
Techniekdag Liemers: kinderen zelf aan de slag met techniek
Kunststof lassen is populair blijkt uit de lange rij kinderen die vlak na aanvang van de Techniekdag Liemers al klaar staat bij de stand van Altop Kunststoftechniek. Van een paar stukken zwart kunststof mogen ze een vliegtuigje maken. Thijs (11) is volop bezig. Zijn gezicht staat op opperste concentratie en tegelijkertijd laat hij een grote glimlach van plezier zien. ‘Dit is echt he-le-maal geweldig!’, roept hij na afloop enthousiast. Terwijl hij het resultaat aan zijn moeder laat zien, is zijn zusje aan de beurt die al even ijverig het apparaat ter hand neemt om twee elementen aan elkaar te verbinden.

Twee jongens maken een vliegtuigje met behulp van kunststof lassen.
Ruim tweeduizend belangstellenden bezoeken dit keer de Techniekdag Liemers bij het bedrijf Stafier aan de Marconistraat in Zevenaar. Het bedrijf fabriceert en verkoopt onder meer dragende constructies van staal, rvs (roestvrijstaal) en non-ferro-materialen voor de keramische industrie, voedingsmiddelenbedrijven en de solarindustrie. Stefan de Pooter, algemeen directeur van Stafier, is blij met de komst van de vele bezoekers en het enthousiasme van de 37 deelnemende bedrijven. ‘Techniek is een fantastisch beroep, waarin veel verandert. Daar hebben we de jeugd zeker bij nodig.’
Paprika en karbonade
Pop Annie van Ziekenhuis Rijnstate trekt de aandacht van de zusjes Arina (11) en Daria (8). ‘Wil je dit een keer proberen’, vraagt de medewerker uitnodigend. Arina neemt twee lange staven ter hand. ‘Dit is een camera met lichtbron en dit is een paktang’, wordt haar uitgelegd. ‘Kijk, hier op het scherm kun je zien wat je in het lichaam doet. Je kunt nu met de paktang de kleine onderdelen die niet in het lichaam thuishoren, vastpakken en uit het lichaam halen.’
Arina voert de opdracht uit; haar ogen blijven gefocust op het scherm terwijl haar handen de camera en de paktang heel rustig de juiste richting op sturen. Een voor een haalt ze de kleine onderdelen uit het lichaam van de zogenaamde patiënt. ‘Mensen hebben vaak geen idee hoeveel techniek er in een ziekenhuis aanwezig is, laat staan dat kinderen dat weten. Met deze techniekdag willen we ze daar een beetje van laten proeven’, vertelt de medewerker onderhoud van medische instrumenten. Arina is alweer bezig met het maken van een hartfilmpje. Daarna heeft ze bij deze stand nog de mogelijkheid om met een camera een paprika van binnen te bekijken en kan ze nog een karbonade dichtschroeien om te ervaren hoe enkele medische instrumenten werken.
Sleutelhanger smeden
Bij de stand van Smederij Pronk kunnen kinderen een sleutelhanger smeden. Beschermd met een speciale schort en handschoenen aan gaat Teun (12) aan de slag. ‘Hij heeft dit al een keer eerder gedaan en dat vond hij zo leuk, dus hij wilde nog een keer’, vertelt zijn vader. Trots laat Teun na een paar minuten het resultaat zien. Zou hij later wel iets in die richting willen doen? ‘Misschien wel’, zegt hij.
LEGO
Aan de andere kant van de hal heeft de stand van AVR afvalverwerking een enorme aantrekkingskracht op kinderen. In rijen staan ze ervoor te kijken naar de grote LEGO-opstelling waarin het totale afvalverwerkingsproces interactief in beeld is gebracht. Ook de imposante machines buiten hebben een magnetische werking op alle aanwezige kinderen. De kans om te graven met een graafmachine, ervaren hoe het is om in een hoogwerker te zitten of een grote truck van binnen te bekijken, krijg je immers niet elke dag.

Jongen krijgt instructies om een graafmachine te bedienen.
Laboratoriumonderzoek
Kinderen maken in de tweede hal onder andere een houten vogelhuisje en er wordt zorgvuldig een muurtje gemetseld. Anouk (11) houdt zich daar niet mee bezig. Ze zit gehuld in een witte laboratoriumjas aan een tafel met tegenover zich vijf studenten van mbo-instelling Rijn IJssel. ‘Ik ga onderzoeken welke stof er in dit zakje zit’, zegt Anouk, terwijl ze een klein transparant zakje met witte inhoud omhoog houdt.
Ze heeft wat tips gekregen via een checklist. ‘Het kunnen vijf mogelijke stoffen zijn. Eerst moet ik kijken of de inhoud van dit zakje oplost in water. Daarna controleer ik of het lakmoespapier rood kleurt als het in aanraking komt met deze stof en tenslotte bekijk ik of de stof donker kleurt met jodium.’ Ze gaat aan de slag. Na een tijdje trekt ze haar conclusie: ‘De onbekende stof is muscucitine.’ Haar antwoord is correct. Heeft ze ambities om laboratoriumonderzoek te gaan doen? ‘Nee, ik wil arts worden op de spoedeisende hulp’, zegt ze zelfverzekerd.