Pepernoten komen uit 'het kanon' (met recept!)

Echte pepernoten bakken bij Bakkerij Tom van Otterloo in de Steenstraat Arnhem
Voor het maken van pepernoten gebruikt Tom van Otterloo een zelfontworpen machine, die hij ‘het kanon’ noemt. Voor het zo ver is, komt er eerst een fornuis aan te pas. ‘Het deeg voor pepernoten maak ik in twee stappen. De eerste stap is het koken van water met suiker’, vertelt Van Otterloo. ‘Als de suiker is opgelost, meng je er de andere ingrediënten door, zoals bloem.’
Dit mengsel gaat in de kneedmachine. Als er een stevig elastisch deeg is ontstaan, wordt het deeg overgeheveld in ‘het kanon’. ‘Vergelijk het kanon met een grote gehaktmolen. Je doet het deeg erin, waarna het door kleine gaatjes naar buiten wordt gedrukt’, zegt Van Otterloo. ‘Deze pepernotenmachine is ontwikkeld door een bevriende bakker.’
De slangetjes deeg die uit de machine komen, worden in kleine stukjes gesneden. Daar gaat zonnebloemolie overheen en dan gaan ze op de bakplaat de oven in. Als de baktijd erop zit, worden de pepernoten los gestort. ‘Dan ruikt de hele winkel naar anijs. Heerlijk’, zegt Van Otterloo. Hij eet graag pepernoten: ‘Ze zien eruit als hondenbrokken, maar liefhebbers zijn er gek op.’
RECEPT:
Ingrediënten: 250 gram bloem, half zakje bakpoeder, 100 ml honing, 4 kruidnagels, 1 eetlepel stroop, 4 zwarte peperkorrels, 1 theelepel anijszaadjes, 1 theelepel geraspte nootmuskaat, 3 theelepels kaneelpoeder, 1 theelepel kardemompoeder, 2 dl water, plantaardige olie, snufje zout.
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 170-175 graden, doe bakpapier op de bakplaat.
- Maal alle specerijen in een kom en meng ze. Doe de honing in een steelpannetje en smelt deze samen met de stroop.
- Zeef het bakpoeder en de bloem in een andere kom. Voeg een snufje zout toe en vervolgens het specerijenmengsel, gevolgd door de stroop en honing. Roer dit goed door elkaar.
- Zet wat water op tot dat het goed warm is. Het hoeft niet te koken! Voeg 1 dl van dit water toe aan het mengsel. Als het deeg nog te droog is, doe er dan meer water bij. Als het soepel is, kun je het kneden.
- Snijd het deeg in kleine blokjes. Druk ze plat en bestrijk met een kwastje met warm water.
- Bak de pepernoten 15 tot 20 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.