo de TekNikkies heeft Britt thuis gefilmd. Het gezelschap komt even later aan bij mbo-instelling Rijn IJssel. Het bezoek aan de automotive-werkplaats hoort bij de prijsuitreiking en gunt Britt alvast een kijkje achter de schermen bij misschien wel haar toekomstige opleiding.

De vmbo-leerlinge van het Maarten van Rossumcollege in Arnhem wil namelijk graag automonteur worden. ‘Techniek en vooral autotechniek vind ik interessant. En ik vind het leuk om iets met m’n handen te doen’, legt Britt uit. Haar interesse voor techniek heeft ze niet van een vreemde: haar moeder werkt in de procestechniek bij een medisch bedrijf in Nijmegen en haar vader is machinemonteur en liefhebber van auto’s.

Aan de slag

Thomas Versteeg, docent Autotechniek bij Rijn IJssel, verwelkomt Britt en legt haar kort uit over automotive-opleidingen. De automotive-werkplaats in het schoolgebouw aan de Thorbeckestraat verhuist begin volgend jaar naar het gloednieuwe Tech Plaza aan de Velperweg. ‘Dat wordt een hele klus, maar we zijn er klaar voor’, meldt de docent.
Hij laat Britt enkele auto’s zien en richt zich dan op een motorblok. ‘Draai het kleppendeksel er maar vanaf’, zegt hij tegen Britt. ‘Kijk, hier heb je een sleutel en daar zitten twee schroeven. Als je die losdraait kan het deksel eraf.’ Britt pakt wat onwennig de sleutel vast, maar na de eerste schroef, weet ze wat haar te doen staat en is de tweede schroef zo los.

Zonder kleppendeksel wordt zichtbaar waar de bougies, de nokassen en andere onderdelen van het motorblok zitten. Thomas Versteeg wijst ze een voor een aan. ‘Weet je wat zo leuk is? Als je eenmaal weet hoe zo’n motorblok werkt, kun je heel veel auto’s repareren, want de motorblokken van auto’s met benzine- en dieselmotoren lijken allemaal op elkaar.’ Britt knikt en zegt met een glimlach: ‘Techniek is leuk en je kunt er ook goed je geld mee verdienen.’

Vrouwen en meisjes in techniek

Daar slaat Britt de spijker op zijn kop: er is bij allerlei bedrijven veel vraag naar mensen met een technische opleiding of een technisch beroep. Die vraag neemt de komende jaren enorm toe, omdat er veel technici nodig zijn om bijvoorbeeld de energietransitie, zoals het rijden met elektrische auto’s, mogelijk te maken. Daarom laat Tech Gelderland zien wat voor interessante en leuke technische opleidingen en beroepen er zijn.
Ook voor vrouwen en meisjes, want daarmee loopt Nederland internationaal gezien achter. De vrouwen en meisjes die techniek leuk vinden, kunnen kiezen uit heel veel mogelijkheden, van autotechniek, medische techniek en bouwkunde tot elektrotechniek en ICT. Girls’ Day wordt elk jaar op 15 april gehouden om meisjes te laten kennis maken met techniek, bètawetenschappen en ICT. De meiden gaan dan op bezoek bij technische en ICT-bedrijven om een duidelijke indruk te krijgen van wat er allemaal kan.

Op zoek naar girlpower

Girls’ Day is een initiatief van de stichting VHTO, het Expertisecentrum Genderdiversiteit in Bèta, Techniek en IT. Op zoek naar girlpower heeft Tech Gelderland Girlsday ondersteund met de Girlsday-actie. De actie bestond uit een dubbele krantenpagina (ook op de website) met vijftien portretten van vrouwen, die met plezier in de techniek werken en meisjes, die enthousiast een technische opleiding volgen. Daarnaast was er een wedstrijd voor meisjes met interesse in techniek en technologie.
De deelnemers is gevraagd de krantenpagina voor hun raam te hangen en een foto daarvan in te sturen met een geschreven motivatie over hun interesse in techniek. De winnaar van de wedstrijd kon kiezen uit een cheque ter waarde van 1.000 euro voor een laptop of eenjaar gratis studeren ter waarde van 1.500 euro. Britt Weltevreden stuurde de meest aansprekende motivatie in en koos voor de cheque voor een laptop.

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!