Eindeloos veilig oefenen op je intake

Toen Astrid Timman, docent Vaktherapie aan de HAN, de Tamagotchi voor Geert Wilders in een uitzending van Arjan Lubach zag, dacht ze meteen: zoiets wil ik ook voor mijn studenten Zorg & Welzijn! Wat zou er mooier zijn dan een virtuele assistent, die hen helpt met het oefenen op een intakegesprek met cliënten?

Astrid Timman stapte naar Maurice Magnée. Hij is directeur van het iXperium Health, dat zich toelegt op het implementeren van meer technologie in het onderwijs en de praktijk. Ze werd door hem gekoppeld aan de Nijmeegse Simulation Crew, ontwerpers van serieuze games en VR-simulaties. Met acht collegadocenten van verschillende opleidingen verzorgde ze de juiste input voor het ontwerp, waarna het prototype werd gemaakt en getest. In het prototype zijn de zeven stappen om een succesvol intakegesprek te voeren en de gesprekstechnieken luistereen, samenvatten en doorvragen ingeprogrammeerd.

Dat was in het najaar van 2019. Inmiddels zijn de kinderziektes overwonnen en draait de virtuele cliënt, Max genaamd, op volle toeren. Studenten van de studie HBO-ICT van de HAN hebben de virtuele cliënt in een tweede ontwerpronde uitgebreid met een dashboard, waarop de spelers scores van meerdere speelrondes kunnen zien. 

Achthonderd studenten

‘Er hebben nu al meer dan achthonderd studenten met Max geoefend. Sommigen oefenen zelfs heel vaak uit zichzelf. We hebben inmiddels driehonderd VR-brillen beschikbaar voor de studenten’, zegt Astrid Timman. ‘In een pilot krijgen studenten een VR-bril mee naar huis, zodat ze zoveel kunnen oefenen als ze willen.’

Max is met alle input van de docenten zo geprogrammeerd dat elke stap in de intake kan worden gemonitord en van feedback wordt voorzien. Bijvoorbeeld: stel je de juiste vragen om iemand op zijn gemak te stellen, kijk je voldoende je cliënt aan. Maar ook: staar je niet onafgebroken naar je cliënt, luister je goed, vat je samen en vraag je door. Kortom: doe je een oprecht goede en effectieve intake?

Het probleem bij de traditionele rollenspelen in de klas is vaak dat de ingehuurde acteurs niet altijd op dezelfde manier reageren op de student, waardoor de spelsituaties nooit goed vergelijkbaar zijn. Zo was het leereffect niet altijd optimaal. ‘Sommige studenten ervoeren de gesprekken als soepel, anderen als houterig. Er was geen eenduidige benadering. Met Max is die er wel.’

Reageren op lichaamstaal

Astrid Timman, die van huis uit docent Dramatherapie is, heeft bij de programmering van de virtuele cliënt scherp gelet op de lichaamstaal van de studenten en hoe Max daarop reageert. ‘In een echte situatie is je lichaamstaal immers ook de eerste en belangrijkste communicator van je boodschap. Als je dat niet goed doet, kan een intake en alles wat daarna komt onnodig lang duren. Als je dat eerst eindeloos veilig oefent met Max en het daardoor professioneel kunt doen in de echte situatie, maak je meteen meters.’

In samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen is met behulp van de ervaringen die met Max zijn opgedaan nu ook een drietal virtuele cliënten gemaakt, waarmee studenten motiverende gesprekstechnieken kunnen oefenen. Ook zijn er twee VR-simulaties laaggeletterdheid ontwikkeld in samenwerking met GGD Gelderland-Zuid, die taalambassadeur is. Hiermee kunnen studenten leren om laaggeletterdheid te detecteren en bespreekbaar te maken.

Gepubliceerd op
06 oktober 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!