Van technische schets tot innovatieve productielijn

FruitMasters in Geldermalsen heeft een super innovatieve blauwe bessensorteermachine in gebruik genomen, die volledig geautomatiseerd per minuut 14.000 blauwe bessen controleert en sorteert. Een mooie klus voor technical development manager Jeffrey Verschoor: ‘Bij zo’n project schakel je met alle partijen, van de mensen op de werkvloer, de leverancier van de machine tot het management.’

Technische projecten beginnen vaak met een idee voor een verbetering en een eerste technische schets. Vanaf dat prille begin is Jeffrey Verschoor (48) als technical development manager bij FruitMasters bij een project betrokken. Sterker nog: als projectleider trekt hij de kar. ‘Je maakt met zijn allen een zo goed mogelijke businesscase. Daarin komen de kosten en baten samen en daarmee de noodzaak om te investeren.’

Jeffrey Verschoor is verantwoordelijk voor de Technische Dienst, innovatie en alle technische projecten bij Coöperatie Koninklijke FruitMasters in Geldermalsen. FruitMasters is een coöperatie van ruim vierhonderd fruittelers die functioneert als afzetorganisatie van fruit van Nederlandse bodem in binnen- en buitenland. Het bedrijf is gespecialiseerd in het koelen, sorteren, verpakken en vermarkten van fruit.
Bij een technisch project komt veel verschillende expertise kijken. ‘Je begint met het opstarten van een projectteam waar alle betrokken partijen in vertegenwoordigd zijn. Van de afdeling waar het om gaat, de kwaliteitsmensen en de technische dienst tot de mensen die het budget bewaken’, legt Jeffrey Verschoor uit. ‘Zo probeer je alle benodigde kennis te verzamelen.’
Voor de aanschaf van de blauwe bessensorteermachine besloot het projectteam in zee te gaan met een Spaanse machinebouwer. ‘We hadden een longlist en daarna een shortlist met kandidaat-leveranciers. Dit keer was het extra lastig, omdat alle gesprekken via Teams gingen vanwege corona’, vertelt Jeffrey Verschoor. ‘We hebben ook filmbeelden gehad van de machine en we zijn bij Nederlandse referenties van het bedrijf gaan kijken.’

Innovatieve camerasystemen

Het menselijk oog komt er niet meer aan te pas als het gaat om het sorteren van blauwe bessen en heel wat andere soorten fruit. Het innovatieve aan de nieuwe sorteermachine is dat alle 14.000 blauwe bessen, die per minuut gesorteerd worden, langs verschillende camerasystemen rollen. ‘De bessen komen roterend onder de camera’s door, die via verschillende instellingen dertig foto’s per bes maken’, verklaart Jeffrey Verschoor. ‘Speciale camerasystemen registreren vervolgens onder meer of de bes gaaf is, welke afmeting een bes heeft en of het steeltje niet te lang is. Aan de hand van die gegevens worden de bessen extreem nauwkeurig gesorteerd op kwaliteit.’
Zo’n geautomatiseerde sorteer- en verpakkingslijn vraagt om gespecialiseerde operators. Zij programmeren de machine en controleren of alles goed verloopt. ‘De mensen op de werkvloer hebben hun wensen, we kijken welke machine het beste aansluit bij de wensen uit de markt en bij onze condities’, verklaart Jeffrey Verschoor. ‘Dan heb je een win-win-situatie.’

Werktuigbouwkundige

De technical development manager werkt ruim tweeënhalf jaar bij FruitMasters. Hiervoor werkte hij onder meer als manager technische dienst bij Oerlemans Food in Waalwijk en bij Bouter Cheese in Culemborg als teamleider technische dienst en innovaties. Als Jeffrey Verschoor nu een opleiding zou moeten kiezen, koos hij waarschijnlijk voor Technische Bedrijfskunde. Die opleiding was er indertijd niet. ‘Ik ben een WTB’er, werktuigbouwkundige en kwam redelijk snel bij een technische dienst terecht’, klinkt het met een glimlach. ‘Daar zag ik de verbanden tussen de verschillende techniekwerelden. Wanneer je als techneut de verbinding zoekt, is eigenlijk alles mogelijk.’
Jeffrey Verschoor heeft werken en leren altijd gecombineerd. Hij volgde een opleiding besturingstechniek en later een opleiding in automatisering. ‘Als vijftienjarige ben ik bij de Bedrijfsschool van meubelbedrijf Gispen gaan werken, daar kreeg je de mogelijkheid om steeds wat bij te leren.’

Waterzuivering en koelproces

De komst van de blauwe bessensorteermachine is een van de projecten waarbij Jeffrey Verschoor betrokken is. Hij werkt ook aan verschillende projecten om processen verder te verduurzamen, zoals een waterzuiveringsproject en het nog efficiënter maken van het fruitkoelproces. ‘We zuiveren al een groot deel van ons water en nu willen we ook ons restwater upgraden naar proceswater. Dan gaat het niet meer verloren, maar kunnen we het gezuiverde water hergebruiken’, verklaart hij. ‘Het koelproces is verbeterd door bronwater te gebruiken in plaats van leidingwater.’
Het is de afwisseling van zijn werk en het schakelen met veel verschillende mensen, dat het zo leuk maakt, vindt Jeffrey Verschoor. Hij voelt zich soms net een soort ambassadeur. ‘Met elkaar iets bedenken en dan een plan goed uitwerken, dat vind ik geweldig. Soms pak ik zo’n eerste technische schets er nog eens bij en kijk naar het eindresultaat. Dan is het hartstikke mooi als een productielijn innovatiever en efficiënter is geworden. Daar hebben de fruittelers baat bij.’

Gepubliceerd op
10 maart 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!