Heinz Evers over Voeding & Natuur

Natuurlijk en technologisch lijken niet goed bij elkaar te passen. De combinatie van technologie en voeding roept dan ook vaak negatieve associaties op. Voeding moet bij voorkeur natuurlijk zijn. Heinz Evers, werkzaam bij Hogeschool Van Hall Larenstein, licht toe in een ingezonden stuk, wat zijn visie is op voedingsmiddelentechnologie. 'Wij leren onze studenten hoe ze technologie maximaal kunnen inzetten. In relatie tot voeding kan het gaan over groenten telen, bewerkingen met machines in fabrieken, maar ook over verschillende manieren om voeding te bereiden. Onze studenten zijn de voedingsmiddelentechnologen van de toekomst! Zij zullen bijdragen aan gezond, lekker, innovatief, betaalbaar en duurzaam voedsel. Beter kun je technologie niet gebruiken lijkt me.'

Is technologische voeding wel gezond?

Natuurlijk en technologisch lijken niet goed bij elkaar te passen. De combinatie van technologie en voeding roept dan ook vaak negatieve associaties op. Voeding moet bij voorkeur natuurlijk zijn. Uit de natuur klinkt beter dan uit de fabriek en onnatuurlijke toevoegingen in ons voedsel zoals e-nummers willen we liever niet. De link naar gezondheid is ook snel gemaakt: natuurlijk = gezond en kunstmatig = ongezond. Over de relatie tussen gezondheid en voeding bestaan veel verschillende meningen en die worden ook volop geventileerd. Meningen inderdaad, feiten lijken vaak minder belangrijk te zijn, of in ieder geval onder te sneeuwen.

Als er preciezer gekeken wordt, ligt het vaak genuanceerder. ‘Natuurlijk’ betekent niet voor iedereen hetzelfde. Dat geldt ook voor ‘gezond’ of ‘kunstmatig.’ E-410 klinkt slechter dan Johannesbroodpitmeel, maar is hetzelfde. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om sauzen dikker te maken. En E-160 (Bètacaroteen) komt uit wortels (natuurlijk) en wordt gebruikt als toevoeging aan kippenvoer om mooie gele dooiers te krijgen (onnatuurlijk?). Het is allemaal niet zo simpel. Water drinken is gezond, maar te veel water drinken kan tot problemen leiden.

Kortom, de werkelijkheid van voeding is complex, maar ook interessant. Zeker omdat het belang van voeding voor mensen buiten kijf staat. We hebben voeding nodig om te leven, er is een directe relatie tussen voeding en gezondheid. En voeding is nog veel meer dan dat, het levert ons genot, plezier en mooie momenten.

Technologie definieer ik als alle middelen om iets voor elkaar te krijgen. In relatie tot voeding kan het gaan over groenten telen, bewerkingen met machines in fabrieken, maar ook over verschillende manieren om de groenten te bereiden. Wij leren onze studenten hoe ze technologie maximaal kunnen inzetten. Onze studenten zijn de voedingsmiddelentechnologen van de toekomst! Zij zullen bijdragen aan gezond, lekker, innovatief, betaalbaar en duurzaam voedsel. Beter kun je technologie niet gebruiken lijkt me.

Heinz Evers
Opleidingsmanager Food Technology
Hogeschool Van Hall Larenstein, Velp

 

Gepubliceerd op
17 december 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!