
Studenten ontwikkelen hulpmiddelen voor therapie bij baby’s
Project MuSSAP
Anke Verhaegh is ergotherapeut bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en doet onderzoek naar baby’s vanaf vier maanden met unilaterale cerebrale parese. Dit is een hersenaandoening, waardoor de baby’s een eenzijdige, motorische stoornis hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld hun rechterhand en/of arm niet goed bewegen. ‘Door baby’s te stimuleren toch dit handje of armpje te gebruiken, doen ze nieuwe motorische en sensorische ervaringen op, waardoor het brein meer aandacht voor dit lichaamsdeel ontwikkelt.’
Een polsbandje dat trilt, oplicht en een muziekje laat horen, stimuleert de baby’s. Dit heet multi-sensorische stimulatie. Anne Hulshorst en Jan Sevrin maken deel uit van een studententeam dat in opdracht van de Sint Maartenskliniek een nieuw, babyvriendelijk polsbandje ontwerpt. Het project heet MuSSAP (Multi Sensory Stimulation and Priming).
Interesse in zorgtechnologie
Tweedejaars student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) Anne Hulshorst is geïnteresseerd in zorgtechnologie. ‘Het is leuk samen nuttige oplossingen te bedenken voor de Sint Maartenskliniek.’ In het bandje is ruimte voor een box met elektronische componenten, die zintuigen prikkelen. Jan Sevrin is vierdejaars student Embedded System Engineering. Embedded systems zijn kleine elektronische componenten met specifieke functies, die in andere apparaten zitten.
Tijdens het MuSSAP-project oefenen ouders met hun baby en maken daar een filmpje van dat de onderzoekers analyseren. De Sint Maartenskliniek vroeg of het mogelijk is deze videobeelden automatisch te analyseren. Hendrik-Jan Kuijt, derdejaars student Elektrotechniek aan de Hogeschool van Amsterdam volgt de minor Embedded Vision Design and Machine Learning aan de HAN en werkt aan die vraag.
Anke Verhaegh van de Sint Maartenskliniek is blij met de inbreng van de studenten. ‘Ze zijn erin geslaagd de richting van het hoofdje van de baby te bepalen, daarmee zijn ze verder dan we hadden gehoopt.’