Fietstechniek gaat niet alleen over de fiets

Een fiets lijkt heel gewoon. Toch is de ene fiets de andere niet. De fiets is een product dat voortdurend in ontwikkeling is. Laten we een kijkje nemen in de wereld van de fietstechniek.

Aan de ene kant gaat het bij fietstechniek om een innovatief proces: onderzoek doen naar marktbehoeften, het maken van een ontwerp, het kiezen van materialen, het bedenken van de constructie, het bouwen van een prototype en vervolgens het in productie nemen van je ontwerp. Dit is wat je leert bij de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen.

Aan de andere kant gaat fietstechniek over reparatie, service & onderhoud, voorraadbeheer en verkoop. Dit staat centraal bij de mbo-opleiding Fietstechnicus.

Fietstechniek is niet alleen de fiets. Er is meer. Je kunt denken aan accessoires, zoals een kinderzitje. Dieneke Joosten ontwierp als student Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN een achterzitje dat later als de populaire Yepp Maxi op de markt is gekomen:

Fietstechniek gaat ook over innovatieve gadgets die de fietservaring verbeteren, zoals een slimme fietscomputer of bijvoorbeeld een abonnementsvorm (Swapfiets) met een handige app waarmee je kunt nagaan waar in de buurt een leenfiets beschikbaar is, waarmee je de fiets kunt ontgrendelen, een mobiele fietsenmaker kunt inschakelen en waarmee je na afloop handig kunt betalen… De studie waarbij hardware en software samenkomen en je werkt aan slimme apparaten (smart objects) is de hbo-richting Embedded Systems Engineering (ESE). ESE is een specialisatie binnen  de opleiding Elektrotechniek.

Bekijk de filmpjes. Wat past bij jou?

Een fiets voor waaghalzen…

Een fiets, zo ontworpen dat ie moeilijk te stelen is…

Een (elektrische) fiets voor in de bossen…

De fietscomputer van Absolute Cycling, ontworpen door oud-IPO-student Harm Giesen…

Een fiets met stuurondersteuning om ongelukken te voorkomen…

In Gelderland worden fietsen van de merken Sparta (Apeldoorn) en Gazelle (Dieren) geproduceerd. Van gewone dames-, heren- en kinderfietsen tot hypermoderne mountainbikes. Voor jong en oud, en in allerlei kleuren. Elektrisch of zonder motorische aandrijving.

Een Gazelle-fiets voor een breed publiek…

Een speed pedelec van Sparta…

Wil je er een testen? Ga naar testcenter De Fietser in Ede:

Bij het Gelderse bedrijf Van Raam uit Varsseveld worden fietsen ontwikkeld voor mensen die niet meer zo goed overweg kunnen met een ‘gewone’ tweewieler.

Nieuwsgierig en wil je meer weten? Bezoek de open dag van ROC Rijnijssel (mbo-opleiding Fietstechnicus) of de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (hbo-opleidingen Industrieel Product Ontwerpen (IPO) of Embedded Systems Engineering (ESE)).

Last but not least… Fietskleding ontwerpen is ook een vak:

De bachelor Fashion Design van ArtEZ in Arnhem behoort tot de beste modeopleidingen van Europa. Meer praktisch van aard is de mbo-opleiding Specialist Fashion van ROC Rijnijssel:

 

Gepubliceerd op
22 december 2020
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!