Het kampioenschap vliegtuigjes vouwen en gooien

Alle bezoekers van de Techniekdag Nijmegen op zaterdag 23 september in het Technovium kunnen meedoen aan het eerste Nijmeegs kampioenschap vliegtuigjes vouwen en bouwen. Ze vouwen van papier een vliegtuigje en het vouwsel dat het verst vliegt, wint een prijs. De Techniekdag Nijmegen staat van 10.00 tot 16.00 uur bol van de doe-activiteiten: ruim vijftig bedrijven en andere organisaties doen mee.

Zij hebben leuke en interessante opdrachten bedacht waarmee de bezoekers kennis maken met techniek en technologie. Van timmeren en metselen tot zorgtechnologie, installatietechniek en programmeren.  

De Techniekdag is er voor scholieren van 8 tot 14 jaar en hun ouders en andere belangstellenden. De Nijmeegse techniekdag wordt gehouden in het Technovium aan de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen, waar de meeste technische opleidingen van het ROC Nijmegen zijn gevestigd.  

De Techniekdag-flyer wordt op scholen in de regio Nijmegen uitgedeeld; scholieren die bij het bezoek aan de Techniekdag Nijmegen deze flyer inleveren, kunnen een drone winnen. 

Kennismaken met techniek

Ondernemers, maar ook docenten en studenten dagen de bezoekers uit om hun kennis van techniek en technologie te testen. Dat kan bijvoorbeeld door te lassen, het oplossen van vragen in een escaperoom en het besturen van robots. ‘Er zijn allerlei bedrijven uit de regio aanwezig, maar ook bijvoorbeeld de Radboud Universiteit, die laat zien hoe belangrijk zorgtechnologie is’, vertelt Marloes van Haren van Junior Technovium, een van de organisatoren van de techniekdag. De Plintenfabriek laat zien hoe je mooie betimmeringen in huis aanbrengt en logistieke bedrijven laten zien welke techniek en technologie er komt kijken bij het bezorgen van pakketjes en hoe je vrachtwagenmonteur wordt.

Meisje met hijskraan in het Technovium in Nijmegen

Nederlands kampioen CAD-tekenen 

Studenten Bart Willems Joost Meijer van ROC Nijmegen zorgen samen met wethouder John Brom van economische zaken voor een spectaculaire opening van de Techniekdag Nijmegen. Bart Willems is Nederlands en Europees kampioen Lassen en Joost Meijer is Nederlands kampioen CAD (technisch)-tekenen. 

Techniek en technologie spelen in ons dagelijks leven een belangrijke rol, soms zonder dat je het merkt. Ook bij banen in sectoren waar je niet meteen aan techniek denkt, speelt het een belangrijke rol, denk aan de zorg, het onderwijs, logistiek of in creatieve beroepen. Jongeren en hun ouders kunnen op de techniekdag ervaren hoe veelzijdig technische opleidingen zijn en hoe afwisselend werken in de techniek is. De deelnemende bedrijven zijn allemaal op zoek naar nieuwe, technisch geschoolde medewerkers, de werknemers van de toekomst die meewerken aan de energietransitie, moderne gezondheidszorg en hightech.

De Techniekdag Nijmegen wordt georganiseerd door VNO-NCW Midden, Junior Technovium, ROC Nijmegen. Het is mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Nijmegen, Sterk Techniekonderwijs Regio Rijk van Nijmegen en de Rabobank. 

Gratis toegankelijk, aanmelden niet nodig
Techniekdag Nijmegen
Gepubliceerd op
15 september 2023
Tekst
Francien van Zetten
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!