Elektriciteit wordt concreet en visueel met Powerrr for kids

‘Het tekort aan technisch personeel in de energiesector speelt nu, dus moeten we er nu iets aan doen’, stelt Ursela Schennink van TenneT. Onze recruiters halen alles uit de kast om mensen met een achtergrond in elektrotechniek te bereiken, maar ook jongeren die willen omscholen bijvoorbeeld uit de evenementenbranche of andere sectoren die getroffen zijn door corona. En samen met collega- netbeheerders zijn we onlangs de instroomcampagne 'Power up the Planet' gestart om jongeren al vroeg kennis te laten maken met techniek in samenwerking met het O&O fonds. Maar we richten ons vanuit TenneT ook op het nóg jongere publiek. De elektrotechnicus van overmorgen. Door klassen uit te nodigen bij projecten op locatie én met een aantrekkelijke website vol informatie, filmpjes, proefjes, presentaties en ideeën voor een spreekbeurt betrekt TenneT de jeugd bij het energievraagstuk.

Interesse voor techniek ontwikkelt zich bij kinderen vanaf 9 jaar. Rond hun elfde kiezen veel kinderen zelfs al hun vervolgopleiding. ‘Die gegevens zijn voor ons enorm belangrijk omdat we nu al een groot tekort aan medewerkers hebben op alle niveaus. In de toekomst vraagt het energievraagstuk nog meer werk van ons. Daarom is het belangrijk dat we nu de jeugd inspireren om voor een baan in de energietechniek te kiezen’, zegt Ursela Schennink, Hoofd Corporate Communicatie bij TenneT.

Een kijkje op locatie

En die inspiratie biedt TenneT aan door in het hele land klassen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en eerste- en tweedejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs uit te nodigen op een locatie waar de netbeheerder aan het werk is. ‘Als wij in een dorp of stad bezig zijn om de energietransitie te verbeteren, heb je daar misschien last van. Dat is voor ons een mooie aanleiding om kinderen uit te nodigen en ze te vertellen over ons werk.’ Zo ontstaan hele mooie gesprekken, ervaart Ursela Schennink. ‘Jongeren zijn erg met de toekomst bezig en snappen het belang van duurzaamheid.’

Concreet en visueel

Bij de excursie op locatie ontvangt de betreffende leerkracht een informatiepakket om ook in de klas met het onderwerp aan de slag te gaan. Daarnaast biedt TenneT een sprekende website aan. Onder de naam Powerrr for kids heeft de netbeheerder samen met kinderen een site ontwikkeld waarbij het ongrijpbare woord elektriciteit zo concreet en visueel mogelijk wordt gemaakt: TenneT zorgt ervoor dat iedere dag bij jou thuis en op school het licht brandt en jij je telefoon op kan laden, tv kunt kijken en kunt gamen. Hoe zit dat? Een digitaal magazine (ook in print verkrijgbaar) met interessante weetjes en leuke proefjes, filmpjes, alle nodige informatie voor een flitsende spreekbeurt of gave presentatie maken de site toegankelijk en vindbaar voor kinderen.
Alle kinderen vinden het leuk om proefondervindelijk met iets bezig te zijn, weet Ursela Schennink. ‘Met de proefjes op Powerrr for kids willen we simpelweg laten zien wat stroom is en wat je ermee kunt; er zijn zoveel verschillende functies in deze branche mogelijk. Daarnaast willen we met de site natuurlijk ook het maatschappelijk belang van energie benadrukken, want stroom is overal.’

Neem een kijkje op Powerrr for kids

Ben je leerkracht en heb je interesse in het lespakket? Stuur een e-mail naar communicatie@tennet.eu 

Gepubliceerd op
25 maart 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!