Happy Hand Wash maakt handen wassen leuker

Hoe kan ik handhygiëne voor kinderen leuk maken, vroeg grafisch ontwerper Sophie van Kempen zich af? Haar innovatieve oplossing Happy Hand Wash wordt in de gemeenten Nijmegen en Beuningen nu met plezier gebruikt door veel basisschooljeugd.

Een boek, website of een huisstijl ontwerpen, dat is voor Sophie van Kempen dagelijkse kost. Daarnaast bedenkt ze zelf ook graag andere creatieve concepten. ‘Ik wilde een creatieve bijdrage leveren aan de bestrijding van het coronavirus. Een cultuursubsidie van de gemeente Nijmegen gaf een extra impuls’, zegt Sophie van Kempen. 

Iedereen weet dat het superbelangrijk is om lang genoeg je handen te wassen om verspreiding van ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, tegen te gaan. De grafisch ontwerper dacht: hoe maak ik dat leuk voor kinderen? ‘Goede voornemens zijn vaak van korte duur, tenzij er een stimulans is. Al schetsend en brainstormend kwam ik op het idee om een speciale sticker te ontwikkelen voor in de wastafel, die kinderen beloont met een mooie afbeelding bij het goed wassen van hun handen.’

Die stickers zijn er nu. Onder stromend water verschijnt er, bij lang genoeg wassen, een mooie afbeelding. ‘Dit zorgt ervoor dat kinderen op een subtiele manier voldoende lang hun handen wassen’, vertelt Sophie van Kempen enthousiast over haar project dat ze de naam Happy Hand Wash meegaf.

Herbruikbaar

Het idee was snel geboren, maar de uitwerking van haar plan vergde meer tijd en inspanning. ‘Ik heb eerst nagedacht over het formaat van de wasbaksticker,‘ vertelt de zelfstandig ondernemer. ‘Daarna heb ik veel materialen getest, want zowel de inkt als het stickermateriaal moesten bestand zijn tegen water. Ook was het vooral lastig ervoor te zorgen dat de afbeelding op de sticker langzaam zichtbaar wordt tijdens het handenwassen.’ 

Het resultaat is een ronde, ogenschijnlijk witte sticker, die na aanraking met water binnen 20 seconden een illustratie weergeeft. ‘En het grappige is dat de sticker na ongeveer een uur opdrogen weer wit wordt. Als je vervolgens weer de kraan aanzet, verschijnt de illustratie opnieuw. De sticker gaat lang mee; pas na drie maanden hoef je de sticker te vervangen’, legt de initiatiefneemster uit. 

Lokale samenwerking met kunstenaars

De illustraties op de Happy Hand Wash stickers zijn ontworpen door verschillende kunstenaars uit de regio. In de gemeente Nijmegen zijn twaalf verschillende stickers in gebruik bij basisscholen en buitenschoolse opvangcentra. In het nabijgelegen Beuningen zijn zes stickers in omloop. ‘Deze lokale samenwerking met kunstenaars zou ik graag willen voortzetten in verschillende gemeentes of met  andere instellingen’, benadrukt Sophie van Kempen.

En hoe reageren de kinderen op de sticker? ‘Heel enthousiast. Ze zijn verwonderd en nieuwsgierig naar het plaatje. Zo wordt handen wassen leuker en hoop ik dat het kinderen stimuleert dat vaker te doen.’

Meer informatie over Happy Hand Wash vind je op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd op
01 oktober 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!