‘Alle leerlingen vinden Lego leuk’

Naast de standaard handvaardigheidslessen maken de leerlingen van Kristallis, locatie Aventurijn in Nijmegen, sinds dit schooljaar ook kennis met robotica met hulp van Lego Mindstorms. Kristallis is een school voor voortgezet speciaal onderwijs.

Drie leerlingen volgen in een groot lokaal in locatie Aventurijn achter de computer stap voor stap een handleiding om uiteindelijk een basisauto van technisch Lego in elkaar te zetten. Aventurijn is een locatie van Kristallis, school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso). De middelste jongen gaat zelfstandig aan de slag en klikt het ene na het andere blokje vast.

‘Hoe moet dit blokje?’, vraagt een van de andere jongens aan de docent, terwijl hij het blokje ronddraait, op zoek naar de juiste richting. De docent pakt het blokje, draait het precies, zoals in de handleiding staat afgebeeld, waarna de jongen het op de juiste plek vastklikt in de basisauto. ‘Met Lego kunnen kinderen op hun eigen niveau hun ei kwijt; de een draait ieder blokje precies verkeerd om, de ander redt zichzelf. Maar allemaal beleven ze plezier aan het bouwen’, zegt docent Jasper van der Weerd.

Keuzevak

Techniek op Aventurijn bestond voorheen vooral uit handvaardigheidslessen, zoals houtbewerking, solderen en lassen. Begin dit schooljaar werd daar het keuzevak robotica aan toegevoegd toen intern begeleider Ed Weltevrede een docent van een andere school enthousiast hoorde vertellen over Lego Mindstorms. ‘Dat wil ik ook op Aventurijn’, was zijn eerste gedachte. Zo werd programmeren in de vorm van Lego Mindstorms een keuzevak voor alle derde- en vierdejaars.
In eerste instantie schafte Ed Weltevrede één doos Lego aan, maar in no-time was de animo groter dan de aanwezige bouwsteentjes. ‘In groepjes van drie bouwen de leerlingen wekelijks anderhalf uur eerst aan een basisauto. Dat is het makkelijkst. Als die auto af is, kunnen de leerlingen hem programmeren, zoals zij dat zelf willen; laten rijden, laten praten of een toeter erop. Wat ze bedenken, kunnen ze bouwen’, vertelt Ed Weltevrede enthousiast.

Maatwerk

De leerlingen prikkelen en laten zien wat programmeren is. ‘Dat willen we ermee bereiken’, vat Ed Weltevrede duidelijk samen. ‘Het is ons doel om onze leerlingen een leerweg te geven waar ze gelukkig van worden. En dat vraagt echt om maatwerk. Dat doen we onder andere door ze kennis te laten maken met zoveel mogelijk verschillende aspecten van techniek, waarbij ze zelf kunnen kiezen of ze daaraan willen deelnemen. Zo brengen we bijvoorbeeld een bezoek aan bedrijven in de regio, organiseren we technische workshops en doen we met de hele school mee aan de zeepkistenrace in Groesbeek deze zomer. Daarbij is het de opdracht om de beste en snelste zeepkist te bouwen.’

Voldoende begeleiding

Ondertussen bouwen de drie leerlingen verder aan hun basisauto en laat een van de jongens trots zien dat hij de auto al kan laten rijden. ‘Je ziet direct dat de ene leerling dit heel snel oppikt en de ander wat meer hulp nodig heeft. Voldoende begeleiding is dan ook echt essentieel om dit te laten slagen’, weet Ed Weltevrede. ‘We hebben nu een aantal docenten die de lessen geven en daarnaast zetten we ook vierdejaars leerlingen in die het keuzevak robotica al hebben afgerond om te helpen bij de lessen. Dat is voor zo’n leerling heel goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling.’
Intern begeleider Ed Weltevrede is blij met het enthousiasme dat Lego Mindstorms nu al bij de leerlingen losmaakt. ‘Misschien kunnen we het in de toekomst ook aanbieden bij de eerste- en tweedejaars leerlingen. Dat zou geweldig zijn.’

Gepubliceerd op
07 april 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!