Vakkanjers

Vakkanjers: ontdek je technische talent

Water dat uit de kraan komt, je smartphone, je fiets, een windmolen en medische apparatuur in en ziekenhuis het vraagt allemaal om technisch vakmanschap. Om scholieren op de basisschool en in het vmbo te stimuleren om hun technische talent te ontdekken is er het programma Vakkanjers. Voor een landelijke opdrachtgever, dit jaar is dat het Wereld Natuurfonds (WNF), bedenken, ontwerpen en bouwen leerlingen creatieve en tegelijk realistische oplossingen. Dat gebeurt in een team dat meedoet aan een wedstrijd (challenge) en in samenwerking met mensen uit het bedrijfsleven.

In technische sectoren verandert er veel, denk alleen maar aan de overstap van fossiele brandstoffen op groene energie. Technische bedrijven hebben daardoor volop uitdagende banen voor jonge mensen met een goede vakopleiding. Sterker nog het bedrijfsleven zit te springen om zulke vakkanjers.

Het technische bedrijfsleven stimuleert daarom dat scholieren op een leuke, leerzame en spannende manier in contact komen met techniek via het programma Vakkanjers van Jet-Net & Tech-Net. Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarin technische bedrijven samenwerken met basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs.

Teams

Deelnemers aan Vakkanjers werken in teams, waar het oefenen van 21ste eeuwse vaardigheden als het initiatief nemen, teamwerk, presenteren en klantcontact bij horen. Zo werken leerlingen aan hun technische vaardigheden en aan hun persoonlijke ontwikkeling.

De projecten van Vakkanjers zijn verdeeld over vier leeftijdsgroepen van groep 7 van de basisschool tot en met 4 vmbo. Jongens en meisjes kunnen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Junior (groep 7 en 8) Vakkanjer Scout (1 voortgezet onderwijs), Explorer (2+3 vmbo) en Pioneer (3+4 vmbo).

Een landelijk eindevent gaf de beste teams de afgelopen jaren een podium om hun ideeën en prototypes te pitchen voor een groot publiek. Helaas kon dat dit jaar niet doorgaan vanwege de Covid-19-pandemie.

WNF

Het WNF is dit jaar opdrachtgever van Vakkanjers. Voor elke leeftijdsgroep is er een realistische opdracht. Zo gaan de Vakkanjer Junior-teams (groep 7 en 8) aan de slag met het bedenken van oplossingen ter vermindering van het mens-dierconflict. Scholieren uit 3 en 4 vmbo, de Pioneers, bedenken en bouwen de ultieme camera-trap.

Ruim 10.000 leerlingen deden vorig schooljaar mee aan Vakkanjers. De Johan Cruijff Foundation was de opdrachtgever waarvoor de vakkanjerteams allerlei praktische oplossingen hebben bedacht om kinderen meer te laten bewegen. In het schooljaar 2018-2019 telde Vakkanjers ruim 8.000 deelnemers. Zo maken steeds meer jonge mensen kennis met de vele mogelijkheden die techniek biedt. Met als doel dat er steeds meer goed opgeleide jonge vakmensen kiezen voor een technisch beroep.

Programma
Vakkanjers
Organisatie
Jet-Net & Tech-Net
Opdrachtgever
WNF
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!