Van gereedschapskist timmeren tot zelf opereren

Zelf een gereedschapskist timmeren, robots programmeren of een oefen-kijkoperatie doen in een levensechte pop. Dit en nog veel meer kunnen bezoekers van de Techniekdag Arnhem op zaterdag 7 oktober doen in en rond Tech Plaza van mbo-instelling Rijn IJssel. Scholieren van 8 tot en met 14 jaar, hun ouders en andere belangstellenden zijn welkom. Leerlingen die een flyer van de Techniekdag meenemen, kunnen een drone winnen.

Tech Plaza op de ENKA-campus van mbo-instelling Rijn IJssel Biedt bezoekers tijdens de Techniekdag Arnhem op zaterdag 7 oktober de mogelijkheid een kijkje te nemen bij de verschillende techniek- en technologie-opleidingen die de school aanbiedt. Van laboratoriumopleidingen, autotechniek en fietstechniek tot installatietechniek en ICT. Daarnaast zijn er ruim dertig technische bedrijven en instellingen uit de regio Arnhem te gast, die laten zien welke interessante technische beroepen er zijn.

Jongetje maakt een elektrisch autootje.

Ontdekken en ervaren 

Ontdekken door zelf dingen te doen, staat centraal bij de techniekdag. Scholieren ervaren zo wat ze leuk vinden en welke vorm van techniek hen goed ligt. Ze maken bijvoorbeeld kennis met zorgtechnologie in de stand van Ziekenhuis Rijnstate. Via een beeldscherm doen bezoekers zelf een oefen-kijkoperatie in de buik van een levensechte pop. Scholieren kunnen ook proefjes doen in de laboratoriumlokalen van Rijn IJssel en LEGO Mindstorms robots programmeren. 
Twee meisjes werken onder begeleiding aan een pijplijnconstructie.

Scholieren en hun ouders 

‘Het is belangrijk dat kinderen kennismaken met techniek en enthousiast worden’, zegt Jan van Boekel van Rijn IJssel. ‘Dat geldt trouwens ook voor de ouders. Vooral voor de moeders, want die hebben een belangrijke stem bij de schoolkeuze.’ Voor de Techniekdag Arnhem ontvangen alle scholieren van basisscholen en het scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Arnhem een uitnodiging. ‘Werken in de techniek betekent dat je een uitdagende baan hebt met een goed toekomstperspectief en een prima salaris’, benadrukt Van Boekel. ‘Technische bedrijven doen hun stinkende best om dat te laten zien. Zij maken onder meer de energietransitie mogelijk en de omslag naar duurzaam bouwen.’

Jongen schept zand met een graafmachine onder begeleiding van een volwassene.

Samenwerking onderwijs en bedrijven 

Technische opleidingen werken steeds meer en steeds beter samen met technische bedrijven. Dat gebeurt om het onderwijs goed aan te laten sluiten op de praktijk op de werkvloer. Die samenwerking zie je ook op de techniekdag: vakmensen van Kuiper Bouw en Van Wijnen Bouwbedrijf werken samen met docenten van opleidingsbedrijf ReVaBo uit Oosterbeek en OBC (Over Betuwe College) Huissen in een stand waar scholieren zelf een gereedschapskist kunnen timmeren.

‘Dat is een leuke en mooie samenwerking’, zegt Leonie Dijkhof van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden, één van de organisatoren van de techniekdag. ‘Maar er is nog meer te doen: bij installatiebedrijven kunnen windmolentjes worden gemaakt en in de stand van TechAdoptie ontdekken bezoekers hoe ze muziek kunnen maken met een aardbei.’ 

Een drone winnen 

Op scholen in de regio Arnhem zijn de techniekdag-flyers verspreid, scholieren die naar de techniekdag komen met zo’n ingevulde flyer maken kans op het winnen van een drone. Ben je de flyer kwijt? Geen probleem, dan kun je tijdens de techniekdag een flyer invullen en inleveren bij de ingang. 

De Techniekdag Arnhem wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden bij Rijn IJssel Tech Plaza, Tivolilaan 40 in Arnhem en is gratis toegankelijk. 

Meer weten? Bezoek de website.

Meer informatie
Techniekdag Arnhem
Gepubliceerd op
27 september 2023
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Gerard Burgers
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!