Over Tech Gelderland

Tech Gelderland is een podium voor alle initiatieven uit Gelderland die te maken hebben met het dichten van het gat op de arbeidsmarkt ten aanzien van technisch geschoold personeel. We koppelen innovaties bij bedrijven aan de ambities van gemeenten en provincie Gelderland. Aan maatschappelijke opgaven en aan opleidingen. We laten zien hoe praktijkgericht onderzoek steeds vaker met en bij bedrijven wordt opgetuigd. En dat het technisch onderwijs leidt tot vakmanschap waar ontzettend veel vraag naar is.

Doe mee!

Heeft u een mooie technische innovatie of technish initiatief dat u in de spotlights wenst te zetten?

Lever ons content aan om te kunnen profiteren van 'free publicity' via Tech Gelderland!
Partner worden van ons platform?

Waarom Tech Gelderland?

Er wordt in de regio veel aan techniekpromotie gedaan. Er zijn in Gelderland tal van activiteiten om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en technologie. Bevlogen organisatoren ontwikkelen de mooiste events, maar budgetten zijn zeer beperkt waardoor het vaak niet lukt om er veel ruchtbaarheid aan te geven. Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.
Onderwijsinstellingen voeren elk hun communicatiestrategie om studiekiezers te overtuigen. Ze ontwikkelen nieuwe (tech-) opleidingen, flexibiliseren hun aanbod, en stimuleren praktijkgericht onderzoek. Het aantal leer-werkplekken neemt toe. Steeds vaker wordt er samengewerkt met werkgevers en bedrijventerreinen. Sommige opleidingen worden zelfs (deels) gefinancierd door het bedrijfsleven. Maar hoeveel mensen weten dit? Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

Bedrijven – op hun beurt – houden open huis, speeddates, contactdagen, adverteren met hun vacatures en/of huren headhunters in om (technisch) talent binnen te halen. Het is landjepik geworden. Er wordt gestreden om de grootste taartpunt, maar waarom niet samen de taart groter maken? Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

De overheid boost innovatie, heeft allerlei subsidieregelingen om arbeidsmarktdiscrepanties tegen te gaan, en er wordt hard gewerkt om techniek & wetenschap structureel onderdeel te maken van het curriculum op basisscholen. Aan de ene kant belanden er steeds meer werkzoekenden in de kaartenbak van het UWV, aan de andere kant groeit het aantal vacatures in technische sectoren. De mismatch moet niet alleen worden bestreden, de urgentie moet ook beter worden verteld anders wordt deze niet gevoeld door de gewone burger. Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

In Gelderland wordt gewerkt aan prachtige projecten. Bijvoorbeeld aan innovaties die de maatschappij duurzamer maken. Productontwikkeling heeft een vlucht genomen. In de techniek zijn verrassend veel mogelijkheden, denk aan de energietransitie, de gezondheidszorg, de bouw, verantwoorde voeding, en slimme mobiliteit. Er is veel ‘wow’ dat onderbelicht blijft. Misschien wel omdat technische mensen meestal no nonsense-types zijn. Doeners, die niet van de daken schreeuwen waar ze mee bezig zijn. Een podium / etalage kan hier verandering in brengen, trots en enthousiasme opwekken. Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

Hoe groter het tekort aan technici, hoe meer individuele boodschappen. Partijen die het zich kunnen veroorloven laten van zich horen, kleine partijen hebben het nakijken. Er is veel versnippering, weinig duiding. Sommige individuele roeptoeters worden steeds luider, maar meestal mist het kracht en blijft het bij: “Wij van wc-eend, adviseren wc-eend.” Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

We fietsen dagelijkse langs grijze kubussen in het landschap, niet wetende wat er in deze gebouwen gebeurt en welke (baan)kansen er zijn. In de media krijgt techniek niet altijd de aandacht die het verdient. Als nieuwsapps al een tech-rubriek hebben, dan gaat het vooral over Amerikaanse tech-bedrijven als Google, Facebook, Tesla of Amazon. En dat terwijl er in Gelderland ontzettend veel innovatieve, technische bedrijven gevestigd zijn. Sterker, híer gebeurt het, en dat moet verteld worden! Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

Vooroordelen ten aanzien van techniek zijn hardnekkig. Nog altijd kiezen weinig meisjes voor techniek. En dat terwijl het zo veel meer is dan lassen en sleutelen. Welke technische domeinen zijn er allemaal? Wat valt er te kiezen? Wat kun je ermee? Welke rolmodellen zijn er? Het echte verhaal vertellen, daar gaat het om. Tech Gelderland zorgt voor een groter bereik en meer impact.

Wat we gaan doen?

Tech Gelderland gaat verbinden en individuele initiatieven een roeptoeter geven. Als razende reporters trekken we door de provincie. We verzorgen geschreven producties en aansprekende beeldreportages. Deze content ontsluiten we via een uitgekiende (online) marketingstrategie. Het is als een estafette. We geven telkens het stokje door. Zo ontstaat een continue stroom informatie en inspiratie via social media, krant en andere kanalen, die zorgt voor bewustwording.

Tech Gelderland verplaatst zich in de leefwereld van verschillende doelgroepen. Verhalen en beeldproducties gaan over ‘ontdekken’, ‘kiezen’ en ‘werken’. Onder de noemer ‘ontdekken’ bundelen we alles dat gaat over het planten van het zaadje bij de doelgroep 8-13 jaar. Deze doelgroep wil spelen en ontdekken. Enerzijds faciliteren we de ontdekking bij deze kids. Zo worden er voor de jongsten filmpjes gemaakt en een soort school-tv tech-journaal geproduceerd. Hierbij wordt samengewerkt met het regionale bedrijfsleven, VNO-NCW en de organisatie van de Techniekdag. Kinderen maken zo spelenderwijs kennis met techniek – ze ontdekken. Anderzijds laten we ouders en leerkrachten zien wat er allemaal gebeurt of te ervaren is om kinderen kennis te laten maken met techniek en technologie.

Middelbare scholieren worden ondersteund bij hun keuze in het grote en brede aanbod van opleidingen en beroepen. We bieden oriëntatiemogelijkheden en om ze beter te bereiken zetten we influencers in. De influencers bezoeken scholen en bedrijven. Laten zien wat er gebeurt, waarom dit gaaf is en hoe opleidingen en banen zich tot elkaar verhouden. De filmpjes die deze influencers maken, ontsluiten we via social media, promoten we bij de doelgroep (14-18 jaar) en deelnemende partijen kunnen de content via hun eigen kanalen gebruiken.

Niet alleen de jeugd heeft de toekomst, maar ook volwassenen worden aangesproken bij Tech Gelderland. Zo zijn er mensen die een carrièreswitch overwegen of pechvogels die door corona werkloos zijn geworden. Die willen we stimuleren om te gaan werken in de techniek. Bijvoorbeeld via bij- of omscholing. Tech Gelderland brengt mogelijkheden in kaart en schrijft verhalen over mensen die reeds met succes de overstap naar het technische bedrijfsleven hebben gemaakt. We bundelen bestaande content en maken zelf reportages over werken in de techniek. Ook schenken we bijvoorbeeld aandacht aan professionals die parttime als docent werken om de brug te slaan tussen theorie en praktijk, jongeren verder te helpen, en de tekorten in het onderwijs tegen te gaan.