
Hackathon over ICT en Vertical Farming

Studenten tijdens de Hackathon in het Technova College in Ede (foto: Gerard Burgers)
Halverwege de dag van de Hackathon zit Team 4 vast. ‘Ons plan is om een database te maken waarop vragen worden beantwoord. Daarvoor hebben we informatie nodig en design. Maar we hebben te weinig data om te verwerken’, verklaart Marnix de Graaf. Hij is eerstejaarsstudent en volgt de ICT-opleiding aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Met enkele studiegenoten en twee tweedejaars studenten van groenopleiding Aeres vormt Marnix het team. Docent Maarten Griffioen van het Technova College, gastheer van de Hackathon en Herman Julsing, projectleider van de Hackathon, gaan met de studenten in gesprek. ‘Denk goed na over de informatie die je nodig hebt en formuleer je vragen in een advies voor de opdrachtgever over het proces dat nodig is om tot een goed eindresultaat te komen’, zegt Herman Julsing. ‘Vragen stellen is heel belangrijk.’ Marnix knikt: ‘Oké, dan gaan we terug naar de basis en kijken we opnieuw naar het proces.’
Digital Days
De Hackathon is een onderdeel van de Digital Days in de Regio Foodvalley. De studenten gaan ’s morgens vroeg aan de slag met een ICT-vraagstuk, analyseren data en bedenken samen een innovatieve oplossing. Die oplossing presenteren ze aan het eind van de middag aan een jury. Tijdens de Bootcamp Digilab 2022 in maart werken teams met andere studenten de aangedragen oplossing van de Hackthon verder uit.
Digital Days is een initiatief waarbij IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en de regionale overheid samen optrekken om kennis over ICT en samenwerking bij studenten een boost te geven. Het IT-event bestaat uit drie onderdelen: Tech Day, Hackathon en Game Battle. Aan de Hackathon doen twaalf teams mee waarin ICT-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), de mbo-ICT-opleiding aan het Technova College en de groenopleiding Onderzoeker Leefomgeving van Aeres samenwerken.
Gezonde en duurzame wereld
Het thema van de Hackathon is ‘Een gezonde en duurzame wereld’. Het jonge bedrijf FarmVent van Nikolaos Alfieris is gespecialiseerd in vertical farming. FarmVent is een start-up van Wageningen University & Research (WUR) en heeft een kleine kas ontwikkeld in de vorm van vitrine met drie etages. Met deze ‘minikwekerij’ kunnen bijvoorbeeld restaurants zelf op een duurzame manier kruiden kweken. Het bedrijf heeft diverse opdrachten voor de studenten geformuleerd, zoals: ontwikkel een app over het planten, monitoren en oogsten van kruidenplanten voor vertical farming, maak een app voor het bestellen van kruidenplanten of bedenk een trainingstool.
Nikolaos Alfieris is blij met de uitkomsten van de Hackathon. Hij heeft gezien dat de studenten goed gefocust aan het werk waren en begrepen waar zijn bedrijf behoefte aan heeft. ‘Ze hebben ook nieuwe ideeën toegevoegd. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om foto’s van de planten tijdens de groei te maken. Zo kun je aan de gebruikers aangeven wanneer de plant geoogst kan worden. Dat is praktische informatie.’
Samenwerking
Samenwerking tussen verschillende disciplines is belangrijk bij het ontwikkelen van ICT. De Aeres-studenten leveren de vakkennis die nodig is om de app te voorzien van de juiste informatie over het kweken van de kruiden. ‘Je maakt als ICT’er iets voor een bepaald vakgebied, dus je hebt altijd iemand anders nodig om mee samen te werken’, constateert CHE-student Jonas Broekema. Hij maakt deel uit van Team 2, dat aan het eind van de dag de eerste prijs van de Hackathon wint. ‘De samenwerking met de Aeres-studenten was goed: we hebben hun informatie goed kunnen verwerken in de app. Dat was fijn.’
De Hackathon was een nieuwe manier van werken voor de studenten, meldt Jonas. ‘We hadden nog nooit zoiets gedaan: beginnen met een opdracht en binnen een dag tot een eindresultaat komen. Die strakke tijdlimiet leverde wel wat tijdstress op aan het eind, maar het was leuk en leerzaam.’
Samenwerkende partijen
Digital Days is hét IT & New tech event voor jongeren in de Regio Foodvalley. Het event bestaat uit drie onderdelen; Tech Day, Hackathon en Game Battle. Info Support is hoofdsponsor van dit event. De Digital Days, met als founding partner ICT Valley, is een initiatief waarin IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheid samen optrekken. Voor de Hackathon bracht het DigiLab verschillende partijen met elkaar in contact en ontwikkelden ze samen met Farmvent mooie en uitdagende opdrachten voor de deelnemende studenten. De organisatie van de Hackathon ligt in handen van Knooppunt Techniek en ICT Campus en ICT Valley zijn partner van dit initiatief. De deelnemende studenten volgen een mbo- of hbo-opleiding ICT of Toegepaste Biologie aan het Technova College, Aeres, CHE of de HU.
Bootcamp Digilab 2022
De opdrachten en oplossingen aangedragen door studenten tijdens de Hackathon worden tijdens de Bootcamp Digilab 2022 van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 maart verder uitgewerkt door andere studenten van de verschillende opleidingen. Zij werken de resultaten van de brainstorms tijdens de Hackathon uit in praktische businessplannen en marketingstrategieën.

De Hackathon in het Technova College in Ede (foto: Gerard Burgers)