

‘Leuk om iets met techniek te doen’
Basisschoolleerling Mirthe schatert het uit, ze heeft een VR-bril op in de CODA Makerspace en gaat in haar virtuele wereld aan de slag in de werkplaats van een garage. Ze heeft de olie in de motor van een auto ververst, vertelt ze even later enthousiast. ‘Als je goed kijkt, snap je best snel hoe het moet. Je ziet op een bord wat je moet doen en wat je nodig hebt om de reparatie te doen.’
Educatieve game
Mirthe heeft het spel Job Simulator gespeeld, waarbij je tijdens een game technische beroepen kunt ontdekken. ‘Het is een ontzettend populair spel. Job Simulator is een voorbeeld van gamification, een virtueel educatief spel’, vertelt Margot Appelman, projectleider van CODA ExperienceLab.
De Makerspace onderin de bibliotheek in het centrum van Apeldoorn haakt op 7 april aan bij de landelijke Girls’Day, waarop meiden tussen 10 en 15 jaar kennis kunnen maken met techniek. Met als doel ze enthousiast te maken voor een opleiding en wellicht een baan in de techniek. Er zijn weinig meisjes, die voor techniek en ICT kiezen, vaak omdat ze er niet direct mee in aanraking komen. Terwijl er legio interessante en goed betaalde banen in de techniek zijn. Techniek is bovendien niet weg te denken is in onze razendsnel innoverende samenleving.
Innovatielabs
Bezoekers van de Makerspace maken kennis met innovatieve technieken in verschillende innovatielabs, zoals de Recycle Hub voor kleding, het BiodesignLab met onder meer een 3D-foodprinter, het VR (virtal reality)-Lab en het FabLab waar onder andere plastic opnieuw bruikbaar wordt gemaakt. CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in CODA Museum en Makerspace in de CODA Bibliotheek waar kunstenaars, studenten, scholieren, ondernemers en geïnteresseerde bezoekers kennis maken en experimenteren met geavanceerde apparatuur. ‘Hier komen kunst, ambacht en innovatie samen’, zegt Margot Appelman. Ze laat de deelneemsters aan de Girls’Day-activiteiten zien hoe een lasersnijder werkt. Op een plankje hout graveert het apparaat de namen van de meiden, die nieuwgierig toekijken.
Hoe werkt iets?
Mirthe heeft ook een spirograph-robot geprogrammeerd, die vervolgens sierlijke lijnen op een vel papier tekent. Ze kijkt er gebiologeerd naar. ‘Knutselen vind ik leuk en techniek vind ik interessant. Het is leuk om apparaten te bedenken en te kijken hoe iets werkt.’