

Vakkanjers: ontdek je technische talent
In technische sectoren verandert er veel, denk alleen maar aan de overstap van fossiele brandstoffen op groene energie. Technische bedrijven hebben daardoor volop uitdagende banen voor jonge mensen met een goede vakopleiding. Sterker nog het bedrijfsleven zit te springen om zulke vakkanjers.
Het technische bedrijfsleven stimuleert daarom dat scholieren op een leuke, leerzame en spannende manier in contact komen met techniek via het programma Vakkanjers van Jet-Net & Tech-Net. Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarin technische bedrijven samenwerken met basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs.
Teams
Deelnemers aan Vakkanjers werken in teams, waar het oefenen van 21ste eeuwse vaardigheden als het initiatief nemen, teamwerk, presenteren en klantcontact bij horen. Zo werken leerlingen aan hun technische vaardigheden en aan hun persoonlijke ontwikkeling.
De projecten van Vakkanjers zijn verdeeld over vier leeftijdsgroepen van groep 7 van de basisschool tot en met 4 vmbo. Jongens en meisjes kunnen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Junior (groep 7 en 8) Vakkanjer Scout (1 voortgezet onderwijs), Explorer (2+3 vmbo) en Pioneer (3+4 vmbo).
Een landelijk eindevent gaf de beste teams de afgelopen jaren een podium om hun ideeën en prototypes te pitchen voor een groot publiek. Helaas kon dat dit jaar niet doorgaan vanwege de Covid-19-pandemie.
WNF
Het WNF is dit jaar opdrachtgever van Vakkanjers. Voor elke leeftijdsgroep is er een realistische opdracht. Zo gaan de Vakkanjer Junior-teams (groep 7 en 8) aan de slag met het bedenken van oplossingen ter vermindering van het mens-dierconflict. Scholieren uit 3 en 4 vmbo, de Pioneers, bedenken en bouwen de ultieme camera-trap.
Ruim 10.000 leerlingen deden vorig schooljaar mee aan Vakkanjers. De Johan Cruijff Foundation was de opdrachtgever waarvoor de vakkanjerteams allerlei praktische oplossingen hebben bedacht om kinderen meer te laten bewegen. In het schooljaar 2018-2019 telde Vakkanjers ruim 8.000 deelnemers. Zo maken steeds meer jonge mensen kennis met de vele mogelijkheden die techniek biedt. Met als doel dat er steeds meer goed opgeleide jonge vakmensen kiezen voor een technisch beroep.