Workshop EnergieTalent, auto op waterstof

Workshop havo-leerlingen: Hoe laat ik een auto rijden op waterstof?

Om leerlingen op de middelbare school warm te maken voor techniek organiseert de HAN, University of Applied Sciences, workshops onder het motto EnergieTalent. Derdejaarsleerlingen havo van het Candea College uit Duiven en het Liemers College uit Zevenaar volgden zo’n workshopdag en maakten onder andere een autootje op waterstof.

Op de tafels bij de HAN in Arnhem liggen autootjes met diverse materialen. Vijf groepjes van elk twee derdeklas havo-leerlingen luisteren aandachtig naar de docent die uitlegt wat de bedoeling is. ‘Als je water op spanning zet, wordt het watermolecuul gesplitst in water en zuurstof. Als je dat vervolgens weer terug omzet, krijg je waterstof waarmee je je autootje kunt laten rijden. Straks houden we een race om te kijken wiens autootje het snelst is. Oké, let op: sluit alle slangetjes aan en vul nu je autootje met water aan de rode zijde. Dat water zorgt er straks voor dat je waterstof kunt maken.’

Tygo Jansen (13) en Iesh Doorga (14) gaan fanatiek aan de slag en lijken het direct te snappen. Techniek is wel iets voor de oudste, werktuigbouwkunde heeft zijn voorkeur. ‘Mijn vader heeft een eigen bedrijf en maakt matrijzen. Op zaterdag help ik hem vaak. Het is leuk om te zien hoe je van een blok metaal iets kunt maken’, vertelt hij enthousiast.

Workshop EnergieTalent, auto op waterstof

Geduld

De jongens zijn druk in overleg, terwijl de docent aanwijzingen geeft. ‘Zorg ervoor dat je het reservoir helemaal leegpompt, want je wil er puur water in en geen lucht.’ Iesh Doorga herhaalt de uitleg. ‘Het is gelukt! Technisch gezien is onze auto nu af’, roept Tygo Jansen. Nu kunnen ze het autootje vullen met gedemineraliseerd water. Terwijl de jongens de ‘tank’ van hun autootje volpompen, geeft de docent extra uitleg. Dan is het autootje gevuld met water. Het is nu tijd om waterstof te maken door de batterij erop aan te sluiten. ‘Hij doet het niet’, roept Tygo Jansen naar de docent. ‘Als je de batterij aansluit, komt het proces om waterstof te maken op gang. Dat duurt dus even. Geduld’, klinkt het. ‘Oh, ik dacht aansluiten en gassen maar’, zegt de havist.

Race

Dan start de docent een quiz over waterstof. Elk goed antwoord levert 10 seconden waterstof maken op. Het scheikundig symbool van waterstof weten de jongens wel en dat waterstofgas reukloos is ook. Het wordt moeilijker met de quizvraag over welke kleuren waterstof er zijn. Toch hebben Tygo Jansen en Iesh Doorga behoorlijk wat tijd gekregen om waterstof te maken en zijn ze vol vertrouwen over de race.

‘Klaar voor de start… af!’, roept de docent. Het winnende autootje redt het om 21 keer over het parcours te rijden. Helaas laat het autootje van de twee jongens het snel afweten. ‘We hadden hele korte slangetjes gemaakt, zodat de auto minder zwaar zou zijn en sneller zou gaan. Maar daardoor hadden we ook minder opslag van waterstof’, verklaren ze. Het was een leerzame workshop, al denkt Tygo Jansen niet dat hij het profiel techniek gaat kiezen. ‘Ik wil rechten studeren, maar ik wilde deze dag meemaken om te kijken wat het inhoudt. Misschien verander ik nog van gedachten…’

Workshop EnergieTalent, auto op waterstof

Gepubliceerd op
10 november 2022
Workshop
EnergieTalent
Scholen
Candea College Duiven, Liemers College Zevenaar
Opdracht
Auto op waterstof laten rijden
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!