Marjon Dullemond (rechts) met vmbo-leerlingen Mirre en Nina. Foto: Gerard Burgers

Maak en test je eigen gezonde drinkyoghurt

Stel: je werkt als levensmiddelentechnoloog voor een grote zuivelfabriek, en je krijgt als opdracht om een nieuwe en gezondere drinkyoghurt te maken. Hij moet qua kleur, smaak en geur goed lijken op de nieuwe drinkyoghurt van de concurrent, maar hij moet wel beter zijn! Hoe pak je dat aan?

Met deze fictieve opdracht begonnen leerlingen van diverse vmbo-scholen in Arnhem en omgeving afgelopen maanden aan een project van enkele weken, waarbij ze ook op het mbo Rijn IJssel in het gloednieuwe laboratorium aan de Tivolilaan (het Tech Plaza) kwamen om in de rol als analist hun zelf gemaakte drinkyoghurts te testen op vitamine C, koolhydraten en eiwitten.

Marjon Dullemond (rechts) met leerling Foto: Gerard Burgers

Marjon Dullemond (rechts) met leerling. Foto: Gerard Burgers

Veiligheidsmaatregelen in het lab

Op 23 november waren leerlingen van het vmbo Het Rhedens aan de beurt. Ze hadden de week ervoor op school eerst zelf in koppels een eigen yoghurtdrank gemaakt. Op Tech Plaza kregen ze die dag de gelegenheid om hun yoghurtdrankjes te testen op de hoeveelheid van vitamine C. Marjon Dullemond, docent labtechniek bij het Tech Plaza, legde aan de leerlingen uit welke veiligheidsmaatregelen er genomen moesten worden. “Je moet altijd een labjas aan, en ook een bril. Ofwel je eigen bril, ofwel een veiligheidsbril.” Daarna gingen de leerlingen in koppels aan de slag met maatcilinders, micropipetten en erlenmeyers en een handleiding.

Precisiewerk, maar ‘wel heel leuk’

Mirre en Nina waren twee van de leerlingen die deze dag aan het werk gingen. Nauwgezet volgden ze de voorgeschreven stappen. Eerst moest de yoghurt in een maatcilinder gedaan worden, daarna moest er koolzuur- en zuurstofvrij water aan worden toegevoegd. Vervolgens deed Mirre precies volgens voorschrift 6 ml zwavelzuur en 4 ml kaliumjodide oplossing erbij. Met een micropipet voegde Nina daarna 1 ml zetmeeloplossing toe. Daarna voegden ze met een zogenaamde buret, een heel hoge glazen maatcilinder met een kraantje, steeds kleine beetjes kaliumjodaat oplossing toe en schudden ze de nieuwe substantie (het zogenaamde titreren), net zolang tot de kleur niet meer veranderde. “Het is echt heel precies werken”, zei Mirre. “Maar wel heel leuk”, voegde Nina er aan toe.

Vmbo-leerlingen Mirre en Nina. Foto: Gerard Burgers

Vmbo-leerlingen Mirre en Nina. Foto: Gerard Burgers

Analist bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Marjon Dullemond: “Dit was natuurlijk een fictieve opdracht, maar in het echt gaat het er ook zo aan toe. Met wat je hier leert kun je na je diploma bijvoorbeeld als analist bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan werken, om te testen of voedingsmiddelen wel alle op de etiketten vermelde ingrediënten bevatten. Want dat is een eis, en dat wil de consument ook weten voordat hij een nieuw product koopt. Dit is echt een studie voor mensen die heel precies kunnen werken en het leuk vinden om bij te dragen aan de gezondheid van onze voeding. Weet wat je eet.”

Innovatief techniekonderwijs

STO is een landelijk platform waarbij op regionaal niveau gewerkt wordt aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs, dat leerlingen goed voorbereidt op een opleiding en werk in de regio. In een regio werken vmbo-scholen, mbo-instellingen en het regionaal bedrijfsleven samen aan de realisatie van de plannen.

Marjon Dullemond (rechts) met vmbo-leerlingen Mirre en Nina. Foto: Gerard Burgers

Marjon Dullemond (rechts) met vmbo-leerlingen Mirre en Nina. Foto: Gerard Burgers

Gepubliceerd op
30 november 2022
Locatie
Tech Plaza, Rijn IJssel
Docent Labtechniek
Marjon Dullemond
Leerlingen
Mirre en Nina
Fotografie
Gerard Burgers
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!